Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2024 m. gegužės 23 d.

„susiPAŽINIMAI“ įkvėpė keisti ir keistis

Gegužės 23 d. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka sukvietė kultūros įstaigų ir organizacijų, vienijančių negalią turinčius žmones, atstovus į tinklaveikos renginį „susiPAŽINIMAI“. Organizuojant jį siekta padėti sukurti dialogą, kuris leistų abiem pusėms suprasti vienai kitą, dalintis patirtimi bei idėjomis ir kurti partnerystes kultūros prieinamumui didinti.

Renginyje dalyvavo daugiau kaip 20 kultūros įstaigų atstovai iš visos Lietuvos, norintys daugiau sužinoti apie skirtingas negalios formas ir specialiuosius poreikius. Visi dalyviai turėjo galimybę pabendrauti su dešimties organizacijų, vienijančių negalią turinčius žmones, atstovais iš:

  • Lietuvos kurčiųjų draugijos,
  • Lietuvos asociacijos „Gyvastis“,
  • VšĮ „Draugiški autizmui“,
  • Lietuvos epilepsija sergančiųjų sąjungos „Epilė“,
  • Mokymųsi ypatumų centro „Labirintas“,
  • Neįgaliųjų ir jų tėvų bei globėjų asociacijos „Mirabilia“,
  • labdaros ir paramos fondo „Mažiau laiptų“,
  • bendrijos „Viltis“,
  • Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos,
  • Lietuvos žmonių su negalia sąjungos.

Įkvepiantį pranešimą pristatė Barbora Suisse, VšĮ „Draugiški autizmui“ ir autistiškų suaugusiųjų bendruomenės „Mes spektre“ įkūrėja. Pranešėja pasidalino asmenine patirtimi, kaip sūnui diagnozuotas autizmas pakeitė jos gyvenimą ir paskatino imtis veiksmų situacijai gerinti. Su bendraminčiais įgyvendinti sumanymai prisidėjo ne tik prie negalią turinčių asmenų socialinės įtraukties ir emocinės gerovės didinimo, bet ir padėjo keisti išankstines aplinkinių nuostatas.

Asmens su negalia teisių apsaugos agentūros prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Lina Gulbinė pristatė Neįgaliesiems tinkamos aplinkos visose gyvenimo srityse plėtros programos priemones. Pranešėja atkreipė dėmesį, kad net 65 proc. negalią turinčių žmonių patiria sunkumų dėl nepritaikytos fizinės ir informacinės aplinkos. Todėl šiomis priemonėmis siekiama užtikrinti įvairiapusį prieinamumą.

Renginį užbaigė diskusija „Negalios forma: įtraukimas ir įsitraukimas“, kurioje dalyvavo Ramunė Balčikonienė iš Lietuvos audiosensorinės bibliotekos, Simona Aginskaitė iš Lietuvos negalios organizacijų forumo ir Žydrė Vėtienė iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos. Diskusiją moderavo renginio vedėja, socialinio poveikio ekspertė Jurgita Ribinskaitė-Glatzer. Diskusijos dalyvės aptarė kultūros paslaugų prieinamumo didinimo komunikacijos iššūkius, pasidalijo sėkmingais įtraukties pavyzdžiais, akcentavo strateginio požiūrio ir nuoseklaus sisteminio darbo būtinybę.

Renginys organizuotas įgyvendinant projektą „Kultūros sektoriaus bendrųjų, vadybinių ir profesinių kompetencijų tobulinimas“. Projektas yra finansuojamas pagal 2021–2030 metų Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos kultūros ir kūrybingumo plėtros programos pažangos priemonę Nr. 08-001-04-01-01 „Aukštos meninės vertės, įvairaus ir įtraukaus kultūros turinio prieinamumo didinimas“.