Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. birželio 3 d.

Prasidėjo Lietuvos ir Ukrainos bibliotekininkų forumo renginiai

Birželio 3–6 dienomis Vilniuje, Panevėžyje, Kupiškyje vyksta II Lietuvos ir Ukrainos bibliotekų forumas „Bibliotekų vaidmuo sprendžiant demokratinės visuomenės iššūkius“. Šio renginio tikslas – sustiprinti Lietuvos ir Ukrainos bibliotekų bendradarbiavimo ryšius, aktualizuoti bibliotekų vaidmenį stiprinant demokratinę visuomenę.

Vilniaus, Panevėžio, Kupiškio bibliotekose tarptautinio forumo dalyviai dalinsis patirtimi, diskutuos bibliotekų vadybos, medijų ir informacinio raštingumo, kultūros paveldo išsaugojimo ir aktualizavimo, bendruomenių įtraukimo, paslaugų prieinamumo, emocinio atsparumo temomis.

Forumo organizatoriai – Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Apskričių viešųjų bibliotekų asociacija. Forumo partneriai – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos audiosensorinė biblioteka, Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija, Lietuvos bibliotekininkų draugija, Ukrainos bibliotekų asociacija. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Pirmąją forumo dieną Nacionalinėje bibliotekoje jo dalyvius sveikino kultūros ministro patarėja Deimantė Zutelienė. Ji ministerijos vardu dėkojo bibliotekoms už įgyvendintas vertingas iniciatyvas prasidėjus karui Ukrainoje, už plačiai ir svetingai atvertas duris karo pabėgėliams, už gerą žodį ir palaikymą. Taip pat patarėja pažymėjo, kad Ukrainos atstatymas neįmanomas be kultūros atstatymo ir išreiškė viltį, kad birželio 7 d. vyksianti UNESCO ir Lietuvos kultūros ministerijos organizuojama Vilniaus konferencija, skirta Ukrainos atstatymui, prisidės prie greitesnio bendro tikslo – laisva Ukraina, laisva kultūra, laisvas pasaulis.

Lietuvos Respublikos kultūros atašė Ukrainoje Tomas Ivanauskas džiaugėsi glaudžiu, aktyviu ir ilgamečiu Lietuvos ir Ukrainos bibliotekų bendradarbiavimu ir kvietė regioninius muziejus bei kitas kultūros įstaigas mokytis iš bibliotekų ir tiesti bendradarbiavimo tiltus su savo srities regioninėmis organizacijomis Ukrainoje.

Viena pagrindinių šio projekto organizatorių Apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos direktorė Edita Urbonavičienė trumpai prisiminė prieš metus vykusį forumą, džiaugėsi pasiteisinusiu formatu, sėkmingai tęsiamomis veiklomis ir žadėjo, kad kitais metais forumas tikrai vyks ir spręs aktualius klausimus pagal kolegų iš Ukrainos konkrečias užklausas ir poreikius.

Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos (LSVBA) prezidentė Danguolė Abazoriuvienė priminė, kad jų asociacija šiemet mini savo veiklos 25-metį, taip pat ir 10-metį, kai 2014 m. Palangoje buvo pasirašyta Ukrainos ir LSVBA bendradarbiavimo sutartis. Pasak D. Abazoriuvienės, atsižvelgiant į kintančius visuomenės poreikius ir atsiradus naujiems aktyviems šio bendradarbiavimo partneriams (Lietuvos apskričių viešųjų bibliotekų asociacijai, Lietuvos bibliotekininkų draugijai), būtina atnaujinti bendradarbiavimo sutartį, įtraukiant naujus partnerius. Taigi dar viena nauja pradžia – forume buvo pasirašyta naujos redakcijos trišalė bendradarbiavimo sutartis.

Sutartį pasirašiusi Ukrainos bibliotekų asociacijos atstovė, Ukrainos valstybinio mokslo ir technologijų universiteto Mokslinės bibliotekos direktorė Tetiana Kolesnykova visos delegacijos vardu dėkojo Lietuvos bibliotekoms už draugystę, bendradarbiavimą ir tiesioginę pagalbą. „Mes kartu svajosime ir darysime bendrus projektus, mes mokysimės iš jūsų, o jūs – iš mūsų. Turime neįkainojamos patirties, kaip gyventi, dirbti ir kurti karo sąlygomis“, – sakė T. Kolesnykova.

Nacionalinės bibliotekos generalinė direktorė Aušrinė Žilinskienė pristatė pranešimą „Tarptautinės kultūros partnerystės: galimybės ir iššūkiai“. Pasak Nacionalinės bibliotekos vadovės, svarbią vietą vystant tarptautines partnerystes užima ilgametis bendradarbiavimas su Ukrainos bibliotekomis ir bibliotekinėmis organizacijomis. „Nacionalinė biblioteka seniai turi bendradarbiavimo projektų, įvairių iniciatyvų su Ukrainos bibliotekų sektoriumi. Tikiu, kad netoli tas laikas, kai be jokių apribojimų keliausime vieni pas kitus. Esu tikra, kad, pasibaigus karui, jūsų patirtis bus labai naudinga bibliotekoms“, – sakė A. Žilinskienė.

Forumo svečius ir dalyvius per nuotolį sveikino kolegos iš Vokietijos užsienio kultūros ryšių instituto (Institut für Auslandsbeziehungen; Institute for Foreign Cultural Relations (IFA). Jų pranešimo tema – „IFA mentorystės programa 2023“. Pranešėja Karolina Gil, IFA instituto Integracijos ir žiniasklaidos skyriaus vadovė, pasakojo apie IFA mentorystės programą, pagal kurią remiami 36 ukrainiečių menininkai ir kultūros darbuotojai, kurie, prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, gyvena ir dirba Rytų Europoje.

Pranešimą „Dotacijos kaip bibliotekos plėtros priemonė“ pristatė Poltavos regioninės Olesio Hončaro jaunimo bibliotekos direktorė Svitlana Syčova. 47 veiklos metus skaičiuojanti biblioteka ir laisvalaikio centras, prasidėjus didelio masto karinei Rusijos agresijai, iškėlė šūkį – „Biblioteka – laimingų žmonių vieta“. Direktorė pasakojo apie vykdomus projektus, renginius, akcijas. „Mes ne tik piname tinklus kariuomenei, liejame apkasų žvakes, mes rūpinamės ir vaikų bei jaunimo trauminių išgyvenimų prevencija. Biblioteka turi gerą ir saugią slėptuvę. Per oro antskrydžius joje vykdome sociokultūrinius renginius“, – pasakojo bibliotekos direktorė.

Nacionalinės bibliotekos vyriausioji metodininkė-tyrėja dr. Daiva Janavičienė pristatė pranešimą „Emocinė parama per bibliotekų paslaugas: biblioterapijos metodika“ ir kvietė atkreipti dėmesį į gydomąją žodžio galią, rūpintis psichikos sveikata ir geresne savijauta. Pranešėja pasidžiaugė, kad forumo išvakarėse Nacionalinė biblioteka parengė naują elektroninę knygą ukrainiečių kalba. Tai metodika, kurioje pristatomos biblioterapinių veiklų bibliotekose gairės. Knyga yra D. Janavičienės 2020 m. Nacionalinės bibliotekos išleistos knygos „Biblioterapijos metodika“ vertimas į ukrainiečių kalbą.

Apie unikalų reiškinį – Ukrainietiškų knygų centro atsiradimą Lietuvos bibliotekoje – papasakojo Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Greta Tubelytė-Biliūnienė, o Nacionalinės bibliotekos Strateginio prognozavimo skyriaus vadovo pavaduotojas Ginas Dabašinskas pristatė pranešimą „Biblioteka kaip nacionalinio saugumo dėmuo. Strateginis prognozavimas ir bibliotekininkystes paradigmų kaita“.

Po pranešimų sesijos vyko G. Dabašinsko moderuojama specialistų diskusija „Biblioteka kaip socialinė institucija“. Diskusijoje dalyvavo Giedrė Čistovienė, Nacionalinės bibliotekos Projektų valdymo skyriaus vadovė; Edita Urbonavičienė, Apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos direktorė, Ąžuolyno bibliotekos direktorė; Olha Konasova, Lvivo regioninės vaikų bibliotekos direktorė (Ukraina); Olha Krycka, Sumų valstybinio universiteto bibliotekos direktorė (Ukraina); Lietuvos Respublikos kultūros atašė Ukrainoje Tomas Ivanauskas.

Forumo dalyviai rytoj dirbs Lietuvos audiosensorinėje bibliotekoje, birželio 5 d. svečiuosis Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje, birželio 6 d. – Kupiškio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje, taip pat susipažins su Kauno Ąžuolyno bibliotekos veikla.

Kaip informavo pirmosios forumo dienos oficialiosios dalies vedėja Nacionalinės bibliotekos Komunikacijos ir rinkodaros departamento direktorė Viktorija Pukėnaitė-Pigagienė, forumas toliau tęs darbą. „Ukrainos tema ir toliau išlieka svarbiu orientyru Lietuvos bibliotekų darbotvarkėje. Lietuvos pilietinė visuomenė yra pasirengusi padėti kitai valstybei ir jos tautai. Su Ukraina susiję bibliotekų lauko projektai, renginiai, veiklos tikrai nesibaigia. Mes vėl kartu ieškosime atsakymų, kaip geriau ir produktyviau bendradarbiauti, stiprinti pilietiškumą, bendruomeniškumą ir iniciatyvumą“, – pabrėžė V. Pukėnaitė-Pigagienė.

Vaizdo įrašas:  youtube.com/live/-vHGHU62GyM