Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. birželio 6 d.

Vilniuje įvyko pirmasis šalies „Ideatonas“: kultūros įstaigos sprendė sektoriaus problemas ir kūrė inovacijas

Birželio 5 d. Vilniuje, „Betono fabrike“, įvyko pirmasis Lietuvos „Ideatonas“, vienai dienai aštuonias komandas iš septynių kultūros įstaigų įtraukęs į technologijų ir inovacijų pasaulį. Renginyje skirtingos komandos, sudarytos iš muziejų, teatrų, bibliotekų ir kitų kultūros institucijų atstovų, kūrė inovatyvias idėjas, kurios leistų auginti kultūros aktualumą ir prieinamumą. „Ideatono“ organizatorių teigimu, tokios iniciatyvos yra būtinos norint ne tik atliepti šiuolaikinių vartotojų poreikius, bet ir skatinti reikiamus sektoriaus pokyčius.

Nuo pat ryto iki vakaro aštuonios komandos iš septynių nacionalinių kultūros įstaigų savo dėmesį sutelkė į kultūros ir technologijų sektorių sankirtą ir inovatyvių sprendimų paieškas.

„Ideatone“ dalyvavo Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, Lietuvos nacionalinis muziejus, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos etnografijos muziejus, Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnyba, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka ir valstybinis ansamblis „Lietuva“.

Šių įstaigų atstovai dienos pradžioje klausėsi kultūros ir Tech santykį nagrinėjusių pranešimų, kuriuos skaitė režisierė, vieno įspūdingiausio ir žiūrimiausio lietuviško virtualiosios realybės filmo „Angelų takais“ kūrėja Kristina Buožytė ir inovacijų laboratorijos „Future Leadership“ įkūrėja, inovacijų ekspertė Justina Klyvienė. Vėliau komandos plėtojo kilusias idėjas ir kūrė konkrečius planus, kaip modernius sprendimus pritaikyti ne tik savo organizacijose, bet ir platesnei auditorijai.

Visų komandų dalyviai turėjo jiems priskirtus Tech industrijos ekspertus, vyko konsultacijos ir sesijos su mentoriais: „Nord Security“ tarptautinių viešųjų ryšių vadove Laura Tyrylyte, Užimtumo tarnybos Vilniaus klientų aptarnavimo departamento vadove Jurgita Bražinskiene, „Pildyk“ prekės ženklo vadove Dominyka Jonušiene, „OVC Consulting“ veiklos vystymo direktore ir lektore Inga Radzevičiene, Lietuvos inovacijų centro ekspertu Ignu Šlapkausku ir projektų vadovu Tautvydu Pipiru, „Wargaming“ technologijų ekspertu Aleś Smirnou, „HoloNext“ startuolio įkūrėju ir vadovu Güvenu Çelikkaya ir Simu Chomentausku, imersyvių technologijų ekspertu ir „GLUK Media“ įkūrėju.

Dienos pabaigoje dalyviai savo idėjas viešai pristatė komisijai, sudarytai iš Kristinos Buožytės, Lauros Tyrylytės, Igno Šlapkausko, „Baltic Film and Creative Tech Cluster“ vadovo Romano Matulio ir „ArtTech“ tyrėjos, meno kritikės bei kuratorės Ievos Gražytės. Ekspertai turėjo įvertinti idėjas pagal jų inovatyvumo, aktualumo, poveiko potencialą ir kitus kriterijus.

Geriausias idėjas pateikusiomis buvo pripažintos Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos ir dvi Lietuvos nacionalinio muziejaus komandos. Jos jau rudenį bus pakviestos šias idėjas plėtoti toliau ir teoriją paversti į praktiką specialiame „Hakatono“ renginyje.

Tarp įvertintų idėjų – tokie konceptai kaip Nacionalinio operos ir baleto teatro komandos dirbtiniu intelektu pagrįsti sprendimai sudėtingoms muzikinėms partitūroms sekti vykstant spektakliui, Nacionalinio muziejaus atstovų sumanytas bendrakūrybos principu veiksiantis interaktyvus senųjų Vilniaus pastatų žemėlapis, baltų mitologijos įkvėptas edukacinis žaidimas, pristatytas Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos komandos.

Ideatonas yra projekto „Kultūros sektoriaus bendrųjų, vadybinių ir profesinių kompetencijų tobulinimas“ dalis.

Projektą „Kultūros sektoriaus bendrųjų, vadybinių ir profesinių kompetencijų tobulinimas“ įgyvendina Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Projektas yra finansuojamas pagal 2021–2030 metų Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos kultūros ir kūrybingumo plėtros programos pažangos priemonę Nr. 08-001-04-01-01 „Aukštos meninės vertės, įvairaus ir įtraukaus kultūros turinio prieinamumo didinimas“.

Nuotraukų autorius Rokas Snarskis.