Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. birželio 13 d.

„Vladas Jakubėnas: kompozitorius, pianistas, publicistas“ –  virtuali paroda portale epaveldas.lt

Šiemet Vladui Jakubėnui (1904–1976), vienam iškiliausių Lietuvos kompozitorių, palikusiam ryškų pėdsaką XX a. muzikos istorijoje, sukanka 120 metų.

Jis buvo žymus tarpukario ir išeivijos kompozitorius, publicistas, vienas iš muzikos modernizmo pradininkų Lietuvoje. Jo kūryba apima įvairius žanrus, įskaitant simfonijas, kamerinę muziką, vokalinius kūrinius ir operas. V. Jakubėno muzika išsiskiria originalumu, gilumu ir emociniu intensyvumu. Kompozitoriaus, muzikos kritiko, pianisto ir pedagogo  gyvenimo ir veiklos pradžia sutapo su 1918 m. atkovotos Lietuvos nepriklausomybės laikotarpiu, o po Antrojo pasaulinio karo jo gyvenimas, kaip ir daugelio lietuvių, buvo padalytas į dvi dalis – gyvenimą Tėvynėje ir emigraciją.

V. Jakubėnas buvo ne tik kompozitorius ir pianistas, bet ir kritikas, publicistas, kultūrinio gyvenimo apžvalgininkas. Pradėjęs rašyti tam, kad papildomai užsidirbtų pinigų pragyvenimui, greitai iškilo kaip gabus muzikos kritikas ir muzikologas – jis atliko svarbų vaidmenį Lietuvos muzikos gyvenime. Buvo aktyvus publicistas, rašė straipsnius apie muzikos teoriją, istoriją ir kritiką. Kaip muzikologas dalyvavo muzikos švietimo procese, skleidė muzikines žinias, prisidėjo prie muzikos kultūros plėtros Lietuvoje ir prie lietuvių kompozitorių kūrybos propagavimo, skatinant jų kūrinių atlikimą ir pripažinimą. Straipsnius lietuviškuose leidiniuose publikavo ir emigravęs į Jungtines Amerikos Valstijas – apžvelgdavo Čikagos lietuvių operos spektaklius ir problematiką, dainų šventes, lietuvių muzikų koncertus ir muzikines išeivijos aktualijas, rašė straipsnius ir recenzijas periodiniams leidiniams „Lietuvos aidas“, „Naujoji Romuva“, „Vairas“, „Muzikos barai“ ir daugybei kitų.

Būdamas gabus pedagogas, V. Jakubėnas išaugino ryškių kompozitorių kartą. Kompozitorius 1932–1933 m. dėstė Kauno muzikos mokykloje, 1933–1943 m. – Kauno konservatorijoje. Tarp jo mokinių – V. K. Banaitis, J. Bašinskas, J. Gaižauskas, J. Indra, A. Karaška, A. J. Vasaitis.

Dviejų skirsnių parodoje atraskite plokštelėse V. Jakubėno garso įrašus, kuriuose skamba jo kompozicijos, taip pat jo atliekami fortepijoniniai kūriniai ir akompanavimas garsiems išeivijos dainininkams, susipažinkite su jo publikacijomis žurnaluose ir laikraščiuose – plačios V. Jakubėno muzikologinės veiklos liudytojomis.

 Paroda eksponuojama epaveldas.lt, ją galite peržiūrėti čia

Linkime malonių įspūdžių!