Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2024 m. birželio 25 d.

Vinilinių plokštelių įdomybės – Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje

Vis atnaujinamas, atviras Muzikos ir vizualiųjų menų skaityklos plokštelių fondas buvo papildytas naujomis tiek savitos, nepriklausomos indie, tiek džiazo klasikos, tiek bosanovos ir kitų įvairių žanrų vinilinėmis plokštelėmis.

Čia pristatome keletą plokštelių, kurių galite paklausyti mūsų skaitykloje.

Viršelis 1Fabiano Do Nascimento – „Lendas“, 2023

Braziliška Fabiano Do Nascimento gitara susitinka su visu orkestru, aranžuojant jo kompozicijas Vittorui Santosui ir specialiai dalyvaujant Arthurui Verocai bei jo styginių kvartetui. Sodrus, ryškus, gyvas, esantis greta Jorge’o Beno kūrinių su Verocai, taip pat šalia kitų garsių Brazilijos bosanovos, bardų muzikos vardų – Viniciaus de Moraeso, Tomo Jobimo. „Lendas“ yra brazilų gitaristo F. Do Nascimento penktasis albumas po įrašų kompanijos „Now-Again Records“ vardu. „Lendas“ išvertus iš portugalų kalbos reiškia „legendos“, tačiau tiesioginis vertimas savaime neapibūdina šio albumo. Jame F. Do Nascimento atgaivina prisiminimus iš vietų, kurių daugiau nebėra; iš karštligės sapnų Amazonėje; iš tų pasaulio vietų, kurių niekada turbūt nebepamatysime, bet kurias galime įsivaizduoti per muziką.

 

Viršelis 2Ry X „Blood Moon“, 2022

Trylikoje aranžuotų dainų dainininkas Ry Cumingas įvertina santykius, kuriuos patyrė per daugelį metų, rašydamas iš vietos, akivaidžiai itin asmeniškos atlikėjui. „Blood Moon“ yra albumas, kuriame Ry X labai organiškai kuria naujus žingsnius išlaikydamas savo autentiškumą. Jis drąsiai žengia į naują neatrastą teritoriją su naujomis garsų paletėmis ir produkcija, tačiau išlaikydamas jam būdingą atvirumą, kuris jam padėjo užmegzti stiprų ryšį su tarptautine kausytojų auditorija. Albumas buvo įrašytas Topangoje, Santa Monikos kalnuose. Aprėpdamas vietovės grožį, jis dirbo prie albumo dienomis ir naktimis, sustodamas tik patyrinėti kalnų saulėlydžio metu. Tai buvo ir kūrybingos vienatvės laikas, kurio metu Ry X rašė, prodiusavo ir grojo beveik viską, kas yra girdima albume.

 

Viršelis 3Rufusas Wainwrightas – „Folkocracy“, 2023

Ketvirtasis Rufuso Wainwrighto albumas „Folkocracy“ susideda iš JAV folk & Americana žanro klasikos, atliekamos bendrai kartu su kviestiniais atlikėjais, dainininko gerais draugais ar tiesiog ypatingais svečiais – Johnu Legenda, Brandi Carlile, Davidu Byrne’u, Sheryl Crow, Nicole Scherzinger, Chaka Khan, Andrew Birdu, ANOHNI bei daugeliu kitų.
Atlikėjas yra vienas geriausių savo kartos vokalistų, dainų autorių ir kompozitorių, parašiusių dvi operas, daugybę dainų filmams ir televizijai ir pastaruoju metu rašantis savo pirmąjį miuziklą.

 

Viršelis 4Ella Fitzgerald – „Live at Montreaux 1969“, 2022

Pasauliniu mastu žinomas „Montreux“ festivalis vis dar buvo palyginti kuklus, kol 1969 m. birželį pirmą kartą pasirodė Ella Fitzgerald, kas 66 min. trukmės renginį padarė dar patrauklesnį. E. Fitzgerald, būdama savo mergaitiškoje stichijoje, žavi auditoriją laužyta prancūzų kalba, ir, kartodama savo daugiametę koncertinę mantrą, ragina pianistą Tommy Flanaganą „gražiai pagroti žmonėms“. Iš 14-os melodijų 10-imt skambančių dainų yra iš jos išleisto „Sunshine of Your Love“, džiazo standartų ir šiuolaikinio poproko dainų rinkinio, kuris išliko E. Fitzgerald vienu iš asmeninių favoritų.

 

Viršelis 5Alainas Johannesas – „Hum“, 2020

Allaino Johanneso, žinomos grupės „Eleven“ vieno iš bendrakūrių, trečiasis solinis albumas, apie kurio konceptą atlikėjas pasakojo: „Tai daugiau apie mane negu bet kuris išleistas albumas apskritai.“ Kolekcija, aprėpianti kūrėjo tragiško praradimo, sudėtingų ligų ir atgimimo, išėjus iš sudėtingo laikotarpio, būseną.

„Galite svarstyti apie albumo pavadinimą „Hum“ (dūzgimas / fonas) įvairiais būdais, žinoma, sakytume, kad tai yra muzikinis fonas, elektrinis dūzgimas. Man tai reiškia paslapties pojūtį. Kai sustoji ir klausai tylos gamtoje, garsinio fono žemiau girdėjimo slenksčio. Tai mistiškas ir magiškas kažkieno gyvo, gražaus egzistuojančio pojūtis, bendras eterį apibūdinantis žodis, kažkas, kas visada buvo, bus ir iš kur viskas kyla. Tai bendras visa sujungiantis ryšys.“

 

Viršelis 6„Fleetwood Mac“ – „Before the Beginning 1968–1970 Live and Demo Sessions“, 2020

Gyvo garso pasirodymų įrašai iš 1968 ir 1970 m. neseniai buvo atrasti „Fleetwood Mac“ įkūrėjo Peterio Greeno. Šio muzikinio projekto veikla buvo trumpa, bet įspūdinga – 1968-ųjų įrašas buvo padarytas ankstyvaisiais grupės metais, o 1970-aisiais, priešingai – buvo vienas paskutinių pasirodymų prieš Peteriui paliekant grupę. Įrašai buvo atrasti neįtikėtinai geros būklės. Žinojimas, kad jie nebuvo paliesti bent 40 metų ir atkurti, suteikia įdomių įžvalgų apie ankstyviausią vienos garsiausių pasaulio grupių veiklos etapą.

Šiuos ir daugiau kitų atlikėjų, tiek užsieniečių, tokių kaip Alicia Keys, Amy Winehouse, Charlie Chaplinas, Ray’us Charlesas, „The Lumineers“, tiek lietuvių – Veronika Chi Chi, „Superkoloritas“, „Rondo“ albumų rasite Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje. V a., 508 kab.

 

Skaityklos darbo laikas:

  • pirmadieniais–penktadieniais 8.00–21.00 val.
  • šeštadieniais–sekmadieniais 10.00–18.00 val.

Malonių atradimų!