Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2024 m. liepos 1 d.

Naujos knygos filosofijos tematika Humanitarinių mokslų skaitykloje

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Humanitarinių mokslų skaityklos atvirasis fondas papildytas naujais Lietuvos ir užsienio šalių filosofų, mokslininkų darbų leidimais.

Blogis yra laikinas: rinktiniai tekstai / Leonidas Donskis; sudarė Laimantas Jonušys. – Vilnius: Tyto alba, 2024. – 446, [2] p.

Gyvenimą reikia gyventi suvokiant, kad jis gali bet kada nutrūkti“, – tai pranašiškai skambančios mintys iš naujausios filosofo L. Donskio rinktinės. O citatos – Optimizmas – tai tikėjimas, kad blogis laikinas ir nelaimi prieš žmoniškumą – fragmentas tapo rinktinių raštų pavadinimu, kuriuos sudarė vertėjas, publicistas Laimantas Jonušys.

Ši knyga – filosofo tekstų rinktinė, kurią sudaro per 11 metų įvairiose knygose publikuoti filosofo tekstai įvairiomis temomis – apie kritiką, juodą ir baltą tikrovės suvokimą, laimę, vidutinybes, tiesą ir kitus klausimus. Tai apmąstymai apie visuomenę, žmogų, toleranciją. Šie tekstai tebėra svarbūs šiandien – tai neužmirštamas ir nesenstantis L. Donskio kūrybos ir gyvenimo paveldas.

Elito šviesa ir šešėliai / Algirdas Gaižutis. – Vilnius: [Lietuvos mokslų akademija], 2023. – 655, [1] p.

Tai 28-oji Lietuvos mokslų akademijos serijos „Mokslas visiems“ knyga. Knygos tematika retai nagrinėjama, bet dažnai girdėta, paprasta. Bandoma atsakyti į keblius klausimus – Ar esama elito? Ir kas jis? Kokia jo vieta ir vaidmuo mūsų visuomenėje? Ką konkrečiai galėtume priskirti prie elito?

Knygoje autorius pateikia išsamią, universalią pasirinktos temos analizę. Daug šios knygos puslapių skirta istoriniam filosofiniam klausimo diskursui – Rytų civilizacijų, antikos, graikų ir romėnų, ankstyvosios krikščionybės ir Renesanso laikų elitizmo ir elito sampratoms. Rašant apie praeitį, rašoma iš dabarties, šiandienos pozicijų. Tai suteikia pagrindo nepasimesti modernybėje ir postmodernybėje.

Tarpkultūrinė filosofija komparatyvistinių studijų aplinkoje / Žilvinas Vareikis; Lietuvos kultūros tyrimų institutas. – Vilnius: Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2023. – 351, [1] p.

Esama daugelio filosofijos krypčių, didėja jų diferenciacija ir naujų jos šakų atsiradimas. Šiuo leidiniu siekiama supažindinti su Lietuvoje menkai pažįstama tarpkultūrinės filosofijos tradicija. Žilvinas Vareikis šia tematika pradėjo domėtis po 2013 metų stažuotės Vokietijoje, kurios metu buvo galimybė susipažinti su šioje srityje dirbančių vokiečių filosofų darbais ir konsultuotis su jais. Monografija susideda iš keturių pagrindinių dalių: tarpkultūrinės filosofijos idėjinės ištakos; tarpkultūrinės filosofijos atstovų pamatinės idėjos; tarpkultūrinės filosofijos tarpdalykiškumas; komparatyvistinės studijos Lietuvoje ir išeivijoje.

Baimė ir drebėjimas: dialektinė lyrika / Søren Kierkegaard (Johannesas de Silentio); iš danų kalbos vertė Jolita ex-Adomėnienė; įvadą ir paaiškinimus parašė, bibliografiją ir rodykles sudarė Viktoras Bachmetjevas. – [Vilnius]: Hubris, [2024]. – 210, [1] p.: iliustr.

Tai filosofinis Søreno Kierkegaardo veikalas, išleistas 1843 metais Johanneso de Silentio pseudonimu. Pats filosofas jį laikė svarbiausiu savo kūriniu. Praėjus beveik 200 metų nuo jo pasirodymo, galima teigti, kad S. Kierkegaardas neklydo, – šis veikalas iki šiol yra populiariausias jo tekstas, tapęs tam tikra jo vizitine kortele. Tai, kad ši knyga yra jau trečioji laida lietuvių kalba, taip pat liudija neblėstantį jos populiarumą ir įtaigą.

Glausta filosofijos istorija / Nigel Warburton; iš anglų kalbos vertė Marius Jakštas. – [Vilnius]: Phi knygos, [2023]. – 285 p.: iliustr.

Britų filosofo Nigelo Warburtono knyga priklauso mokslo populiarinimo žanrui. Joje pateikiama 40 trumpų pasakojimų apie svarbiausias filosofų idėjas nuo Platono (5 a. pr. Kr.) iki dar gyvo ir tebedėstančio Peterio Singerio. Ši knyga – daugiau nei filosofijos istorija. Tai kvietimas mąstyti apie pasaulį ir mūsų vietą jame.

Platonas ir Europa / Jan Patočka; iš čekų kalbos vertė Almis Grybauskas. – Vilnius: Phi knygos, 2024. – 303 p. – (Filosofemos. XX a. filosofija)

Janas Patočka (1907–1977) – žymus XX a. čekų filosofas šiuo veikalu kviečia iš esmės permąstyti filosofinį, kultūrinį, politinį europietiškumo žemėlapį, naujai pažvelgti į kelis tūkstantmečius formuotą tapatybę. Pagrindinė veikalo tezė – rūpestis siela yra Europos dvasinio paveldo šerdis. Didysis filosofų atradimas – sielos nemirtingumas – nenugrimzdo užmarštin. Iš jo gimė filosofinės tiesos ir teisingumo paieškos, o kartu ir universalumas, būdingas europietiškajai kultūrai.

Įsivaizduojamybė: fenomenologinė vaizduotės psichologija / Jean-Paul Sartre; iš prancūzų kalbos vertė Lina Perkauskytė ir Daina Habdankaitė. – Vilnius: Phi knygos, 2024. – 272 p. – (Filosofemos. XX a. filosofija)

Jeano Paulio Sartre’o akiratyje – vaizduotė ir vaizduotinė sfera (mentaliniai vaizdiniai, sapnai, vizijos, kliedesiai). Iš egzistencinės fenomenologijos perspektyvos J. P. Sartre’as pastebi paradoksalią situaciją: laisvas žmogus ne tik nenori, bet ir negali priimti atvirai jam pasireiškiančios realybės. Jis ją nuolat perkuria ir perinterpretuoja. Tačiau vaizdiniai ne tik kuriami, jie ir persekioja, ištinka žmogų prieš jo paties valią. Tad buvimas pasaulyje neįmanomas be vaizdinijos.

Naujas knygas rasite Humanitarinių mokslų skaitykloje, III a., 306 kab. Norėdami gauti daugiau informacijos šia ir kitomis temomis, galite pasinaudoti socialinių ir humanitarinių mokslų informacijos paieškos konsultantų profesionalia pagalba (daugiau informacijos rasite čia ›) arba savarankiškai naudotis portalu ibiblioteka.lt.