Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Matomi muziejuje išsirikiavę mokymų dalyviai. 2024 m. liepos 11 d.

Projektas „Kultūra atrakina: paveldo pažinimas mokytojams“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka tęsia pernai prasidėjusį Kultūros ministerijos finansuojamą projektą „Kultūra atrakina: paveldo pažinimas mokytojams”. Projektu siekiama suteikti ugdymo specialistams žinių ir įgūdžių, reikalingų norint veiksmingai įtraukti nematerialaus kultūros paveldo pažinimą į formaliojo ugdymo procesą. Šiam tikslui įgyvendinti Nacionalinė biblioteka kartu su profesionalių lektorių, švietimo konsultantų komanda „Ugdymo meistrai“ organizuoja keturių dalių praktinių mokymų ciklą, kurių pirmoji dalis jau įvyko šių metų pavasarį.

Balandžio ir gegužės mėnesiais vyko mokymai mokytojams „Kultūros paveldo ugdymo principai” ir „Kultūros paveldo išsaugojimas”. Programos metu dalyviai lankėsi Valdovų rūmuose, Klaipėdos pilies muziejuje, Kauno kultūros centre, Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje, Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje ir, žinoma, Lietuvos Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Dalyviai tyrinėjo kultūros paveldą, diskutavo ir analizavo jo pritaikymo ugdymui galimybes, ieškojo idėjų, kūrybiškai žvelgė į kultūros paveldo aktualizavimą.

Mokymų programoje savo žiniomis ir patirtimi dalinosi jau daug kam pažįstama lektorė Inga Norkūnienė – inovatyvių tarpdisciplininių ugdymo ir inovatyvių edukacinių projektų kūrėja, ilgametė asociacijos „Kūrybinės jungtys” kuriančioji praktikė, tarpinstitucinių kultūros, mokslo bei meno projektų idėjų autorė bei kuratorė.

Programą praturtino Nacionalinės bibliotekos generalinės direktorės pavaduotoja mokslui ir strateginei plėtrai Ingrida Veliutė. Ji įsitraukė vedama smalsumo ir noro pasidalinti sukauptomis patirtimis.

Projekto dalyvius pažintinėje mokymosi kelionėje lydėjo gidas, vienas iš iniciatyvos „Gražinkime Kauną” sumanytojų Jonas Oškinas. „Kaunas kaip juoda suknelė, visada madingas”, – sako Jonas, padėjęs dalyviams iš naujo atrasti ir pažinti svarbiausius kultūros paveldo objektus.

Antroji mokymų dalis vyks rudenį, o trečia ir ketvirta mokymų dalys suplanuotos 2025 m. Šiuo metu dalyvių sąrašai jau pilni, tačiau raginame sekti naujienas ir sulaukti dar vieno kvietimo registruotis į būsimas mokymų programas.