Telefonas Klaustukas Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. rugsėjo 5 d.

Raktas į Vydūno pasaulį: anotuotoji (bio)bibliografija

Vilhelmo Storostos (vok. Wilhelm Storost, 1868–1953), žinomo Vydūno slapyvardžiu, dvasinio Mažosios Lietuvos vadovo, išskirtinio mąstytojo, filosofo, rašytojo, publicisto ir kūrėjo, pėdsakas mūsų kultūros istorijoje išskirtinis. Lietuvos Respublikos Seimui 2018-uosius paskelbus Vydūno metais Lietuva iškilmingai minėjo šio iškilaus kūrėjo 150-ąsias gimimo metines. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, įgyvendindama Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintą Vydūno metų minėjimo planą, parengė ir šiemet gavę Kultūros ministerijos paramą išleido anotuojamąją (bio)bibliografijos rodyklę.

Vydūnas ir jo kūrybinis palikimas turi didelę Mažosios ir Didžiosios Lietuvos kultūros jungties prasmę, todėl šis mąstytojas iki šiol išlieka aktualus. Rodyklėje sutelkti 7 235 bibliografiniai įrašai. Ji apima laikotarpį nuo 1884 m., kai Ragainės mokytojų seminarijos seminaristas V. Storosta, pasivadinęs Keliauninku, J. Skrioluku, J. Swirpliu ir Strazdeliu, paskelbė savo pirmuosius straipsnius ir grožinės literatūros kūrinius Tilžės laikraštyje „Nauja lietuwiszka ceitunga“, iki 2018 m.

Rodyklę sudaro keturios dalys. Pirma dalis skirta Vydūno darbams: autorinės knygos ir atskiri leidiniai, redaguoti ir sudaryti leidiniai, grožinė kūryba, dainų žodžiai renginių programose, straipsniai, vertimai, natos ir muzikos garsų įrašai su Vydūno tekstais, jo komponuoti ir aranžuoti kūriniai. Antroje dalyje sutelkta informacija apie Vydūno visuomenę ir kūrybinę veiklą. Trečia dalis skirta Vydūno gyvenimo, kūrybos ir atminties įprasminimui. Ketvirta dalis – Vydūno ikonografija: apima atskiras iliustracijas periodinėje spaudoje, atvirukus ir albumus. Vartotojų patogumui daugelis bibliografinių įrašų anotuoti, parengtos pagalbinės asmenvardžių ir vietovardžių rodyklės.

Personalinio turinio bibliografijos rodyklė suvokiama kaip asmens intelektinio ir kūrybinio potencialo atspindys, apibendrinamoji ir vertinamoji išraiška. Ji atskleidžia kūrėjų ir visuomenės veikėjų veiklos formas ir priemones, liudija apie asmens žinomumą, jo idėjų sklaidą visuomenėje. Rodyklė nebūtų atsiradusi be visuomenės dėmesio, ilgamečių ir sistemingų filosofinių, filologinių, teatrologinių ir muzikologinių tyrimų, kraštotyrininkų, bibliotekininkų ir muziejininkų triūso, todėl tikimasi, kad šis darbas bus naudingas Vydūno atminties puoselėtojams, jo palikimo ir asmens tyrėjams.

Leidinį galima įsigyti Nacionalinės bibliotekos knygynėlyje ir bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro internetiniame knygyne.

*

Sudarė Tomas Petreikis
Leidinį ir bibliografinius įrašus rengė: Ringailė Bagušytė, Gražina Kubilienė, Vilma Račkauskaitė, Rita Urbonaitė.
Bibliografinius įrašus rengė: Rimantė Bočenkienė, Renata Grušnienė, Irena Jezukevičienė, Danutė Miliukaitė, Asta Miltenytė, Danutė Sipavičiūtė
Į anglų kalbą vertė Tomas Auškalnis
Lietuvių kalbos redaktorė Daina Dailidonienė
Techninė redaktorė Roma Stabrauskienė
Maketavo Tomas Rastenis