Telefonas Klaustukas Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. rugsėjo 10 d.

Apie estetinę politikos prigimtį ir pažinimą prof. Alvydo Jokubaičio knygos „Politinio proto kritika“ pristatyme

Rugsėjo 9 d. Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute pristatyta filosofo, prof. Alvydo Jokubaičio knyga „Politinio proto kritika“. Knygą išleido Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras.

„Žinau, kad būna fiziniai maratonai, būna sprintai. Ši, dešimtoji profesoriaus Alvydo Jokubaičio knyga yra ilgo filosofinio maratono rezultatas. Kartu ši knyga tęsia dar vieną profesoriaus pradėtą iniciatyvą šiais metais, švenčiant Immanuelio Kanto 300 metų jubiliejų“, – susitikimo pradžioje kalbėjo renginio moderatorius dr. Laurynas Peluritis.

Filosofas, politologas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto Politinės filosofijos ir idėjų istorijos katedros vedėjas, Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys prof. A. Jokubaitis į knygos pristatymą susirinkusiai gausiai auditorijai skaitė paskaitą „Kas yra politika?“. Kaip žinomi politikos mokslininkai apibrėžia politiką ir kodėl jie negali pasakyti, kas yra politika? Kas padėtų rasti atsakymą į šį, regis, paprastą, o iš tiesų sudėtingą klausimą? „Atsakymą padeda rasti Kanto filosofija, pradėti reikia nuo idėjos“, – dėstė prof. A. Jokubaitis, paskaitoje pateikęs įdomiausių interpretacijų ir išvadų, kurios glaudžiausiai siejasi su politika, tikrove ir tai, kaip mes jas suprantame.

Pateikdamas politikos sampratą ir interpretacijas, knygoje „Politinio proto kritika“ autorius rėmėsi XVIII a. vokiečių klasikinės filosofijos pradininko Immanuelio Kanto ir jį interpretavusios XX a. JAV filosofės, politologės Hannah Arendt idėjomis. Knygoje siekiama surasti politikos vietą I. Kanto grynojo proto struktūroje. Tačiau tyrimas neapsiriboja Kanto filosofija. Jo tikslas platesnis – padėti suprasti politiką.

„Politika yra vaizdinių suteikimas idėjoms ar, iš kitos pusės, idėjų suteikimas vaizdiniams, kartais tai daroma prievarta, kartais – laisvai. Politikoje pasitenkinimo teikia ir bjaurastis, tai atskira tema, aptariama knygoje“, – kalbėjo autorius, pabrėždamas estetinio skonio sprendinio politikoje reikšmę.

Po paskaitos vykusi diskusija pratęsė paskaitos ir knygos temą. Klausydamiesi atsakymų į klausimus renginio dalyviai turėjo galimybę pasvarstyti, kas yra politinis protas, jo kritika ir nestereotipinis mąstymas. Prelegentas sulaukė klausimų apie politikos etiką ir estetiką, menininkų nesusigaudymą politikoje, taip pat aktorių dalyvavimą politikoje.

Dažnai kalbos apie politiką, priminė prof. A. Jokubaitis, yra plaučių vėdinimas, ypač kai nėra krepšinio rungtynių, pasaulio čempionato, tada galima pakalbėti ir apie politiką. Diskutuoti šia tema prasminga tuo atveju, kai politiką bandome suvokti protu, neatmesdami juslinio patyrimo, nes „politika egzistuoja kaip idėjų ir juslių junginys, jos negalima sieti su kuriuo nors vienu iš jų“. Tai citatos pradžia iš knygos „Pabaigos žodžio“, kurią visą susitikimo pabaigoje perskaitė autorius.

„Politinio proto kritika“ – originalus lietuvių filosofo veikalas, praturtinantis lietuvių filosofinį diskursą, ugdantis intelektualų skaitytoją, jo požiūrį į politiką ir politikos filosofiją. Knygą autorius skyrė Immanuelio Kanto 300 metų sukakčiai. Jos leidybą finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Renginį organizavo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras kartu su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutu.