Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 16 d.

Sukurta bibliotekoje: interaktyvūs žemėlapiai

Šiuolaikiniame moderniųjų technologijų pasaulyje šalies viešosios bibliotekos išgyvena kokybiškai ir kiekybiškai naują raidos etapą. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka tęsia pasakojimų ciklą apie bibliotekose kuriamas naujas paslaugas ir pažangias iniciatyvas. Šiandien kalbėsime apie interaktyvius žemėlapius.

Šio amžiaus pradžioje atsirado anksčiau neįsivaizduotos interneto žemėlapių funkcionalumo galimybės. Interaktyvūs žemėlapiai tampa neatsiejama šiuolaikinėje visuomenėje vykstančių procesų dalimi, jų paskirtis kinta ir auga praktiškai neribotai – tiek, kiek siekia naudotojų idėjos. Interneto žemėlapiai taikomi praktiškai visur: nuo geografinės vietovės paieškos iki sudėtingų erdvinių duomenų operacijų, nuo parduotuvių tinklo pavaizdavimo sutartiniais ženklais iki erdvinių duomenų infrastruktūrų, geoportalų. Žinoma, tokius žemėlapius ima kurti ir bibliotekos. Sudėtinga atsekti, kuri biblioteka pirmoji ėmė naudoti interaktyvius žemėlapius, bet galime aptarti tas, kurios pristatė naujausias tokias kultūros paslaugas.

Šių metų gruodžio pradžioje ėmė funkcionuoti interaktyvus stalas su žemėlapiu „Pamario raštijos lobynas“ Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje. Bibliotekos lankytojai galės pamatyti, paliesti, peržiūrėti, išklausyti, perskaityti, ieškoti... Interaktyviame žemėlapyje pateikti šio regiono kultūros paveldo objektų aprašymai, nuotraukos, biografijos su vaizdine medžiaga (fotografijos, skaitmeniniai leidiniai), garso ir vaizdo įrašai. Jau turimas ir įgytas žinias galima pasitikrinti sprendžiant interaktyvų testą. Pagrindinis žemėlapio principas – su konkrečia Šilutės rajono vietove, gamtos, urbanistiniu ar architektūros objektu susietas raštijos veikėjas. Turinys didžiąja dalimi paremtas bibliotekos kraštotyrinio fondo skaitmeniniu turiniu, kita medžiagos dalis sukaupta iš vietos bendruomenės ir kultūros institucijų rinkinių.

Šių metų sausį Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos Papilio padalinio vyresnioji bibliotekininkė Jolita Banienė sukūrė Papilio seniūnijos interaktyvų vietovardžių žemėlapį. Jame galima rasti seniūnijos upių, pievų, kalvų, slėnių ir kaimų pavadinimus. Kai kurie jų per šimtmečius nepakito, bet nemažai išnyko, ypač – gyvenamųjų vietų pavadinimai. Kaimų, gyvenviečių pavadinimai iš sąrašų buvo braukiami nelikus gyventojų, tuomet išnykusiam kaimui suteiktas gretimo kaimo pavadinimas. Interaktyvaus žemėlapio tikslas – sukurti efektyvų informacinį produktą, pasinaudojant IT sprendimais, ir įamžinti vietovardžius virtualiojoje erdvėje.

Neseniai sukurtas ir žemėlapis-vedlys „Klaipėdos freskos: virtuali interaktyvi kelionė“. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka besibaigiant 2019-iesiems pristatė projekto „Monumentalioji tapyba architektūros labirintuose – praeitis, dabartis“ rezultatą – dokumentinį filmą ir interaktyvų Klaipėdos freskų ir gatvės meno bei šiuolaikinės sieninės tapybos kūrinių žemėlapį, nuo šiol prieinamą kiekvienam svetainėje www.biblioteka.lt/freskos.

Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešoji biblioteka karantino laikotarpiu taip pat kviečia naudotis elektroninėmis paslaugomis. Viena jų – interaktyvus ir modernus žydų kultūros paveldo žemėlapis. Jis leidžia nekeliant kojos iš namų „pasivaikščioti“ po miestą ir daugiau sužinoti apie žydų kultūros paveldą Kaune. Lietuvos kultūros tarybos finansuoto projekto „Žydų paveldas Kaune“ metu sukurtas žemėlapis pristato svarbiausius ir įdomiausius mieste išlikusius žydų kultūros paveldo objektus.

Žydų kultūros paveldo projekto portale galima pasirinkti paprastą turą arba turą su žaidimo elementais. Šio turo metu galėsite „pasivaikščioti“ po Kauno gatves ir kiemus, „užeiti“ į kai kurių pastatų vidų ir daugiau sužinoti apie jų ir juose gyvenusių, kūrusių ar juos projektavusių Kauno žydų istoriją. Portale rasite ne tik turą, tačiau ir virtualų žinyną, kuriame pateikiama detali informacija apie visus žemėlapio objektus. 

Paminėjome vos keletą naujesnių bibliotekų sukurtų interaktyvių žemėlapių. Kviečiame namuose leidžiamą laiką išnaudoti turiningai ir saugiai nuotoliniu būdu aplankyti Lietuvos bibliotekose slypinčius virtualius lobynus. 

Kiti ciklo „Sukurta bibliotekoje“ pasakojimai.