Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. vasario 23 d.

Vengrija padeda: pabėgėlių nenorinti įsileisti šalis, atstato namus jų gimtinėse

Lietuvos Martyno Mažvydo nacionalinės bibliotekos TV studijoje – žurnalistas Valentinas Mitė, kurį jo pašnekovas, bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus darbuotojas Arūnas Brazauskas pristato kaip „mūsų žmogų Irake“. (V. Mitė, tuomet Laisvosios Europos / Laisvės radijo Prahoje žinių skyriaus bendradarbis, nuvyko į Iraką po karo veiksmų pradžios 2003 m. ir ten praleido iš viso 5 mėn.).

Pokalbio atskaitos taškas – Sebastiano Kurzo, 2017-aisiais tapusio Austrijos kancleriu, pasiūlymas: tose šalyse, iš kurių į Europą plūsta daugiausia pabėgėlių, reikėtų steigti „deeskalacijos zonas“ ir netgi užtikrinti tų zonų saugumą Europos šalių karinėmis pajėgomis.

Ar tai nebus kitoks – išmanesnis – būdas mažinti darbo jėgos stygių Europoje? Kol kas tiktai keliomis frazėmis išsakyta S. Kurzo idėja reiškia, kad ES rūpintųsi tvarkos palaikymu zonose už Europos ribų. Ten galimai telktųsi žmonės, dėl ekonominių ar politinių priežasčių palikę gimtąsias vietas. Daliai jų ES pasakytų „Willkommen!“ – „Sveiki atvykę!“ Už tokią nuostatą per 2015 m. pabėgėlių krizę Vokietijos kanclerė Angela Merkel paskui sumokėjo nemenką politinę kainą.

Tačiau pabėgėlių iš Afrikos ir Artimųjų Rytų atžvilgiu A. Merkel išsakė tai, ką kitais būdais Lenkijos politikai sako apie maždaug vieną milijoną ukrainiečių, radusių darbo Lenkijoje – jie išgelbėjo lenkų pensijas.

Apie žemyno demografines problemas Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude’as Junckeris pasisako lakoniškai – teks priimti milijonus imigrantų.

V. Mitė pasakoja apie Vengrijos vyriausybės iniciatyvą, kuri paremta pinigais: statyti ar atstatyti namus pabėgėliams jų gimtosiose vietose. Tokiu būdu pabėgėliai skatinami grįžti namo iš laikinų telkimosi vietų, o ne migruoti į Europą.

Austrijos kancleris S. Kurzas užsiminė apie karinį tokios strategijos aspektą, o Vengrija žengia kuklius praktinius žingsnius – pvz., atstato sugriautus namus Irako krikščionims arabams, kuriuos vadinamoji Islamo valstybė privertė ieškoti prieglobsčio musulmonų kurdų kontroliuojamose teritorijose.

V. Mitės nuomone, pabėgėlių problema Lietuvoje suvokiama menkai: paklausius kai kurių politikų, gali pasirodyti, kad Islamo valstybės ordos jau stovi prie Lietuvos sienos, nors Lietuva tėra įsipareigojusi priimti labai mažą pabėgėlių skaičių. Jis primena, kad arti 800 tūkst. Lietuvos piliečių emigravo į Vakarus – ten pat, kur siekia patekti ir žmonės iš Azijos. „Mes esame viena iš priežasčių, kodėl įvyko „Brexit“, – mano V. Mitė.

Pasak žurnalisto, amerikiečiai Irake padarė daugybę klaidų, kurių priežastis – Irako visuomenės sąrangos, vietinių papročių neišmanymas. Amerikiečių vadovaujama laikinoji administracija paleido Irako kariuomenę su ginklais, tačiau neužtikrino kariams pragyvenimo. Todėl neišvengiamai turėjo prasidėti partizaninis karas su Iraką užėmusios koalicijos pajėgomis.

Pokalbyje minimos Nacionalinės bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus parengtos laidos: