Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. birželio 19 d.

Seminaras ir diskusija: „Dalijimosi kultūra. „Europeana“ ir Lietuvos atminties institucijos“

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje birželio 18 d. vyko seminaras ir diskusija: „Dalijimosi kultūra. „Europeana“ ir Lietuvos atminties institucijos“.

Susitikime buvo pristatytas projektas „E. paslauga: skaitmeninio turinio naudojimo teisių ženklinimo žinynas ir įrankiai“, kuris iš dalies finansuotas Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programos, administruojamos Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos, lėšomis. Projekto vadovė Milda Strodomskienė trumpai pristatė, kas pasiekta vykdant šį projektą.

Pranešimą „Paveldo ženklinimo naujienos. Ženklinimo ir neženklinimo teisinės pasekmės“ skaitė advokatė Jurga Gradauskaitė. Pranešėja pristatė Nacionalinės bibliotekos sukurtą įrankį, aktualų tiems atminties institucijų darbuotojams, kurie kultūros paveldo objektus skelbia internete. J. Gradauskaitė pažymėjo, kaip yra svarbu nurodyti, kokiomis sąlygomis paskelbtą turinį gali naudoti kiti vartotojai. Be to, taip yra skatinama ir pagalba autorių teisėms. Vartotojams sudaromos sąlygos greitai ir lengvai rasti dominantį turinį kartu su informacija apie jo naudojimo sąlygas, pavyzdžiui, galimybę naudotis nuotraukomis, vaizdo ar garso įrašais kuriant kitus meno objektus ar pan., suvokti dalijimosi internete svarbą, realizuoti visą interneto potencialą. Lektorė pasidžiaugė, kad jau yra oficialūs lietuviški CC licencijų vertimai.

Juozas Markauskas, Baltijos audiovizualinių archyvų tarybos viceprezidentas, pranešime „Kultūros paveldo ženklinimas iš arti“ aiškino, koks svarbus yra „atvirosios kultūros judėjimas“, kuriame dalyvauja įvairių profesijų atstovai, padedantys atverti kolekcijas. „Atvirus duomenis ir turinį bet kas ir bet kokiais tikslais gali laisvai naudoti, keisti (modifikuoti) ir jais dalintis. „Public domain“ kolekcijų naudojimo ribojimas nėra geriausias būdas priminti apie instituciją... tačiau tai galima pasiekti dalijantis kolekcijomis“, – sakė pranešėjas.

Atviromis naudojimosi licencijomis paženklinta vaizdo ar audiovizualinė medžiaga yra patraukli „Wikimedijos“ platformai, kurioje sukaupti duomenys vėliau naudojami pildant nemokamą interneto enciklopediją „Wikipedia“, pritraukiančią milijonus lankytojų ir turinčią labai gerus reitingus „Google“ paieškos sistemoje. Tai lemia, kad ir į „Wiki“ iniciatyvas patekę kultūros objektai tampa daug lengviau atrandami globalioje interneto paieškoje, o taip drauge didėja ir tinkamai paženklinto objekto sklaida.

Nacionalinė biblioteka kviečia naudotis nauja elektronine paslauga, skirta skaitmeninto kultūros paveldo, kūrinių, gretutinių teisių objektų ir nesaugomų objektų teisėms identifikuoti ir ženklinti pagal „Creative Commons“ licencijas.

Antroje seminaro dalyje Erika Buivydienė, Kultūros ministerijos Kultūrinės atminties ir paveldo politikos skyriaus vyriausioji specialistė, pasidalino mintimis, kokie kyla iššūkiai ir atsiranda galimybės bendradarbiaujant su „Europeana“. Pranešėja priminė Kultūros paveldo skaitmeninimo politikos pradmenis, valstybių narių įsipareigojimus, taip pat pristatė naujausius ES kultūros paveldo skaitmeninimo tikslus: įvairiai auditorijai suteikti prieigą prie turtingos ir įvairios Europos kultūros, taip pat prie pasaulio kultūros paveldo, sudaryti platesnes sąlygas moksliniams tyrimams atlikti ir įgyti žinių Europos įvairialypės kultūros ir istorijos srityse. Kultūros ministerijos specialistė kalbėjo  apie tai, koks yra naujasis „Europenaos“ finansavimo modelis ir kokios buvo pastebėtos jo naudojimo problemos.

Šiuo metu Nacionalinėje bibliotekoje vykdomą projektą „Migracija mene ir moksle – migracijos tematikos kolekcijos sukūrimas „Europeanoje“ susirinkusiai auditorijai pristatė Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus vadovė Giedrė Milerytė-Japertienė.

Seminaro pabaigoje kartu su partneriais, kurie vykdo ar ateityje planuoja vykdyti skaitmeninimo veiklas ir skaitmenintus kultūros paveldo objektus per portalą www.epaveldas.lt perduoti „Europeanai“, buvo diskutuojama, su kokiais iššūkiais susiduriama bendradarbiaujant, kokią patirtį esame sukaupę ir ko ateityje tikimės iš vienos turtingiausių kultūros paveldo sistemų.

Seminare dalyvavo kultūros, atminties, švietimo ir mokslo institucijų atstovai.