Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. vasario 3 d.

Nacionalinėje bibliotekoje vyko žaidimų kūrimo savaitgalis

Sausio 31 – vasario 2 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko tradicinis daug dėmesio sulaukiantis renginys, kurį organizuoja „Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacija“ (LŽKA). Kasmet būrys patyrusių ir pradedančių programuotojų, dizainerių, animatorių, muzikantų, mąstytojų, svajotojų ir kitų kūrybinių industrijų atstovų, norinčių išbandyti jėgas, užmegzti naujų kontaktų, bendrauti, dalintis idėjomis ir tiesiog įdomiai praleisti laiką, rinkosi Nacionalinėje bibliotekoje. Čia žaidimų kūrėjai ir entuziastai rungėsi didžiausiame pasaulyje žaidimų kūrimo festivalyje „Global Game Jam“.

Kelis šimtus kūrėjų kasmet sutraukiantis renginys šiemet skyrė daugiau dėmesio meninei saviraiškai ir jaunų talentų paieškai. Šių metų tema „Repair“ (pataisymas) įkvėpė gausų būrį dalyvių sugalvoti ir sukurti originalių vaizdo ar stalo žaidimų.

Organizatoriai šiemet išplėtė renginio programą ir geografiją, norėdami ne tik sudominti, bet ir padėti jauniesiems kūrėjams žengti pirmuosius žingsnius industrijoje.

„Mūsų organizuojami žaidimų kūrimo maratonai kasmet pritraukia šimtus lankytojų, tad netrukome pastebėti, kad dalis jų ateina, tikėdamiesi sužinoti daugiau apie žaidimų industriją, karjeros galimybes ir čia jau veikiančių studijų poreikius. Taigi šiemet nutarėme kiek išplėsti renginio programą Vilniuje ir suorganizuoti bandomąją karjeros mugę“, – sakė LŽKA valdybos pirmininkas Šarūnas Ledas.

Renginio erdvėse buvo įkurdinti kelių Lietuvoje veikiančių įmonių – „Nordcurrent“, „Estoty“ ir „Unity“ – stendai. Šių įmonių darbuotojai atsakinėjo į lankytojų klausimus. Iki šiol žaidimų nekūrę dailininkai, animatoriai ir kompozitoriai klausinėjo apie žaidimų kūrimo specifiką, o jaunesni kūrėjai bei studentai sėmėsi žinių apie šiomis dienomis naudojamus įrankius ir tendencijas.

Pasak organizatorių, tokie renginiai kaip „Game Jam“ suteikia unikalią progą išmėginti naujas koncepcijas ir idėjas, plėsti profesionalių pažinčių ratą ar tiesiog pakvailioti, kuriant paprastus, bet skatinančius mąstymą ir vaizduotę žaidimus. „LT Game Jam“ mėgstamas ir lankomas tiek pradedančiųjų, tiek profesionalių kūrėjų.

Penktadienio vakarą darbą pradėję kūrėjai dirbo iki sekmadienio popietės. Tuomet veikiantys žaidimų prototipai buvo pristatyti kitiems renginio lankytojams ir įkelti į duomenų bazę, iš kur juos gali atsisiųsti visi norintys.

„LT Game Jam“ renginiai Lietuvoje turi gilias tradicijas ir yra organizuojami nuo 2002-ųjų. Nuo oficialios „Global Game Jam“ pradžios 2009-aisiais dalyvių kasmet gausėja – pernai į renginį keliuose Lietuvos miestuose susirinko daugiau nei 700 dalyvių. 2019 metais Vilniaus renginio vieta buvo tokia aktyvi, kad pateko tarp dešimties daugiausia dalyvių pasaulyje surinkusių „Global Game Jam“ vietų. Galima pasidžiaugti, kad šiemet lietuviškasis hakatonas ir vėl mušė aktyvumo rekordus: pagal dalyvių skaičių buvome septinti Europoje, taigi, kaip ir praėjusiais metais, patekome į aktyviausiųjų dešimtuką.

Daugiau nuotraukų: