Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. vasario 3 d.

(NE)niūrios pasaulinės bibliotekų veiklos tendencijos: I dalis

Jungtinės Karalystės ir JAV pavyzdžiai

Apžvalgą apie artimiausias tarptautines bibliotekų veiklos perspektyvas galima pradėti ir nuo rašytojo Neilo Gaimano citatos iš jo paskaitos „Kodėl mūsų ateitis priklauso nuo bibliotekų, skaitymo ir svajojimo“, skaitytos Londone kiek daugiau nei prieš metus.

„Kartą viešėjau Niujorke ir klausiausi paskaitos apie privačių kalėjimų statymą – didelę augančią industriją JAV. Jiems reikia žinoti, kiek kalinių bus po gero dešimtmečio, kiek vienučių jiems prireiks. Ir tokius dalykus jie gali apytiksliai numatyti pasitelkdami labai paprastą algoritmą – apskaičiavę, koks procentas 10–11 metų vaikų nemoka skaityti. Ir tuo labiau, kiek jų neskaito savo malonumui“, – teigia N. Gaimanas. Ir toliau tęsia: „Liūdna matyti, kad XXI amžiuje valdžia visame pasaulyje mažina tiek bibliotekų skaičių, tiek finansavimą likusioms. Jie nesupranta, jog vagia iš ateities, kad sumokėtų už dabartį. Jie uždaro vartus, kurie turėtų būti vis plačiau atveriami.“

Ir Jungtinės Karalystės, ir JAV didžiųjų bibliotekų atstovai teigia tą patį: pokovidiniame pasaulyje mūsų laukia paslaugų kritimas, atlyginimų mažinimas, darbuotojų atleidimas, bibliotekų uždarymai. Bet, pasak ekspertų, tai – laikinos negerovės, nes viskas priklauso nuo bibliotekų ir jose dirbančių žmonių kūrybingumo, kompetencijų ir darbštumo.

Citata iš nesenos publikacijos:

„Savo ruoštu Velso taryba po karantino uždarymų taip ir neatidarė savo bibliotekų ir paskelbė apie paslaugos peržiūrą. Tarybos lyderis Mike‘as Birdas žiniasklaidai („Express“ ir „Star“) teigė: „Jei mes pastaruosius keturis ar penkis mėnesius ko nors nenaudojome, tai ar mums to tikrai reikia?“

O čia citata iš www.thebookseller.com (JK). „Viešųjų bibliotekų tarnyba įžengė į „greito nuosmukio“ fazę, nes, kaip rodo skaičiai, per pastaruosius penkerius metus labai sumažėjo apsilankymų skaičius, stipriai sumažėjo ir bibliotekų finansavimas“, – sakė bibliotekų veiklos tyrimą vykdęs mokslininkas Timas Coatesas.

Viešųjų finansų ir apskaitos institutas (Chartered Institute of Public Finance & Accountancy, CIPFA) sausio mėnesį paviešino atlikto tyrimo rezultatus. Remiantis T. Coateso atlikta rezultatų analize, apsilankymų bibliotekose skaičius Anglijoje sumažėjo 20,8 proc. (nuo 225 mln. 2014–2015 m. iki 178 mln. 2019–2020 m.); Škotijoje beveik 18 proc. – nuo 28 mln. iki 23 mln. Per tą patį laikotarpį fizinis knygų išdavimas smuko 25 proc. Anglijoje (nuo 191 mln. iki 143 mln.) ir 26 proc. Škotijoje – nuo 19 mln. iki 14 mln.

Bendras viešųjų bibliotekų finansavimas Anglijoje sumažėjo 14 proc. (iki 756 mln. svarų), o Škotijoje – 15 proc. (iki 100 mln.). Bibliotekų, atidarytų daugiau nei dešimt valandų per savaitę, skaičius per tą patį laikotarpį dar sumažėjo 6 procentais – nuo 3 076 iki 2 899 Anglijoje, Škotijoje fiksuotas mažėjimas sudaro 10 procentų.

Ši CIPFA analizė parodė, kad bibliotekos labiau nei bet kada pasikliauja savanoriais, o penkerių metų pokytis šią tendenciją dar labiau išryškino. Anglijoje savanorių valdomų bibliotekų skaičius išaugo 60 proc. – nuo 164 (2014–2015 m.) iki 364 (2019–2020 m.). Bendras apmokamo personalo skaičius per tą patį laikotarpį sumažėjo 18 proc., o visą darbo dieną dirbančių savanorių skaičius padidėjo 16 proc.

Sausio mėnesį faktinį bankrotą paskelbė Londono Kroidono rajono taryba. Pirmieji atsakingų vietos valdžios žmonių žingsniai, siekiant taupyti – viešos konsultacijos dėl penkių iš 13 bibliotekų uždarymo ar perdavimo.

T. Coatesas sakė: „Dabar mes esame spiralės dugne, kai naudojimasis bibliotekomis ir jų paslaugomis stipriai mažėja, vietos tarybos nenori už jas mokėti ir niekas niekur neprisiima atsakomybės už tai, kas vyksta. Artimiausiu metu mes neišvengiamai prarasime dar bent 1000–1500 bibliotekų Jungtinėje Karalystėje.“

Kitokią viešųjų bibliotekų padėtį rodo JAV bibliotekų veiklos ataskaitos.

„Bibliotekų populiarumas auga. Visuomenės reakciją į mūsų tautos bibliotekų darbą atspindi padidėjęs apsilankymų skaičius. Remiantis neseniai atlikta tyrimų bendrovės „Gallup“ apklausa, apsilankymas bibliotekoje yra „labiausiai paplitusi kultūrinė veikla, kuria amerikiečiai užsiima iki šiol“. 2019 m. JAV suaugusieji pranešė, kad vidutiniškai 10,5 kartų lankėsi bibliotekoje, tai viršijo jų dalyvavimą kitose populiariose laisvalaikio veiklose. Amerikiečiai vidutiniškai 4 kartus per metus lankėsi gyvai atliekamos muzikos koncertuose ar teatriniuose renginiuose, o nacionaliniuose ir istoriniuose parkuose, muziejuose ir lošimo namuose – 2,5 karto per metus.

Viešosios bibliotekos pritraukia daugybę lankytojų –  suaugusiuosius ir jaunimą, tarp jų ir mažas pajamas gaunančių namų ūkių atstovus. Pavyzdžiui, 18–29 metų suaugusieji JAV bibliotekose lankosi kur kas dažniau nei vyresnio amžiaus grupės. Ir nors pandemija laikinai sustabdė daugelio bibliotekų veiklą, amerikiečiai nekantriai laukia fizinių apsilankymų bibliotekose grąžinimo.

Pasak minėtos „Gallup“ apklausos, „nepaisant to, kad per pastaruosius du dešimtmečius gausėjo skaitmeninių veiklų, įskaitant skaitmenines knygas, tinklalaides, srautines pramogines paslaugas ir inovatyvius žaidimus, bibliotekos išliko kaip vieta, kur amerikiečiai lankosi beveik kas mėnesį. Nes bibliotekos siūlo tokias paslaugas, kaip nemokamas belaidis internetas, filmų nuoma, užsiėmimai vaikams. Bibliotekomis dažniausiai naudojasi jauni suaugusieji, moterys ir mažas pajamas gaunančių namų ūkių gyventojai“.

JAV viešosios bibliotekos vykdo įvairias šeimoms skirtas iniciatyvas ir mokymus. Stebima tendencija – gerėja visuomenės sveikata ir didėja bibliotekų teikiama pagalba bendruomenės nariams prisijungiant prie gyvybiškai svarbių sveikatos ir socialinių paslaugų. Daugiau nei 80 proc. lankytojų, ieškančių bibliotekų interneto svetainėse informacijos, susijusios su dietos, mitybos, sveikos gyvensenos ar fizinės būklės gerinimo klausimais, pranešė, kad vėliau jie pakeitė savo mitybą ir padidino fizinį aktyvumą. Daug viešųjų bibliotekų samdo socialinio darbo specialistus, praktikantus ar studentus, kad patenkintų savo klientų socialinių paslaugų poreikius. Be to, beveik 90 proc. viešųjų bibliotekų siūlo skaitmeninio raštingumo mokymų programas. Daugiau nei 16 tūkstančių bibliotekų JAV teikia nemokamas paslaugas mažoms įmonėms ir verslininkams – nuo nemokamos prieigos prie rinkos tendencijų duomenų bazių iki verslo instruktavimo kursų rengimo ir netgi pradinio kapitalo teikimo pasitelkiant verslo plano konkursus. Geriausias įrodymas, kad bibliotekos, tai ne tik informacija ir knygos, yra ir jų evoliucija į daiktų bibliotekas, siūlant netradicinius rinkinius. Tai čiužiniai, žaislai, dviračiai, muzikos instrumentai, virtuvės įranga ir pan. Bibliotekos netgi gilinasi į bitininkystės sritį. Redvudo miesto (Kalifornija) viešoji biblioteka bendradarbiavo su San Mateo bitininkų gildija bei vietinio bityno savininku ir tai baigėsi keleto avilių įrengimu ant miesto bibliotekos stogo. „Jei yra kažkas, ko negalima patikrinti viešojoje bibliotekoje, greičiausiai tai iš viso dar nėra sugalvota“, – šmaikščiai teigia Amerikos bibliotekų asociacija (American Library Association, ALA), kuri daugiau nei 140 metų yra svarbiausia nacionalinė organizacija, teikianti išteklius, siekianti įkvėpti bibliotekų ir informacijos specialistus pertvarkyti savo bendruomenes, pasitelkiant svarbiausiais programas ir paslaugas.

Šaltinis: www.ala.org/news/state-americas-libraries-report-2020/issues-trends

Susiję straipsniai: