Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. gegužės 12 d.

Naujausi Pasaulio banko fondo leidiniai

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos duomenų bazėse kasdien galima rasti patikimų laiko patikrintų ir naujų mokslinių šaltinių, juos skaityti ir išsaugoti asmeninėse laikmenose. Visiems registruotiems vartotojams suteikiama galimybė bet kuriuo paros metu naudotis nuotolinėmis bibliotekos paslaugomis ir pasiekti visą reikiamą informaciją.

„The World Bank Open Knowledge Repository“ yra oficiali Pasaulio banko (PB) atvirosios prieigos saugykla, skirta mokslinių tyrimų rezultatams ir žinių produktams. Kviečiame susipažinti su PB visateksčiais leidiniais apie ekonominę ir žmonijos raidą, klimato kaitą, gamtos išteklius, žemės ūkį, infrastruktūrą, sveikatą, švietimą, regioninę integraciją, skurdo mažinimą ir kita.

„The World Bank Open Knowledge Repository“ leidžia bet kuriam pasaulio vartotojui dokumentą skaityti, atsisiųsti, išsaugoti, kopijuoti, spausdinti nemokamai.

Naujausius ir kitus PB leidinius rasite Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje pasirinkę nuorodą Ištekliai › Duomenų bazės › Užsienio › Tarptautinių organizacijų duomenų bazės › The World Bank Open Knowledge Repository. Duomenų bazės aprašyme rasite rekomenduojamų naujų paskelbtų leidinių sąrašą.

Daugiau informacijos apie Europos Sąjungos, Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO), Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ir kitų tarptautinių organizacijų leidinius galite rasti čia.

Duomenų bazėje esančiais leidiniais galite naudotis ir bibliotekoje, ir namuose.

Nauji PB leidiniai:

  • Skilled Migration: A Sign of Europe’s Divide or Integration?
    Knygoje nagrinėjamos aukštos kvalifikacijos darbuotojų migracijos Europos Sąjungoje tendencijos ir jas lemiantys veiksniai per pastaruosius du dešimtmečius. Tyrime vertinama kvalifikuotų darbuotojų migracijos ekonominė nauda ir sąnaudos. Taip pat pateikiama empirinė analizė, skirta apskaičiuoti įvairioms išlaidoms skirtingoms įgūdžių grupėms regionuose, kurios siunčia ir priima migrantus.
  • Women, Business and the Law 2022
    Leidinys yra aštuntasis iš metinių tyrimų, kuriuose vertinami įstatymai ir teisės aktai, turintys įtakos moterų ekonominėms galimybėms. Projekte pateikiami aštuoni rodikliai, rodantys moterų ir įstatymų sąveiką: mobilumas, darbo vieta, atlyginimas, santuoka, tėvystė, verslumas, turtas ir pensija. Šių metų leidinyje aprašomas bandomasis tyrimas apie vaikų priežiūrą.
  • Place, Productivity, and Prosperity: Revisiting Spatially Targeted Policies for Regional Development
    Naujausiame produktyvumo projektų serijos tome aprašomos naujos analitinės įžvalgos apie tris ekonominės geografijos veiksnius – aglomeracijos ekonomiką, migraciją ir atstumą – ir jų sąveikos būdą. Teigiama, kad šie veiksniai besivystančiose šalyse veikia kitaip nei išsivysčiusiose ekonomikose: miestai yra perpildyti ir atsiranda vis daugiau neigiamų urbanizacijos aspektų. O siekiant ilgalaikio skurdo mažinimo atsiliekančiuose regionuose, reikia tobulinti bendrą nacionalinę struktūrinių pokyčių ir našumo augimo darbotvarkę.