Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. gruodžio 12 d.

Kviečiame susipažinti su naujausiais Tarptautinio valiutos fondo leidiniais

Tarptautinis valiutos fondas (TVF), suteikdamas nemokamą prieigą prie eLibrary duomenų bazės, skelbia išsamų fondo vykdytų tyrimų ir surinktų duomenų nuolat pildomą archyvą nuo 1946 metų. TVF eLibrary yra daugiau nei 21 tūkst. leidinių, ataskaitų ir darbinių dokumentų.

Duomenų bazės archyve rasite pažangiausių tyrimų medžiagą apie įvairias pasaulio šalis, jų ekonomiką bei finansus. Analizės medžiaga galima remtis rašant įvairius darbus ir atliekant tyrimus. TVF elektroninėje bibliotekoje lengva naršyti, patogu naudotis intuityvios ir suasmenintos paieškos funkcijomis, p pat platformoje integruoti citavimo ir anotavimo įrankiai. Vartotojai leidinius gali skaityti bibliotekoje ir namuose, atsisiųsti PDF ir ePUB formatais, spausdinti bei dalintis kitose platformose.

Siekdami skleisti informaciją apie TVF ir jo dokumentus, jūsų patogumui pateikiame TVF atvirosios prieigos visateksčių, rekomenduojamų leidinių sąrašą. Čia rasite informacijos makroekonomikos, globalizacijos, technologijų plėtros, prekybos, demografijos, besivystančių rinkų, skurdo mažinimo ir kitais klausimais.

Naujausius ir kitus TVF leidinius rasite Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos interneto svetainėje pasirinkę nuorodą Ištekliai › Duomenų bazės › Užsienio › Tarptautinių organizacijų leidiniai › IMF eLIBRARY.

Europos Sąjungos, Pasaulio banko atvirosios prieigos žinių saugyklos, Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO), Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) bei kitų tarptautinių organizacijų leidinius galite skaityti čia.

Knygos viršelis

Mind the Gap: City-Level Inflation Synchronization

Pasaulinis kainų kilimas atnaujino vartotojų susidomėjimą infliacijos dinamika, dešimtmečius trukusia dezinfliacija. Šiame leidinyje pateikiamas erdvinis infliacijos sinchroniškumo Lietuvos miestų lygmeniu tyrimas remiantis 2000–2021 m. laikotarpio išskaidytais mėnesio duomenimis. Empirinė analizė pateikia tvirtų įrodymų, kad: 1) bendras infliacijos lygio judėjimas miesto lygmeniu, apskaičiuotas taikant momentinės kvazikoreliacijos metodą, yra žymiai silpnesnis nei sinchronizavimo mastas, kurį rodo paprasta koreliacijos analizė; 2) momentinė infliacijos komponentų kvazikoreliacija tarp miestų porų yra labai nevienalytė; 3) laikui bėgant, pastebimas reikšmingas miestų lygmens sinchronizavimo laipsnio pokytis, atspindintis svarbius ekonominius istorijos pokyčius, pavyzdžiui, pasaulinę finansų krizę, euro įvedimą ir COVID-19 pandemiją.

Knygos viršelis

Commercial Real Estate Prices During COVID-19: What is Driving the Divergence?

Komercinio nekilnojamojo turto kainos, ankstyvosiose COVID-19 pandemijos fazėse smarkiai kritusios, dabar kyla. Tačiau pradinis kainų kritimas ir atsigavimo tempas įvairiuose regionuose ir skirtinguose komercinio nekilnojamojo turto rinkos segmentuose labai skiriasi. Šiame tyrime analizuojami veiksniai, paaiškinantys šį skirtumą. Naudojami miestų lygmens duomenys iš pagrindinių pažangių ir besiformuojančios rinkos ekonomikos šalių. Išvados rodo, kad su pandemija susiję veiksniai, tokie kaip viruso plitimo ribojimo priemonių griežtumas ir viruso plitimas, yra glaudžiai susiję su kainų kritimu, o fiskalinė parama ir bankų palaikomos palankesnės finansinės sąlygos padėjo sušvelninti sukrėtimą.

Knygos viršelis

World Economic Outlook, October 2022

Pasaulio ekonomikos aktyvumas apskritai ir labiau, nei tikėtasi, lėtėja, o infliacija yra didesnė nei buvusi kelis dešimtmečius. Su pragyvenimo išlaidomis susiję sunkumai, griežtėjančios finansinės sąlygos daugumoje regionų, Rusijos invazija į Ukrainą ir užsitęsusi COVID-19 pandemija – visa tai labai neigiamai veikia pasaulio perspektyvas. Prognozuojama, kad pasaulio ekonomikos augimas sulėtės, tačiau pinigų politika turėtų padėti atkurti kainų stabilumą. Kovai su infliacija galima pasitelkti struktūrines reformas, kuriomis siekiama didinti darbo našumą, taip pat švelninamus tiekimo apribojimus, o daugiašalis bendradarbiavimas yra būtinas siekiant paspartinti perėjimą prie žaliosios energetikos.

Knygos viršelis

How to Cut Methane Emissions

Norint užtikrinti, kad visuotinis atšilimas neviršytų 1,5–2 laipsnių, lyginant su ikipramoninio laikotarpio lygiu, reikia sparčiai sumažinti išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Tai taikytina ir metanui, kuris daro didelį poveikį aplinkos temperatūrai. Iki šiol 125 pasaulio šalys įsipareigojo iki 2030 m. pasaulinį metano išmetimą sumažinti 30 proc. Šiame pranešime pateikiama informacija apie išmetamo metano šaltinius, pateikiamos praktinės fiskalinės politikos galimybės išmetamųjų teršalų kiekiui sumažinti ir įvertinamas prognozuojamas poveikis.