Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Renginys „Didžioji prezentacija – IN QUADRO“

2024 m. gegužės 15 d. 18.00 val. – 19.30 val.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vilniaus žydų biblioteka maloniai kviečia į keturių autorių naujų knygų pristatymo renginį „Didžioji prezentacija ­– IN QUADRO“. Susitikimas vyks gegužės 15 d. 18 val. Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje (Gedimino pr. 24).

Nadia­ Adina Rose „больше дверного проёма / Bigger than the doorway / Didesnis už durų angą“

Dainininkė, poetė ir iliustruotoja Nadia Adina Rose, būdama 22 metų, emigravo į Izraelį. Ten baigė Jeruzalės Bezalelio menų ir dizaino akademijos Vizualiųjų menų katedrą. Jos parašyta ir iliustruota knyga vaikams „Tada raganosiai pradėjo skraidyti“ (2015) išleista Vokietijoje, Brazilijoje ir Izraelyje. Už poezijos knygą „Sniego rašalas“ (2015) apdovanota Izraelio kultūros ministerijos premija, už poezijos knygą „Vilko pilve“ (2021) pelnė ACUM premiją. Poezijos knygas „Tarp mūsų ir oro“ ir „Didesnis už durų angą“ (vertimai į hebrajų ir rusų kalbas) 2023–2024 m. išleido „Propeller Publishing“ (Berlynas, Vokietija).
Nadios Adinos Rose eilėraščiai išversti iš hebrajų į anglų, rusų, lenkų, ispanų, lietuvių ir ukrainiečių kalbas.
2019 ir 2023 m. ji pelnė Izraelio kultūros ministerijos apdovanojimus jau kaip vizualioji menininkė.
Jos darbuose plastinės ir žodinės metaforos perteikia siurrealistinę perspektyvą. Kaip dailininkė ir poetė, rašanti ne gimtąja kalba, ji linkusi iššifruoti aplinką kaip ženklus, hieroglifus, paslaptingus raštus, skirtus bendrauti su mumis, perduoti informaciją, tarpininkauti tarp mūsų ir pasaulio, panašiai kaip asemic rašymas, kuriame tekstas nagrinėjamas remiantis nuo stebėtojo paslėptu principu, o jo prasmę lemia intuityvus skaitytojo suvokimas.

FOMA GREK IR KO „I / Й“

Tomas Čepaitis (pseudonimai: Foma Grek, Tom Trauberg, Tadeusz Czerpa, Stasys Peletrūnas ir kt.) gimė 1959 m. Vilniuje. Jis yra Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos ir Lietuvos biblioterapijos asociacijos narys, išvertė ir kitų trijų šio vakaro dalyvių kūrinius į lietuvių kalbą. Dirba knygyne „Keistoteka“ Vilniuje.

Foma Grek ir Ko išleido 7 poezijos rinkinius leidykloje „Propeller“ (Berlynas, Vokietija): „Eilutė / Стихарь“ (2017), „Girgždant senai molinei širdelei / Скрипя скудельным сердцем“ (2018), „Skęstančių rankų byla / Дело рук утопающих“ (2019), „Gervių šokiai prie Halės / Танцы цапель под Халле“ (2020), „Numeris 5 / Номер 5“ (2021), „Slaptasis nelyginis“ (2023), „I / Й“ (2024).

Renginyje taip pat bus pristatomi Aleksandro Galperio ir Iljos Kitupo nauji tekstai.

Aleksandras Galperis (Alex Galper) gimė Kijive. Būdamas 18 metų išvyko į Ameriką studijuoti poeto ir rašytojo meno. Baigęs Bruklino koledžo Literatūros katedrą dirbo programuotoju, taksi vairuotoju, pardavėju, aktoriumi, daug metų – socialiniu darbuotoju, rūpinosi Niujorko benamiais ir narkomanais. Išleido daugiau nei 10 poezijos ir prozos knygų. Jo tekstai išversti į ukrainiečių, kartvelų, anglų, švedų, lietuvių ir vokiečių kalbas. Populiarus tinklaraštininkas – per mėnesį jo „Facebook“ puslapyje apsilanko per 100 tūkstančių žmonių. „Nezavisimaya Gazeta“ A. Galperio knygą „Novoje Makondo“ (leidykla „Propeller“) pripažino Metų knyga.

Ilja Kitupas (Ilia Kitup) gimė 1964 m. kovo 11 d. Vilniuje. 1986 m. baigė Maskvos valstybinio universiteto Filologijos fakultetą. 1981–1986 m. buvo pirmosios Maskvos grupės „Kabinetas“ dainų autorius ir vokalistas (2008 m. grupė atnaujino savo veiklą). Dešimtojo dešimtmečio pradžioje dirbo dirbtuvėse „Trechprudnij Bulvar“. Tapytojas, grafikas, komiksų autorius. Vienas iš komiksų pradininkų Rusijoje. Poetas, 22 iliustruotų rinkinių autorius. Daugelio slemo poezijos renginių dalyvis. 

2000 m. emigravo į Vokietiją, gyvena Berlyne. Savo leidykloje „Propeller“ leidžia iliustruotas poezijos knygeles, žurnalus ir albumus. Yra žurnalų „Kitup’s Own Propeller Comics“ (daugiausia angliškai), „Bartov“, „Lenzmann“, „Lenczyk“, „Cirkus Mrázek“, „The GAF – Der Galaktische Futurist“ (iki šių metų išleistas 51 numeris) ir albumų „Propeller Pictorial Library“ leidėjas.

Propaguoja galaktinio futurizmo teoriją, kurią sudaro futurizmo sklaida kitose planetose – tiek mūsų, tiek kitose galaktikose, taip pat juodosiose skylėse ir raudonosiose nykštukinėse planetose.

Iki susitikimo gegužės 15 d. 18 val. Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje!

Trumpai apie renginį

Data
gegužės 15 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Vilniaus žydų viešoji biblioteka, Gedimino pr. 24, Vilnius
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“

Rekomenduojame