Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Pleneras mieste

2024 m. liepos 4 d. 17.00 val. – 18.30 val.

Liepos 4, 18 d. 17 val. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į meno edukacijų ciklą. Kaip ir kiekvieną vasarą ciklo renginiai vyks atvirose miesto erdvėse. Tai, ko jau išmokome, pritaikysime kitoje aplinkoje. Patirtis parodė, kad orų sąlygos – ne kliūtis tapyti, priešingai, tai – paskata atrasti natūralią šviesotamsą, suspėti pagauti ir užfiksuoti dangaus atspindį upės tėkmėje.

„Galima nusivilti daiktų pažinimu, bet niekada nenuvils daiktų regėjimas, nepretenduojantis į pažinimą ir apskritai neturintis jokių pretenzijų daiktams...“ (Arvydas Šliogeris. „Melancholijos archipelagai“). Todėl naujai pamatyti miesto architektūros vaizdiniai padės atpažinti meninės kompozicijos sąsajas su pagrindinėmis geometrinėmis formomis, atrasti jų apraiškas urbanistinėje aplinkoje. Nes architektūrinis statinys yra forma, dažniausiai sukuriama kubo variacijomis. Taigi miestas yra pilnas geometrinių formų, tūrinių ir plokščių, įvairių paviršių ir linijų žaismo.

Pleneras (pranc. plein air – atviras oras) – kaip rašoma žodynuose, tai – tapymas iš natūros gamtoje, tikroviškai pavaizduojant matomus vaizdus, perteikiant natūralias gamtos spalvas. Didelę reikšmę plenerinėje tapyboje turi natūralios šviesos perteikimas. Plenerai atsirado XIX a. pradžioje. Jų pradininkais laikomi anglų tapytojai romantikai Johnas Constable’as ir Richardas Parkesas Boningtonas. Itin populiari ši tapybos forma ir tarp XIX a. prancūzų tapytojų Camille’io Corot, Jeano François Millet, impresionistų Pierre’o Auguste’o Renoiro, Claude’o Monet, Camille’io Pissarro ir kitų.

Šios edukacijos dalyvių užduotis bus surasti ir tinkamai perteikti miesto aplinkoje architektūrinių detalių variacijas ar visumą, kuri yra meninė kompozicija.

Susitikimuose laukiami suaugusieji ir vaikai nuo 12 metų kartu, lydimi suaugusiųjų. Norinčius dalyvauti prašome registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Trumpai apie renginį

Data
liepos 4, 18 d.
Laikas
17 val.
Dalyvavimas
prašome registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Trukmė
1,5 val.
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“