Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Meno edukacija „Koliažinės improvizacijos“

2024 m. liepos 25 d. 19.00 val. – 20.30 val.

Paskutinėmis liepos dienomis meno edukacijų ciklas iškeliauja į Palangos vasaros skaityklą. Smalsūs poilsiautojai ir palangiškiai turės puikią progą pasimokyti, kaip galima ugdyti kūrybiškumą, išdrįsti bandyti, nebijoti suklysti mokymosi procese ir sukurti šį tą originalaus.

Dailės pamokos skirtos suaugusiesiems, senjorams, pradedantiesiems ar menininkams, norintiems įgyti daugiau žinių. Mokysimės meno kūrinio komponavimo pagrindų, naudosimės įvairiomis priemonėmis.

Liepos 25 d. 19 val. kviečiame į meno edukaciją „Koliažinės improvizacijos“.

Tęsdami meno mokymo ciklą ir apsipratę su kompozicijos pagrindų užduotimis, palaipsniui drąsiau imsimės išraiškos formų ir plėsime savo požiūrį. Apsipratus ir teisingai suvokus, kokia kompozicija galėtų būti, ją demonstruoti galima ne tik dažais, bet ir jau atliktų kūrinių citatų fragmentais... Žurnalo nuotraukos detalė, seno laikraščio iškarpa ar audinio atplaiša galėtų būti komponuojamos viename paveiksle. Ši viena iš atviresnės meninės kalbos išraiškų yra koliažas. Koliažo esmė – jau egzistuojančių medžiagų panaudojimas ir fragmentavimas. Čia svarbu neužbaigtumo, atsitiktinumo efektai. Kartais net sunku numatyti, kaip atrodys pabaigtas kūrinys. Gali atsirasti žaidimo, netikėtumo elementų, nuvedančių visai naujomis kryptimis ir į naujas sritis. Be abejo, tam tikrų medžiagų derinimas sukuria ne tik kitokį vizualinį sprendimą, bet ir paruošia pamatus naujai ar šiuolaikiškai filosofijos „mokyklai“, kurios idėjos atsispindi vaizde.

Koliažas glaudžiai susietas ir su vartotojų kultūros elementais, reklama, netgi kiču ar visai kitais estetiniais sprendimais, dadaizmu, „fluxus“ judėjimu. Tai – meno sritis, kuriai simpatizuoja įvairių sričių menininkai: tapytojai, grafikai, tekstilininkai, keramikai. Ne paslaptis, kad ir literatūroje atvirai, cituojant kitus autorius galima dėlioti kalbinį, tekstinį koliažą, supintą iš kelių autorių kūrybos. Autorius savaip gali valdyti šiuos tekstus... Kaip antai autorių kolektyvo išleista knyga „Dailės kritikos (meta) metodologijos metmenys“ (2018). Čia cituojami kiti autoriai ir menamai jų sukurti tekstai, kurių jie nėra parašę. Taip pat šių kolegų bendraminčio tapytojo Gintaro Znamierovskio kūryba – jis šmaikščiai pertapo meno istorijos paveiktus paveikslus, bylojančius apie dabartines gyvenimo peripetijas. O kur dar kompozitorių kūryba, išskaidanti ar preparuojanti garsus, kad vėliau sudėliotų (arba ne) į tam tikrus muzikos motyvus. Taigi, koliažo apraiškas galima atpažinti ir laike, ir erdvėje, netgi transcenduojant už trimačio pasaulio ribų.

Trumpai apie renginį

Data
liepos 25 d.
Laikas
19 val.
Vieta
Palangos vasaros skaitykla (Vytauto g. 72, Palanga).
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Trukmė
1,5 val.
Svarbu
renginyje gali būti fotografuojama ir (arba) filmuojama
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“