Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Meno edukacija „Kaligrafija – tuštumos patirtis“

2024 m. liepos 26 d. 19.00 val. – 20.30 val.

Paskutinėmis liepos dienomis meno edukacijų ciklas iškeliauja į Palangos vasaros skaityklą. Smalsūs poilsiautojai ir palangiškiai turės puikią progą pasimokyti, kaip galima ugdyti kūrybiškumą, išdrįsti bandyti, nebijoti suklysti mokymosi procese ir sukurti šį tą originalaus.

Dailės pamokos skirtos suaugusiesiems, senjorams, pradedantiesiems ar menininkams, norintiems įgyti daugiau žinių. Mokysimės meno kūrinio komponavimo pagrindų, naudosimės įvairiomis priemonėmis.

Liepos 26 d. 19 val. kviečiame į meno edukaciją „Kaligrafija – tuštumos patirtis“.

Meno edukacijų ciklas kviečia atpažinti sąsajas tarp skirtingų istorinių ar estetinių idėjų. Galbūt išlikimo linija nupiešta, kai dar nebuvo kalbos, nubrėžė kelią link ženklo ar raidės? Todėl žavėdamiesi Pauliaus Klee ar Marko George’o Tobey’io kompozicijomis, atrandame Tolimųjų Rytų kaligrafiją. Hansas Hartungas (Paryžiaus mokyklos abstraktaus kaligrafinio stiliaus kūrėjas) sakė, kad tai „visiškai nauja meninės išraiškos kalba, labiau tiesioginė nei ankstesnės tapybos kalbos“.

Susipažinsime su tušo galimybėmis. Tai plunksnelės ir teptuko potėpių žaidimai. Nebūtinai juodo tušo spalva išlieka tokia pat intensyvi, kai brauki liniją, jos pradžioje ir pabaigoje – tai jau meistrystės klausimas. Tinkamai skiedžiant vandenį, subtiliai nusausinant teptuką, išgaunami nuostabiausi palaipsniniai toniniai perėjimai. O kur dar plonas plunksnelės kelias, kai susitinka teptuko storame potėpyje?

Kaligrafija (gr. καλλιγραφία) yra rašymo būdas, artimas vizualiajam menui. Raidžių ar ženklų rašymas atliekamas pieštuku, tušu ar bet kuria kita rašymo priemone. Šiuolaikiniame pasaulyje kaligrafinė praktika apibrėžiama kaip menas, ekspresyviu, harmoningu ir meistrišku metodu suteikiantis formą ženklams. Pavyzdžiui, japonai kaligrafiją vadino shodō (書道, „rašymo kelias“), kinai shūfǎ ar fǎshū (書法 ar 法書, „rašymo metodas“). Sumi-e japonų terminologijoje reiškia tapybą (e) juodu tušu (sumi). Tačiau liejimas ar skiedimas tušą vandeniu dar nereiškia, kad bus nutapytas sumi-e paveikslas...

Trumpai apie renginį

Data
liepos 26 d.
Laikas
19 val.
Vieta
Palangos vasaros skaitykla (Vytauto g. 72, Palanga).
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Trukmė
1,5 val.
Svarbu
renginyje gali būti fotografuojama ir (arba) filmuojama
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“