Kaip mus rasti Telefonas Klaustukas Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Filmo „Vilties Prezidentas“ peržiūra su režisieriumi Vytautu V. Landsbergiu

2024 m. spalio 22 d. 18.00 val. – 19.30 val.

Spalio 22 d. 18 val. kviečiame į filmo apie Stasį Lozoraitį jaunesnįjį peržiūrą kartu su filmo režisieriumi Vytautu V. Landsbergiu!

Šiemet minime 100-ąsias Lietuvos diplomato, politiko ir visuomenės veikėjo Stasio Lozoraičio jaunesniojo gimimo metines. Diplomatinę veiklą S. Lozoraitis pradėjo 1943 m. Lietuvos pasiuntinybėje prie Šventojo Sosto (nepripažinusio Lietuvos aneksijos), kur jis ėjo pasiuntinio Stasio Girdvainio patarėjo, vėliau pirmojo sekretoriaus, o nuo 1970-ųjų Lietuvos atstovo pareigas. Kartu nuo 1983 m. S. Lozoraitis dirbo ir Lietuvos atstovybėje Jungtinėse Amerikos Valstijose. Po penkerių metų tapo reikalų patikėtiniu ir Lietuvos pasiuntiniu, o 1991–1993 m. buvo nepaprastasis ir įgaliotasis nepriklausomos Lietuvos ambasadorius JAV. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, S. Lozoraitis dalyvavo pirmuosiuose Prezidento rinkimuose, kuriuose palaikytojų buvo vadintas „Vilties Prezidentu“.

S. Lozoraičio vardas simbolizuoja viltį, laisvę ir demokratines vertybes. Jo atminimą šiandien įprasmina jo vardu pavadintos gatvės, pastatytas paminklas, jam skirti apdovanojimai, premijos ir apie jį sukurti filmai. Minint diplomatų Lozoraičių metus, Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centras kviečia į vieno iš šių filmų – „Vilties Prezidentas“ – peržiūrą, kurioje taip pat dalyvaus filmo režisierius Vytautas V. Landsbergis.

Filmas „Vilties Prezidentas“ pasakoja apie Stasio Lozoraičio jaunesniojo indėlį į Lietuvos nepriklausomybės gynimą Sovietų okupacijos metais ir jo reikšmingą dalyvavimą 1993 m. Prezidento rinkimuose. Po filmo peržiūros režisierius V. V. Landsbergis dalysis prisiminimais apie Stasį Lozoraitį ir 1993 m. rinkimų kampaniją.

Filmo „Vilties Prezidentas“ peržiūra ir pokalbis su V. V. Landsbergiu vyks spalio 22 d. 18 val. Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje.

Kviečiame aplankyti ir Valstybingumo erdvėje iki spalio 30 d. veikiančią ekspoziciją „Vilties Prezidentas Stasys Lozoraitis“, kuri yra trečioji diplomatų Lozoraičių metams skirtos parodų serijos dalis.

Trumpai apie renginį

Data
spalio 22 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“