Kaip mus rasti Telefonas Klaustukas Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Emocijų filosofinis supratimas (M. Schelerio atvejis)

2024 m. lapkričio 6 d. 18.00 val. – 19.00 val.

Lietuvos kultūros tyrimų institutas ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka lapkričio 6 d. 18 val. maloniai kviečia į renginį „Emocijų filosofinis supratimas (M. Schelerio atvejis)“.

Filosofija paprastai siejama su racionaliu tikrovės reiškinių apmąstymu. Žydų kilmės vokiečių filosofas Maxas Scheleris (1874–1928) savo filosofijoje teigia, kad ne ką mažiau svarbios ir emocijos, kurios kaip ir protingai sustyguota mintis žmogui gali papasakoti apie jį patį ir nuolat kintančią aplinką daug įvairių dalykų. Kuo skiriasi filosofinė emocijų refleksija nuo psichologinės žiūros ir koks yra M. Schelerio emocijų supratimas bei iš to kylančios idėjos, bus aptariama renginio metu remiantis Lietuvos kultūros instituto neseniai išleista knyga Maxas Scheleris, „Apie filosofijos ir žmogaus būties prasmę“.

Iš vokiečių kalbos knygą vertė, įvadą ir komentarus parengė Žilvinas Vareikis. Pasak dr. Ž. Vareikio, Schelerio kūrybos recepcija mūsų šalyje yra menka. Pirmiausia dėl to, kad pats mąstytojas domėjosi labai skirtingais filosofinės žinijos barais: epistemologija, etika, žinojimo sociologija, religijos filosofija, filosofijos istorija. Dėl to savaime suprantama, kad jo idėjas tyrinėjantys mokslininkai analizuoja atskiras jo idėjinio įdirbio sritis. Knygą Maxas Scheleris „Apie filosofijos ir žmogaus būties prasmę“ ir filosofo kūrybinį palikimą pristatys humanitarinių mokslų daktaras Ž. Vareikis.

Prieš ir po renginio bus galima susipažinti su M. Schelerio vertimų rinktine ir knygą įsigyti.

Trumpai apie renginį

Data
lapkričio 6 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Trukmė
1 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatorius
Lietuvos kultūros tyrimų institutas
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“