Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Susitikimas su knygos „Atminties miškas. Paneriai istorijoje, kultūroje ir politikoje“ autoriumi Zigmu Vitkumi

2023 m. sausio 26 d. 18.00 val. – 19.30 val.

Tarptautinės Holokausto minėjimo dienos proga kviečiame į susitikimą su monografijos „Atminties miškas. Paneriai istorijoje, kultūroje ir politikoje“ autoriumi Zigmu Vitkumi. Knygos autorių kalbins dailės istorikė Giedrė Jankevičiūtė, pokalbį moderuos Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė. Susitikimas vyks sausio 26 d., ketvirtadienį, 18 val. Nacionalinės bibliotekos Pažinimo erdvėje-Laimės Lukošiūnienės salėje (V a.).

Dr. Zigmas Vitkus yra Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto mokslo darbuotojas, Holokausto atminimo politikos temų ekspertas. Jo tyrimų interesai taip pat apima Antrojo pasaulinio karo atminimą bei memorialų kultūrą. Penkerius metus buvęs Panerių memorialo darbuotoju ir tyrėju, autorius 2019 m. apgynė daktaro disertaciją „Memorialas atminimo politikoje: Panerių atvejo tyrimas (1944–2016)“.

Prof. dr. Giedrė Jankevičiūtė yra dailės istorikė, parodų kuratorė, Lietuvos kultūros tyrimų instituto vyriausioji mokslo darbuotoja, Vilniaus dailės akademijos dėstytoja. Profesorė domisi žydų menininkais tarpukario Lietuvoje, gilinasi į getų dailininkų istorijas, yra įsitraukusi į žydų paveldo memorializaciją. Jos iniciatyva Vilniuje atidengti penki žydų dailininkams skirti atminimo akmenys.

Knygoje „Atminties miškas. Paneriai istorijoje, kultūroje ir politikoje“ Z. Vitkus pristato sudėtingą ir daugiasluoksnę 80 metų apimančią Panerių memorialo biografiją. Gamtos apsuptyje esančiuose Paneriuose buvo planuojama kurti kurortą, tačiau jie tapo masinių žudynių vieta, o paskui – vieta Holokausto ir visoms nacizmo aukoms atminti.

Į atminties mišką Z. Vitkus skaitytojus įveda poetiškais pratarmės sakiniais: „Gamta turi prigimtinių galių užgydyti žmonių žemėje (ir žemei) padarytas žaizdas <...>. Jei ne atmintis ir jos įkūnijimas akmenyje, liktų tik amžinybe dvelkiantis pušyno vėjas, atkaklios kikilio giesmės vasarą ir juodųjų meletų raudonais viršugalviais skrydžiai.“ Autorius parodo, kaip Panerių memoriale gamta persipina su kultūra ir politika, ieško įvairių praeities pėdsakų, kurie padėtų atskleisti ir suprasti šios vietos daugiareikšmiškumą. Per įvietintą istoriją skleidžiasi ne tik aukų įvairovė, bet ir sudėtingi XX–XXI a. Lietuvos atminimo politikos procesai, prieštaringi įamžinimo sprendimai.

Kviečiame kartu žengti į atminties mišką, išgirsti didžiausios Lietuvoje Holokausto aukų žūties vietos biografiją ir patirti Panerių memorialo atminties daugiasluoksniškumą.

Susitikimas tęsia Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro renginių ciklą „Žydų kultūros paveldo refleksijos“.

Trumpai apie renginį

Data
sausio 26 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Pažinimo erdvė-Laimės Lukošiūnienės salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“