Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Knygos, pažadinančios jusles

Ar dažnai skaitydami knygą šūktelite, giliai įkvepiate, pajuntate kylantį apetitą, ar keliaujant raidžių eilutėmis prieš jus esanti siena atgyja ir tampa klegesio kupinomis menėmis ar miško tankyne, sodriai kvepiančia liūtimi? Šios pirmadienio rekomenduojamų knygų sąrašas – it viena spalvinga patirtis po kitos.

Renata Balandienė

Mintimis apie aptiktas gyvybe ir istorija pulsuojančias knygas dalijasi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacinių technologijų valdymo skyriaus Informacinių sistemų administratorė Renata Balandienė. Kviečiame įkvėpti ir nerti.

Knygos viršelisErnest Hemingway, Senis ir jūra
„Pirmoji knyga, privertusi mintyse sušukti „Vau!“ buvo būtent ši, perskaityta dar dvyliktoje klasėje.

Čia nerasite manieringo įvykių aprašinėjimo, tuščiažodžiavimo ar retoriškos kalbos. Istorija paprasta – žvejys Santjagas išplaukė į jūrą gaudyti savo žuvies. Rašytojo sukurto pasakojimo „ledkalnio principas“ (septynios aštuntosios ledkalnio slypi po vandeniu ir tik viena aštuntoji matoma paviršiuje) aiškiai juntamas, tik sunkiai nusakomas žodžiais. Ar pavyks ir jums įžvelgti tas paslėptas 7/8-ąsias?

Knygos viršelisMika Waltari, Sinuhė egiptietis: penkiolika knygų apie gydytojo Sinuhės gyvenimą
Šią knygą gavau dovanų. Pirma mintis ją pamačius – „Vaje, kokia stora... ir kada aš ją perskaitysiu?..“ Bet, atvertus pirmuosius puslapius, romanas taip greit nebepaleido. Besidomintys senovės Egipto gyvenimu nenusivils. Istorija nukelia į 1390–1335 m. pr. Kr. Apie Egiptą, jo papročius, tradicijas, prabangą ir skurdą M. Waltari pasakoja faraono rūmų gydytojo Sinuhės lūpomis – išsamiai ir vaizdžiai, savitu, mane pakerėjusiu stiliumi, taip įtaigiai, kad Egipto praeitis kaip gyva stoja prieš akis.

Knygos viršelisKristina Sabaliauskaitė, Silva Rerum
Jei jums artimesnė Lietuvos istorija, domitės bajorijos gyvenimu, neapsiriksite pasirinkę šią romanų seriją. Pirmąją jos dalį beveik „prarijau“, taip ji mane užbūrė. „Silva rerum“ lotynų kalba reiškia „daiktų mišką“. Šiuo atveju tai – savaraštė, iš kartos į kartą perduodama bajorų šeimos kronika, populiari XVII–XVIII a. Lietuvoje. Nesu istorinių romanų mėgėja, bet šiose knygose atpasakojama Norvaišų šeimos narių istorija traukė, skaitydama tiesiog mačiau senojo Vilniaus gatves, klestinčių vienuolynų gyvenimą. Rašytoja meistriškai palydi skaitytoją į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės XVII a. vidurio bajorišką atmosferą. Patirkite kelionę laiku, leiskitės užvaldomi autentiškų audinių faktūrų, spalvų, patiekalų skonių ir kvapų.

Knygos viršelisSam Wasson, Penktasis aveniu: penktą valandą ryto
Pabaigai – truputis dokumentikos ir biografijos: knyga apie filmo „Pusryčiai pas Tifanį“ kūrimą.

Buvo įdomu sužinoti šio filmo gimimo – pradedant scenarijaus rašymu, aktorių atranka ir baigiant muzikos pasirinkimu – užkulisius. Kodėl režisieriai pagrindiniam vaidmeniui rinkosi Audrey Hepburn? Kiek reikėjo įdėti pastangų, kad filmas būtų parodytas pasauliui? Kaip scenaristas apkvailino cenzorius? Kaip įtikinti žiūrovus, kad bloga mergaitė iš tiesų yra gera? Perskaičius knygą, rekomenduoju pažiūrėti ir filmą.“


Šias knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale ibiblioteka.lt.