Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Kryptis – savęs link

Jei atsidūrę tarp daugelio gyvenimo krypčių vis stabčiojate ir nežinote, kuria linkme stumtelėti pirmuosius sprendimų žingsnius, gali būti, kad atėjęs laikas pasirinkti kryptį į save pačius. Vienas puikiausių būdų atsirinkti reikiamas nuorodas – ieškoti literatūroje tuo tikslu išslapstytos išminties. Atsitraukę nuo abejonių, timpčiojančių už rankovės, ramiai panirę į knygos puslapius kiekvienas galime rasti autoriaus tik mums paliktus atsakymus.

Barbora Šadienė

Savaisiais dalijasi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Teisės ir žmogiškųjų išteklių skyriaus vyriausioji specialistė Barbora Šadienė.

Knygos viršelisSeung Sahn, Zen kompasas
„Kiekvienas esame pagalvoję, kokia gyvenimo prasmė, ką mes čia veikiame ir kur toliau einame. Šią knygą skaičiau vedama smalsumo, kaip į šiuos klausimus padeda atsakyti Zen budizmo filosofija. Knygoje rasite Zen meistro S. Sahno įvairioms auditorijoms skaitytas paskaitas. Jo papasakotos istorijos – tai pamokymai, padedantys priartėti prie ramybės, mokantys meilės sau ir kitiems. Ši knyga labai tinka ieškantiems ir įstrigusiems rutinoje ar kasdienėse problemose. Manau, tai yra gera biblioterapijos priemonė.

„Tylus sėdėjimas kalnų šventykloje tykią naktį
Visiška tykuma ir ramuma yra mūsų tikroji prigimtis
Tad kodėl vakaris šlamina mišką?
Vienišas praskrendančios žąsies kryktelėjimas pripildo dangų.“ (S. Sahn)

Knygos viršelisKęstutis Marčiulynas, Laiškai iš Drakono kalnų: dvasinis vadovas
Azijos kultūra, religija ir filosofija – viena iš mane dominančių sričių. Ši knyga leido pažvelgti į Zen budistų vienuolyno Pietų Korėjoje vidų. Lietuvis aktorius Kęstutis Marčiulynas jau daugiau nei 16 metų vyksta į Pietų Korėjos vienuolynus. Knygoje jis pasakoja savo įstoriją, kaip vienuolinė praktika padėjo jam įveikti sunkumus. Daro tą paprastai, šmaikščiai ir pamokančiai. Perskaičius knygą, norisi prie jos grįžti ir grįžti, it į kokį ramybės kampelį. Matyt, to norisi dar ir todėl, kad autoriaus išsakytos mintys yra filosofiškos, ne visada suvokiamos protu, tarsi pajaučiamos intuityviai. Tam reikia laiko.

Knygos viršelisDavid D. Burns, Geros nuotaikos vadovas: nauja emocijų terapija
Knyga apie psichoterapiją ir jos metodus. Nors ją prašė Stanfordo universiteto medicinos mokyklos profesorius dr. D. D. Burnsas, ji parašyta taip, kad ją suprastų kiekvienas. Knygoje paprastai ir aiškiai išdėstyta, kaip savo jėgomis spręsti psichologines problemas. Autoriaus nuomone, kai kurie metodai gali padėti gydant psichinius sutrikimus be vaistų. Šią knygą pirkau nusiteikusi skeptiškai. Domiuosi psichologija, teko skaityti daug savigalbos, savitaigos, psichologinių knygų. Deja, kai kurių turinys buvo labai paviršutiniškas. Dr. D. D. Burnso knygoje aprašyti konkretūs, patikrinti psichoterapijos metodai. Aprašyti atvejai, kai ši knyga buvo paskirta net vietoje vaistų. Man patiko atrasti, kad kognityvinė terapija taip pat kaip ir Zen budizmas kalba apie gebėjimo neprisirišti prie savo minčių svarbą. Kasdienybėje patiriame daug kančios vien dėl to, kad susitapatiname su savo mintimis. Aplankius nesėkmei, nusimename ir įtikime, kad esame nevykėliai, nors tai netiesa. Žinant liūdną Lietuvos statistiką, rekomenduoju šią knygą kaip priemonę, galinčią padėti tiek jums patiems, tiek jūsų artimiesiems.

Knygos viršelisGabrielius Edvinas Klimenka, Paranormalių mitų griovėjas
Visada mėgau fantazuoti, ar magija, pabaisos ir vaiduokliai yra tikri (mano paauglystės knygos – Joanne Rowling serija apie Harį Poterį). Knygos autorius padeda moksliškai, logiškai ir racionaliai paaiškinti populiarius mitus ir stebuklingus reiškinius. Informacijos amžiuje labai sunku nepasiklysti dideliame informacijos sraute. Paranormalūs reiškiniai – slidi tema, lengva užsisvajoti ir nepastebėti apgavikų ar šarlatanų. Ši knyga – tarsi inkaras tokiems svajotojams kaip aš. „Paranormalių mitų griovėjas“ ragina: svajok, bet tikėk tik tuo, kas patikrinta.“

Daugumą šių knygų galite rasti Nacionalinėje bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale ibiblioteka.lt.