Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Laiko madoms nepavaldūs tekstai

Prancūzų filosofas, semiotikas Rolandas Barthes’as skyrė dviejų tipų skaitytojus – pasyvius (teksto vartotojus) ir aktyvius (prasmės gamintojus). Mūsų rubrikos viešnia – Informacijos išteklių departamento Bibliotekos fondo plėtros skyriaus bibliotekininkė Roma Vaitkunskienė siūlo prisiminti laiko madoms nepavaldžias, anksčiau išleistas knygas, kurios labiau suteikia galimybę tapti antrojo tipo skaitytojais. „Yra madingų drabužių, madingų pramogų, madingų knygų, tačiau yra Coco Chanel maža juoda suknelė, kuri madinga ne sezoną, ne metus. Ji turi savo istoriją. Ji nepabosta. Tokios būna ir knygos. Knygos su paslaptimi, kur svarbiausia ne papasakota istorija, o pats tekstas“, – sako R. Vaitkunskienė ir minimalistiškai (ne šiaip sau užuomina į mažą juodą suknelę) pateikia gurmaniškų savo skaitinių rekomendacijas ir vieną patarimą: svarbiausia – skaitykite ir gyvenkite šiandien.

Roma Vaitkunskienė

Knygos viršelisLeonidas Andrejevas, Judas Iskarijotas
Pasaulinio lygio rašytojas pasinaudojo gerai žinomu Biblijos siužetu. Autorius susitelkė į Išdaviką, kurio asmenybę, kaip ir išdavystės motyvus, evangelijose gaubia paslaptis. Tačiau tai knyga ne tik apie išdavytės psichologiją. Autorius gilinasi ir mus įtraukia į atsakymų paieškas, o kas yra tikras tikėjimas, kas yra tikra meilė. Jį domino žmogiškosios prigimties netobulumas ir amžinieji klausimai – gyvenimas ir mirtis, būties prasmė, Dievas. Taip pats autorius apibūdino savo kūrybą. 2013 m. režisierius Andrejus Bogatyriovas pastatė filmą  „Judas“. Dar autoriui esant gyvam knyga buvo išversta į vokiečių, anglų, prancūzų, italų ir kt. kalbas. Lietuvos teatruose pastatytos jo pjesės „Žmogaus gyvenimas“, „Tas, kuris gauna antausius“, „Šunų valsas“, „Judas Iskarijotas“. Manau, tai tas autorius, kurio tekstus skaitys dar ne viena karta ateisianti po mūsų.

Knygos viršelisMaxas Frischas, Homo Faber
Vokiečių literatūros kritiko Marselio Reich-Ranickio „šimtuko“ knygų sąraše yra ir ši knyga. Pagrindinis herojus – technokratas (ką ir pabrėžia knygos pavadinimas) tiki galimybe kontroliuoti savo likimą, kad viską galima numatyti. Homo faber (lot.) – žmogus kalvis, meistras, vertybių gamintojas. Tačiau herojaus gyvenime  nenumatyti atsitiktinumai ir aplinkybės prisodrino jo gyvenimą iki šiol nevertintų dalykų, kurių net meistrui nepavyksta kontroliuoti. O kūrinio pabaiga tikrai neprimena Holivudo filmo su laiminga pabaiga...

Knygos viršelisCarlos Fuentes, Skaidriausio oro sritis
Pirmasis Meksikos rašytojo romanas, kuris leido jam atsisakyti diplomatinės tarnybos ir būti tik rašytoju. Knygoje plati Meksiko miesto panorama, įdomūs vidiniai monologai, pasąmonės tyrinėjimai. Autorius to meto Meksikos įvykius siejo su istorine ir kultūrine praeitimi. Rašytojo kūrybai būdingas kritiškumas, įvairių meninių priemonių (koliažas, alegorija, interviu, parodija) derinimas. C. Fuenteso knygų skaitymo pramoga nepavadinsi. Tai – tarsi sunkus darbas, bet intelektualus ir teikiantis malonumo.

Knygos viršelisPavelas Vežinovas, Barjeras
Įvairiapusiškai sužavėjusi knyga. Ji ne tik apie sudėtingą, bet tikrą meilę, daugiau apie vienišumą, apie (ne)sugebėjimą suprasti kitokį žmogų. Apie barjerus, kurie daro gyvenimą sudėtingesnį. Tiesiog būtina bent kartą gyvenime, kad ir simboliškai prisiversti „peržengti barjerą“. Pagal šią bulgarų rašytojo apysaką yra sukurtas puikus filmas.

Knygos viršelisPeter Mayle, Metai Provanse
Tai knyga ne tik keliautojams. Nenuobodūs  pasakojimai apie  levandų krašto vietinių gyventojų buitį, bendravimą, skanų maistą, kur viskas persmelkta prancūzišku šarmu ir  lengvumu. Tačiau žinau ne vieną žmogų, kurį šios knygos tekstas užvaldė iki labai konkretaus veiksmo. Tiesiog perskaitai, susikrauni krepšį ir vyksti į Provansą.   

Šias knygas galite rasti Nacionalinėje bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale ibiblioteka.lt.