Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Kai knyga ir darbas, ir hobis, ir malonumas

„Gana anksti išmokau skaityti ir atradau skaitymo malonumą, lydintį mane iki šiol. Įpročio paskaityti prieš miegą laikausi ir dabar. Pasirinktos humanitarinių mokslų studijos neišvengiamai knygą, ir grožinę, ir mokslinę, padarė nuolatine drauge. O darbas su senosiomis, retomis knygomis atvėrė dar kitokį knygų pasaulį“, – sako Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Retų knygų ir rankraščių skyriaus vadovė humanitarinių mokslų daktarė Viktorija Vaitkevičiūtė-Verbickienė. Kviesdama susipažinti su jos rekomenduojamų knygų penketuku, šio pirmadienio rubrikos „Bibliotekininkas renkasi“ viešnia džiugiai prisipažįsta, kad knyga yra ir jos darbas, ir jos hobis. „Skaitau įvairaus žanro knygas – atitinkamai pagal laiką, poreikį, nuotaiką ir panašiai. Vertinu tokius tekstus, prie kurių norėtųsi grįžti, kuriuos perskaičius dar smagu apie juos pamąstyti, paanalizuoti. Tarp knygų penketo neminėsiu užsienio romanų, tik išskirsiu autorius, kurie mane, kaip ir ne vieną Lietuvos skaitytoją, yra sužavėję: Johnas Irvingas, Tracy Chevalier, Joanne Harris, Isabel Allende ir kt. Šis penketas – tai vienos iš tų knygų, prie kurių įvairiomis progomis nuolat grįžtu“, – savo skaitymo malonumais dalijasi dr. V. Vaitkevičiūtė-Verbickienė.

Viktorija Vaitkevičiūtė-Verbickienė

punktai sakymų I d

Konstantinas Sirvydas. Punktai sakymų nuo Advento iki Gavėnios = Punkty kazań od Adwentu do Postu: kritinis leidimas: [faksimilės ir perrašai su kritiniu aparatu]; parengė Virginija Vasiliauskienė ir Kristina Rutkovska, Vilnius: Lietuvių kalbos institutas, [2015]
Konstantinas Sirvydas. Punktai sakymų Gavėniai = Punkty kazań na Wielki Post: kritinis leidimas: [faksimilės ir perrašai su kritiniu aparatu]; parengė Virginija Vasiliauskienė ir Kristina Rutkovska, Vilnius: Lietuvių kalbos institutas, [2015]

Knygos viršelisKonstantino Sirvydo „Punktai sakymų“ – pirmoji originali lietuviška postilė – sekmadienio pamokslų, aiškinančių evangelijos ištraukas, rinkinys. Nors ji išleista prieš 400 metų, tačiau ypač žavi pamokslininko pastanga atrasti žodį, kuo įdomiau pavadinti daiktą ar reiškinį. „Punktus sakymų“ galima laikyti ir pirmuoju lietuvišku filosofiniu tekstu, nes svarstymų centre yra prasmės ieškantis žmogus, jo egzistencijos esmė. Džiugu, kad nėra būtinybės imti originalo. Visai neseniai buvo išleista šios postilės faksimilė kartu su perrašais ir komentarais, palengvinančiais senojo lietuviško teksto skaitymą.

Knygos viršelisUmberto Eco. Tobulos kalbos paieškos Europos kultūroje
U. Eco – ne tik grožinės literatūros kūrėjas, bet ir mokslininkas. Ši jo knyga – labai įdomus svarstymas apie kalbų kūrimąsi, ištakas, per amžius kilusius bandymus atrasti vieną tobulą kalbą.

Knygos viršelisKristina Sabaliauskaitė. Danielius Dalba & kitos istorijos
Visada žavėjo novelės žanras – trumpa istorija su netikėta pabaiga. Turime labai daug puikių šiuolaikinių lietuvių novelistų, tai – Juozas Aputis, Bitė Vilimaitė, Jurga Ivanauskaitė, Laura Sintija Černiauskaitė, Herkus Kunčius ir kt. Iš naujausių novelių išskirčiau K. Sabaliauskaitės knygą. Lyginant su romanu „Silva rerum“, tai visiškai kitoks pasakojimas, įtraukiantis dėl įdomiai pateiktų siužetų ir ironiško stiliaus.

 

Knygos viršelisSondra Rankelienė, Indrė Saudargienė. Bibliotheca curiosa
Ši knyga visiems, kas nori daugiau sužinoti apie senųjų knygų specifiką ir suprasti, kad spausdintinės XV–XIX a. knygos nėra nuobodžios ir neįdomios, jos kaip tik gali nustebinti ir pateikti daug įvairių staigmenų.

Knygos viršelisUžburta karalystė: lietuvių liaudies pasakos
Pasakos žanras yra unikalus. Jis niekada nepabosta. Ši knyga, išleista 1957 metais, yra mano pirmoji perskaityta pasakų knyga. Ją skaitė mano tėtis, o aš skaičiau savo dukroms. Be to, ji išleista su labai gražiomis Vytauto Palaimos iliustracijomis.“

Šias knygas galite rasti Nacionalinėje bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale ibiblioteka.lt.