Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Kuklaus žmogaus nekukliai ilga knygų lentyna

„Kuo žmogus protingesnis, tuo jis kuklesnis“, – ši Cicerono sentencija pirmiausia atėjo į galvą, pakalbinus Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Aptarnavimo skyriaus bibliotekininkę informacijos išteklių fondui formuoti Eglę Gudonytę.

Rubrikos „Bibliotekininkas renkasi“ šios dienos viešnia jaunatviška, charizmatiška ir kaip reta kukli. Apie savo mėgstamas knygas ir santykį su jomis kalbėjo trumpai. „Prisipažinsiu – nesu ypač greitai ir ypač daug perskaitantis žmogus. Ir kai mintyse susidėlioju menamą dar norimų skaityti knygų lentyną, ji nusidriekia į tolybes ir man svyra rankos. Esu labai išranki – jei nepatinka pasakojimo maniera, frazės muzikalumas, kalbos turtingumas, minties originalumas, nebeskaitau. Tiesiog imuosi kitos knygos.“

O kad jau ir pati yra išleidusi porą knygų ir galbūt ruošiasi ir daugiau parašyti, Eglė nutylėjo. Todėl įterpiame savo trigrašį ir pristatome, kad 2013 metais „Minties“ leidykla išleido pirmą E. Gudonytės knygą – dokumentinį romaną „Karta nuo Sibiro“. Pernai rudenį pasirodė ir antra autorės knyga „Atversta ir apversta“ apie šiųdienius moteriškumo kelius ir klystkelius. Ją išleido Rašytojų sąjungos leidykla. Paklausta, gal jau pakeliui ir trečia knyga, rašytoja sakė: „Dabar skaitymo priepuolis. Kai pripuls rašymo priepuolis, tęsiu jau pradėtą trečiąjį romaną.“

Eglė Gudonytė

Apie savo išrinktų knygų penketuką E. Gudonytė paaiškino paprastai: „Nepaisant tos menamos begalinės „privalomosios“ lentynos, kai kurioms knygoms teko privilegija būti perskaitytoms bent porą kartų. Štai keletas iš jų:

Knygos viršelis

Henry David Thoreau. Voldenas, arba Gyvenimas miške
Knyga – manifestas. Knyga apie prasmingus gyvenimo pasirinkimus. „Išėjau į mišką todėl, kad norėjau gyventi išmintingai, turėti reikalą tik su esmingais gyvenimo faktais ir įsitikinti, kad jis gali mane kažko išmokyti, ir kad prieš pat mirtį nepasirodytų, jog išvis negyvenau“, – sako H. D. Thoreau. Nežinia, gal ši knyga į mano rankas pateko tiesiog tinkamą minutę. O gal dėl to, kad esu gamtos žmogus (vardas įpareigoja!) – gyvenimas miške man nuo mažens yra svajonių gyvenimas… Galiu uostyti tą viršelį ir jis yra gaivus: spygliuočiai, ištirpęs sniegas. Taigi, „Voldenas“, sukęs apsukęs, vis patenka tarp knygų, kurias kam nors rekomenduoju, dovanoju. Primygtinai. Kaip kokia mokytoja… Vien ko vertas įvadinis knygos vertėjo Rolando Pavilionio straipsnis, pavadintas „Būti reiškia nepaklusti absurdui“. Būtina perskaityti.

Knygos viršelisJosifas Brodskis. Vaizdas į jūrą
Dvikalbė Poeto knyga: viename puslapyje eilėraščiai originalo kalba, kitame – lietuviški vertimai, vertė Tomas Venclova, Gintaras Patackas, Markas Zingeris. Iliustruota paties J. Brodskio piešiniais. Gale – J. Brodskio Nobelio paskaita, straipsniai apie jį, iliustruoti nuotraukomis iš Poeto gyvenimo, ir pilna J. Brodskio bibliografija. Žodžiu – monumentalus darbas.

„Vaizde į jūrą“ yra ir J. Brodskio eilėraščių, dedikuotų bičiuliui Tomui Venclovai: „Lietuviškas divertismentas“, „Lietuviškas noktiurnas“, o knygos gale – Tomo Venclovos atsakas – eilėraštis, parašytas mirus J. Brodskiui... Taip gali kalbėtis didieji. Nemoku, negaliu parašyti apie Brodskio poeziją, kaip nemoku apsakyti begalybės. Aišku viena – jo poezijoje girdėti gilus Visatos, kitų pasaulių, Amžinojo Laiko, Anapus gaudimas. Aiškus, tiesiog materialus.

Knygos viršelisGabriel Garcia Marquez. Šimtas metų vienatvės
Genialus klasikinės apimties romanas, kurį skaitant nesinori, kad baigtųsi puslapiai. Šiurpulingas baladiškumas per ironijos atstumą. Dievinu Markesą už jo talentą taip lygiai, vientisai išvairuoti milžinišką mitologizuotos epopėjos laivą, už muzikalią frazę, švelnutį humorą, kutenantį lyg pirštų galiukais. Dievinu ir už tą magiją, kai atsiverti puslapį ir tavo namus užpildo geltonų gėlyčių lietus, o ant fotelio pamatai sėdintį geranorišką senį vaiduoklį su nukarusiais juodos skrybėlės kraštais.

 

Knygos viršelisCharles Bukowski. Arklienos kumpis
Talentingasis girtuoklis Ch. Bukowskis nemeluoja. Nė kiek. Iš savo gyvenimo būdo jis padaro „prekinį ženklą“. Ir – keistas paradoksas – skaitydamas Bukowskį nustoji meluoti sau. Ši autobiografinė knyga – ne snobams ir ne miesčioniškoms tetulėms.

Knygos viršelisAlenas Aleksanderis Milnas. Pūkuotuko pasaulis
Negaliu neįdėti vaikiškos knygos – juk dirbu Vaikų ir jaunimo departamente. Kokia turi būti knyga vaikams? Štai klausimas! Nes aš manau, kad nėra tokio dalyko, kaip knyga vaikams. Gera vaikiška knyga turi būti skirta tam Amžinajam Vaikui, kuris tūno kiekviename suaugusiajame. Ir gerą vaikišką knygą tegali parašyti tas, kuriame tebegyvas Amžinasis Vaikas – smalsus, besidžiaugiantis jaukiais užkaboriukais, žaisliukais ir gebantis atsiriboti. Gera vaikiška knyga visada turi antrą sluoksnį, trečią – kaip ir bet kuri gera suaugusiųjų knyga. Kiekvienas įsismelks į tiek sluoksnių, kiek pajėgs, bet visada pajus esant gilumą, kaip tas asiliukas, va, viršelyje, kuris kiša nosį į puodynę.“

Šias knygas galite rasti Nacionalinėje bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale ibiblioteka.lt.