Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

K. Mickevičienė: naujos knygos kvapas visada yra pažadas

Šįkart rubrikos „Bibliotekininkas renkasi“ viešnia ­– Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Komunikacijos ir rinkodaros departamento Leidybos skyriaus vyresnioji maketuotoja Kristina Mickevičienė.

Komunikacijos ir rinkodaros departamento Leidybos skyriaus vyresnioji maketuotoja Kristina Mickevičienė

Matematikės išsilavinimą jaunystėje įgijusi Kristina, ketvirtį amžiaus dirba leidyboje dizainere-maketuotoja.  Ir nors apie knygas gali kalbėti iš įvairių pusių, jai mieliausia – skaitytojos pozicija. „Fiodoro Dostojevskio žodžiai: „Mokykitės ir skaitykite. Skaitykite vertingas knygas. Visa kita padarys gyvenimas“, – turbūt tiksliausiai atspindi mano požiūrį į knygas. Skaitydama patiriu įvykius, žmones, miestus, kurių patirti realiai neturiu galimybės. Iš to, kokią literatūrą mėgsta, atpažįstu „savus“ žmones ir laikau didele dovana sutikti tokių, su kuriais galima kalbėtis apie patikusias knygas“, – savo santykį su skaitymu ir kitais skaitytojais atskleidžia K. Mickevičienė.

Knyga jai – graži kaip „daiktas“ ar „dalykas“, o naujos knygos kvapas visada yra pažadas. Pasak Kristinos, išsirinkti penkias pačias pačiausias jai buvo beveik skausmingas procesas. „Juk vertų vietos penketuke yra gerokai daugiau, o be to, mano rekomendacijų sąrašą galėtų sudaryti vien vaikiška literatūra“, – linksmai prisipažįsta pašnekovė.

Susipažinkite su K. Mickevičienės rekomenduojamų perskaityti knygų šešetuku.

pirmoji knygaAstrid Lindgren. Mažylis ir Karslonas, kuris gyvena ant stogo
Knyga, kurią perskaičiau pradinėje klasėje ir įsimylėjau visam gyvenimui. Skaityta suskaityta (1974 m. leidimo mėlynas viršelis nutrintas iki baltumo), visiems gyvenimo liūdesių nuvaikymams – jauki, šmaikšti, viltinga, optimistiška... 

Man patinka visos A. Lindgren knygos ir jų herojai, bet Mažylis, Karlsonas, Freken Bok ir Dėdė Julijus pavogė mano širdį.

antroji knygaJaroslav Hašek. Šauniojo kareivio Šveiko nuotykiai pasauliniame kare
Neprilygstama knyga. Su nuostabiais nesibaigiančiais pavyzdžiais, citatomis visiems gyvenimo atvejams ir apetitišku kniedlikų aprašymu (beje, Prahoje pagaliau paragauti kniedlikai nepaliko visiškai jokio įspūdžio).

trečioji knygaSébastien Japrisot. Moteris su automobiliu, akiniais ir ginklu
Esu užkietėjusi detektyvų mėgėja, todėl būtų nesąžininga nepaminėti bent vieno. Ko gero, geriausias iš mano skaitytų – „Moteris su automobiliu, akiniais ir ginklu“. Puikiai sudėliotas siužetas, susukta intriga ir romantiškas vietų, kuriose rutuliojasi veiksmas, koloritas, todėl skaityta kelis kartus (detektyvus antrąsyk skaitau išskirtiniais atvejais).

ketvirtoji knygaGeorge Orwell. Dienos Paryžiuje ir Londone
Visiškai atsitiktinai į mano rankas patekusi ir įsimylėta, visiems, kas klausė, rekomenduota knyga, – net ausys išūžtos. Nežinau, kaip apibūdinti žanrą, bet įspūdis nelauktai nuostabus, įskaitant ir tai, kad „apsišviečiau“ tam tikrais ekonominiais aspektais, apie dalį kurių klaidingai maniau esant šiandienos reiškiniais – ačiū vertėjui A. Saboniui už išsamų paaiškinamąjį straipsnį ir malonumą skaityti šią knygą.

penktoji knygaJohn Williams. Stouneris
Neseniai perskaityta knyga, todėl įspūdis dar šviežias. Lygumo, šviesos, liūdesio ir ilgesio derinys pasakojime apie vieno žmogaus gyvenimą. Geriausias pastarojo meto knyginis atradimas.

šeštoji knygaVytautė Žilinskaitė. Kelionė į Tandadriką
Nežinau, kokiu būdu nepastebėta tame amžiuje, kuriam skirta, nes „Kaktuso paslaptis“, „Gaidžio kalnas“, „Robotas ir peteliškė“, „Melagių pilis“, „Ledinė fėja“ buvo skaitytos ir mylėtos. O „Kelionė į Tandariką“ atsitiktinai atrasta ir perskaityta tik prieš kokį ketvertą metų. Be galo jautrus ir taiklus pasakojimas apie draugystę. Vaikams... ir suaugusiesiems.“

Šias knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale ibiblioteka.lt.