Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Dovilės Ivanovienės skaitiniai be meilės romanų

„Meilę reikia patirti, o ne apie ją skaityti“, – linksmai šypsodamasi teigia Nacionalinės bibliotekos Paslaugų departamento Vartotojų aptarnavimo skyriaus vyriausioji bibliotekininkė Dovilė Ivanovienė įsileisdama į savo skaitymo patirčių laboratoriją.

2018 07 02 bibliotekininkas renkasi

 „Mano santykis su knygomis visą gyvenimą buvo artimas, tačiau jis kito, kaip kinta meilės jausmas ir suvokimas skirtinguose žmogaus amžiaus tarpsniuose. Dar mokyklos laikais knyga buvo raktas į tobulėjimą, priemonė, kuri padėjo išmokti gražiai dėlioti mintis ir tinkamai parinkti žodžius. Juk ne veltui sakoma, kad žmogus, norėdamas mokėti rašyti, pirmiausia turi skaityti. Studijuojant bibliotekininkystę ir viešuosius ryšius su visuomene knygos buvo nuolatinės palydovės, padėjo semtis naujų žinių. O šiandien... Šiandien man knyga – tai kelionė dar neištirtais takais, ramybės uostas, atsipalaidavimo būdas ir malonumas, kuris įkvepia, sužadina fantaziją ir nuveda į gilesnius apmąstymus. Koks bus mano santykis su knyga dar po dešimtmečio? Nežinau, tačiau esu tikra, kad ši ilgametė draugystė niekur neprapuls“, – nuoširdų pasakojimą apie savo patirtis kelyje į skaitymo malonumą pradeda  Dovilė.

„Nesu ištikima vienam žanrui ir stačia galva nepuolu į diskusijas, kurios knygos geresnės ir vertingesnės, duoda daugiau naudos, plečia pasaulėžiūros ribas, o jei reikia, ir širdį paglosto. Kiekviena knyga savotiškas vaistas sielai, o estetinis skonis išugdomas su kiekvienu perverstu knygos puslapiu. Svarbiausia, kad knygos rastų savo skaitytojus. Tad mano namų bibliotekėlėje galima rasti beveik visko: lietuvių rašytojų kūrinių, didžiosios užsienio autorių klasikos, filosofijos, fantastikos, istorijos, trilerių, saviugdos knygų... Tiesa, yra viena išimtis. Tai – meilės romanai. Tikiu, kad meilę reikia patirti, o ne apie ją skaityti“, – ir, žinodama, kad apie skaitymo malonumą reikia kalbėti irgi su malonumu, taigi trumpai, D. Ivanovienė pristato savo rekomenduojamų skaitinių penketuką.

20180702 BR dorianogrjausportretas885 z1Oscar Wilde. Doriano Grėjaus portretas
Pirmą kartą šią knygą perskaičiau dar mokykloje, studijų metais mūsų keliai ir vėl susikirto, o šiandien jau nebegaliu pasakyti, kiek kartų su Dorianu leidomės į kelionę po žmogaus sielos gelmes. Doriano Grėjaus portretas – tai savotiškas šiuolaikinės visuomenės atspindys, kai dėmesys sutelkiamas į pseudovertybes, užgožiančias tikrąjį gyvenimo grožį. Puiki knyga, kuri kiekvieną kartą atsiskleidžia vis kitokiomis spalvomis.

20180702 BR 1462873317 prarastosnekaltybesSomaly Mam. Prarastos nekaltybės kelias
Somaly Mam, AFESIP organizacijos, ginančios nelaimės ištiktas moteris, viena iš įkūrėjų ir prezidentė, knygoje pasakoja savo gyvenimo istoriją, kaip pateko į sekso vergiją ir iš jos ištrūko. Tai knyga apie visišką nužmogėjimą, prekybą žmonėmis, prievartą ir moterų išnaudojimą. Kita vertus, ši knyga ir apie be galo tvirtas moteris, kurios, išgyvenusios pragarą Žemėje, dar turi stiprybės ir jėgų kovoti, padėti kitoms ir jas įkvėpti.

20180702 BR Ricoli ir Ailz trilerių serijaTess Gerritsen. Ricoli ir Ailz trilerių serija
Mėgstu gerus, nenuspėjamus ir įtemptus detektyvinius trilerius, kurie pakutena nervus, o kartais priverčia ir giliau kvėpuoti, nes niekada nežinai, kas gali nutikti kitame puslapyje. Negaliu išskirti geriausio Tess Gerritsen detektyvo, nes kiekvienas jų palieka stiprų įspūdį ir nepaleidžia dėmesio iki paties paskutinio puslapio.  „Chirurgas“, „Pameistrys“, „Aš žinau paslaptį“ ir kitos autorės knygos iš Ricoli ir Ailz trilerių serijos – tikras saldainiukas detektyvinių trilerių mėgėjams.

20180702 BR cdb ziedu valdovas ziedo brolija z1 z1John Ronald Reuel Tolkien. Žiedų valdovas
Fantastika – dar vienas žanras, kuriam esu prisiekusi ištikimybę, todėl nepaminėti šios knygų trilogijos būtų tikra nuodėmė. Tai užburianti istorija apie nepaprastą kelionę, nuotykius, draugystę, išdavystę, ištikimybę, garbę... Ko dar trūksta gerai istorijai? Meilės linijos? Yra! Fantastiška fantastinė knyga!

20180702 BR 1462873235 altoriu seselyVincas Mykolaitis-Putinas. Altorių šešėly
Lietuvių literatūros klasika, kurią, bėgant metams, vertinu vis iš kitos perspektyvos ir atrandu ką nors naujo bei artimo. Puiki istorija apie kunigą, o pirmiausia žmogų, kurį kankina labai žemiškos ir daugeliui puikiai pažįstamos problemos.

Šias knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale ibiblioteka.lt.