Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. rugsėjo 15 d.

„Kompetencijų biblioteka“: bibliotekų vadovų susitikimas ir dirbtuvės plėtojant naują mokymų modelį

Rugsėjo 14 d. Lietuvos apskričių ir savivaldybių bibliotekų vadovai susibūrė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje: čia susipažino su nauja iniciatyva – „Kompetencijų biblioteka“ – ir dalyvavo dirbtuvėse, siekdami aptarti ir įvardyti bibliotekų darbuotojams aktualiausius įgūdžius, žinias bei ateities vizijas.

Kintant socialinei, ekonominei, technologinei aplinkai, kultūros sektorius, siekdamas užsibrėžtų tikslų ir aukštos kokybės paslaugų visuomenei užtikrinimo, nuolat susiduria su iššūkiais. „Kompetencijų biblioteka“ – viena iš projekto „Kultūros sektoriaus bendrųjų, vadybinių ir profesinių kompetencijų tobulinimas“ iniciatyvų, orientuotų į kryptingą, tęstinį šiandienos ir ateities iššūkius atliepsiančių kultūros darbuotojų kompetencijų tobulinimą. Tvarumas yra viena pamatinių šios iniciatyvos vertybių, nes per kalendorinius metus bus siekiama ne vien pasiūlyti teminius mokymus, bet ir sukurti ilgalaikį poveikį turėsiančią mokymo(si) sistemą ir kompetencijų modelį.

„Kompetencijų biblioteką“ sudaro trijų tipų kompetencijos: bendrosios, vadybinės ir profesinės. Tikslinė projekto auditorija 2023–2025 m. – bibliotekų, muziejų, archyvų, kultūros centrų ir scenos meno įstaigų darbuotojai. Kompetencijų modelio kūrimas grįstas bendradarbiavimu su tikslinių grupių atstovais – aktyvus jų įsitraukimas į diskusijas padeda geriau suprasti problemas ir patirtis, išgirsti lūkesčius ir taip paruošti kokybišką kompetencijų ugdymo modelį.

Šįkart susitikti pakviesti bibliotekų vadovai iš visos Lietuvos. Sveikindamas renginio dalyvius, generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas pasidžiaugė įsigalinčia nauja tendencija:  „nors tradiciškai bibliotekos įsivaizduojamos kaip klasikinės ramybės salos, iš aptarnaujančių institucijų jos tampa kuriančiomis“. „Kuriame tai, ko reikia visuomenei. Nacionalinė biblioteka vis labiau rodo esanti strategiškai veržli institucija, netgi galėtume pasakyti, kad ji yra tam tikra kompetencijų bazė – čia dirba įvairų išsilavinimą įgiję specialistai. Tikimės, kad drauge mokysimės ir keisimės tam, kad būtume reikalingi ir svarbūs savo valstybei ir jos žmonėms“, – sakė R. Gudauskas.

Nacionalinėje bibliotekoje susirinko 38 bibliotekų iš 30-ies Lietuvos miestų atstovai. Renginio pradžioje pristatytas projektas, o vėliau jo dalyviai  varžėsi profesinių kompetencijų sąrašo išgryninimo dirbtuvėse. Bendrą iniciatyvos kontekstą, tikslus ir uždavinius dalyviams pristatė projekto vadovė Roma Survilienė. Antrą renginio dalį vedė dr. Edita Dereškevičiūtė iš Žmogaus studijų centro. Susitikime su bibliotekų vadovais koncentruotasi į vieną iš „Kompetencijų bibliotekos“ sričių – bibliotekininkų profesines kompetencijas. Mėgindamos atliepti kintančios visuomenės poreikius, skirtingos kultūros institucijos atlieka vis daugiau naujų funkcijų. Tiesa, dalis jų kartais dubliuojasi, tačiau neišvengiama, kad bibliotekos ir bibliotekininkai pirmiausia susidurs su specifiniais iššūkiais.

E. Dereškevičiūtė, remdamasi anksčiau vykdyta bibliotekų darbuotojų apklausa, kartu su dalyviais siekė išgryninti šiam sektoriui svarbiausias kompetencijas ir parengti preliminarias jų apibrėžtis. Gausus bibliotekų vadovų dalyvavimas padėjo užtikrinti, kad bus atspindėtos kuo įvairesnės pozicijos, atsižvelgiant į bibliotekų dydį, turimus išteklius, galimybes ir kitus veiksnius.

Kelias valandas trukusiose dirbtuvėse dalyviai drąsiai ir atvirai kėlė jiems rūpimus klausimus, suteikė organizatoriams vertingos informacijos ir tiesiogiai prisidėjo prie kompetencijų modelio formavimo, kuriuo, tikimasi, ateityje naudosis šimtai bibliotekininkų visoje Lietuvoje ir įgis naujų arba tobulins jau turimas kompetencijas.

Projektą „Kultūros sektoriaus bendrųjų, vadybinių ir profesinių kompetencijų tobulinimas“ įgyvendina Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Projektas finansuojamas pagal 2021–2030 m. Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Kultūros ir kūrybingumo plėtros programos pažangos priemonę Nr. 08-001-04-01-01 „Aukštos meninės vertės, įvairaus ir įtraukaus kultūros turinio prieinamumo didinimas“.