Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. balandžio 4 d.

Nacionalinėje bibliotekoje varžėsi jaunieji Lietuvos mokslininkai

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje balandžio 4 d. vyko  Europos Sąjungos (ES) jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinis etapas. 

Nacionaliniam konkurso etapui pateikta arti 30 mikrobiologijos, biochemijos, medicinos, astrofizikos, žemės ūkio ir kitų mokslo sričių darbų. Visi pageidaujantys turėjo puikią galimybę viešai susipažinti su mokinių atliekamais tyrimais, pasisemti žinių ir idėjų brandos darbui, pabendrauti su jaunaisiais mokslininkais ir jų mokytojais.

Parengtus mokinių darbus vertino net dvi ekspertų komisijos – Lietuvos Respublikos valstybinio patentų biuro komisija ir Lietuvos mokslo centruose ir universitetuose dirbančių mokslininkų komisija, vadovaujama Vilniaus universiteto prof. dr. Vlado Vansevičiaus. Pasak vertinimo komisijos pirmininko, šių metų konkursas  išskirtinis, nes pirmą kartą nacionalinis etapas vyksta tokiose gražiose ir prasmingose Nacionalinės bibliotekos erdvėse, kas konkurso dalyviams suteikia papildomo kūrybiškumo pristatant savo darbus.

Lietuvos valstybinio patentų biuro direktoriaus pavaduotoja Lina Mickienė taip pat atkreipė dėmesį į išskirtinę konkurso vietą. „Esame mokslo ir žinių šventovėje. Čia tarp kitų pasaulio išminties knygų yra ir Igno Šeiniaus apysaka „Kuprelis“, kurios veikėjas sakė: „kas kuria, tas stumia žemę pirmyn“. Nėra džiugesnio dalyko, kaip matyti, kaip jūs kuriate ir stumiate pasaulį pirmyn“, – sėkmės jauniesiems mokslininkams linkėjo L. Mickienė.

Konkurso dalyvius palaikė ir nenutraukti pradėtų darbų linkėjo ir 2016 metų ES jaunųjų mokslininkų konkurso specialiojo prizo laimėtoja, dabar Vilniaus universiteto molekulinės biologijos IV kurso studentė, „mokslo fanatikė“ Rūta Prakapaitė. Ji patvirtino, kad būtent dalyvavimas šiame konkurse tapo tuo esminiu poliu, kuris leido suprasti, kad ji trokšta būti tik mokslininke.

Kol konkurso dalyviai komisijos nariams pristatė savo darbus, projekte dalyvaujančių moksleivių mokytojai klausėsi Nacionalinės bibliotekos specialistų paskaitos apie įvairius intelektinės nuosavybės naudojimo aspektus, dalyvavo ekskursijoje po biblioteką.

Konkurso nugalėtojai bus apdovanoti balandžio 5 d. Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijoje. Geriausių darbų autorių laukia galimybė atstovauti Lietuvai tarptautiniame Europos Komisijos organizuojamame ES jaunųjų mokslininkų konkurse (angl. European Union Contest for Young Scientists, EUCYS) šių metų rugsėjį Bulgarijos sostinėje Sofijoje. Taip pat – Lietuvos Respublikos valstybinio patento biuro nominacija Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos (PINO) prizui gauti, kelionės į CASTIC konkursą Kinijoje ir tarptautinę gamtos tyrimų savaitę Šveicarijos Alpėse, numatytas vizitas ir į Europos Komisiją Briuselyje – šį prizą įsteigė Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

Šis konkursas gabiems mokiniams suteikia unikalią galimybę ne tik susipažinti su savo bendraamžių atliekamais tyrimais ir kuriamais išradimais, bet ir dalytis patirtimi, varžytis tarpusavyje. Konkursas jaunus žmones skatina siekti karjeros mokslo ir technologijų srityse. Iš viso mūsų šalies mokiniai prestižiniame tarptautiniame Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse, kuriame dalyvauja 14–21 metų jaunimas ne tik iš Europos šalių, bet ir iš JAV, Kanados, Kinijos, Pietų Korėjos, Turkijos ir kt., yra iškovoję 21 prizą.

Konkurso nacionalinio etapo organizatorius – Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras.