Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Naujienos iliustracija

Paroda „Fotografavęs širdimi: Vilnius Jano Bułhako fotografijose“

2023 m. gegužės 8 d. 10.00 val. – liepos 1 d. 18.00 val.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į Retų knygų ir rankraščių skyriaus parodą, kurioje eksponuojamos lenkų fotografo Jano Bułhako Vilniaus fotografijos.

Vilnius – Lietuvos fotografijos istorijai labiausiai nusipelnęs miestas: čia padaryta pirmoji fotografija, dirbo iškiliausi įvairių tautybių fotografai, palikę ateinančioms kartoms gausų skirtingų laikotarpių miesto vaizdų archyvą. Kiekvienas miestas turi savą fotografą. Vilnius turėjo Janą Bułhaką (1876–1950). Jo fotografijos atliktos su didele meile ir atida miestui, jo pastatams ir parkams, iškilioms bažnyčioms ir rūmams.

Vilnius buvo J. Bułhako širdžiai artimiausias ir daugiausia fotografuotas miestas. Nuo 1910 iki 1944 m. jis nuolatos fotografavo Vilnių, jo apylinkes ir paliko mums tūkstančius nepakartojamų fotografijų. Iki 1920 m. pagrindinę J. Bułhako fotografijų kolekciją sudarė beveik išimtinai senamiesčio vaizdai. Daugelyje darbų fotografas užfiksavo miesto panoramą iš įvairiausių matymo taškų. Parodoje eksponuojamos aštuonios J. Bułhako nuotraukos: Vilniaus panoraminiai ir apylinkių vaizdai, nuotraukos iš ciklo „Aušros vartai“. Labai dažnai fotografų sukurti Vilniaus vaizdai tapdavo pašto atvirukų iliustracijomis. XX a. pirmojoje pusėje buvo išleista daug atvirukų su J. Bułhako fotografuotais Vilniaus vaizdais, daug jų išleido ir pats fotografas. Parodoje eksponuojami ir J. Bułhako nuotraukų pagrindu išleisti atvirukai.

Paroda eksponuojama gegužės 8 d. – liepos 1 d. Retų knygų ir rankraščių skaitykloje (V a.).

Trumpai apie parodą

Data
gegužės 8 d. – liepos 1 d.
Laikas
pirmadieniais–penktadieniais 10.00–19.00 val.
šeštadieniais 10.00–18.00 val.
Vieta
Retų knygų ir rankraščių skaitykla, V a.  
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook

Rekomenduojame