Kaip mus rasti Telefonas Klaustukas Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Olgos Barbasiewicz knygos pristatymas

2024 m. spalio 17 d. 17.30 val. – 19.30 val.

Spalio 17 d., 17.30 val., Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje (Gedimino pr. 24) vyks Olgos Barbasiewicz knygos „Išgelbėtieji Rytų Azijoje. Lenkijos valstybės veikla Japonijoje ir Šanchajuje 1940–1945 metais savo piliečių pabėgėlių labui“ pristatymas. Maloniai kviečiame dalyvauti.

1939 m. prasidėjus agresijai prieš Lenkiją, nemažai jos piliečių nuo karo veiksmų pabėgo į Vilniaus kraštą ir Lietuvą, kurios sostine tuo metu buvo Kaunas. Prijungus Lietuvą prie SSRS, daugelis nusprendė keliauti į Tolimuosius Rytus. Didžiąją jų dalį sudarė žydai. Lenkijos diplomatinėms tarnyboms Japonijoje bei Charbine ir Šanchajuje patvirtinus pabėgėlių pilietybes, jiems buvo suteikta diplomatinė apsauga ir finansinė parama, kuri kai kam padėjo pasiekti neutralias šalis, pvz., JAV ir Kanadą. Savo knygoje O. Barbasiewicz piešia išsamų šių įvykių paveikslą. Aprašo Lenkijos diplomatinių atstovybių steigimo Rytų Azijoje Antrojo pasaulinio karo išvakarėse aplinkybes, itin daug dėmesio skirdama Tadeuszo Romerio diplomatinei karjerai, kuris 1937–1941 m. buvo Lenkijos ambasadoriumi Japonijoje, vėliau vadovavo specialiajai misijai Šanchajuje. Apžvelgia tiek Lenkijos ir Japonijos santykius, tiek ir Japonijos politiką žydų atžvilgiu prieš 1941 m. prasidedant karui Ramiajame vandenyne. Ne tik aprašo pabėgėlių likimą Tolimuosiuose Rytuose ir Lenkijos valstybės teikiamą pagalbą savo žydų tautybės piliečiams, bet ir parodo, kaip daugybė žmonių prisidėjo teikiant šią pagalbą. Remdamasi iki šiol nenaudotais šaltiniais, pasakoja apie mažai žinomus arba beveik nežinomus įvykius.

Renginyje dalyvaus knygos autorė O. Barbasiewicz, dr. Martyna Rusiniak-Karwat (Lenkijos mokslų akademijos Politinių studijų institutas), moderatorius – dr. Andžejus Pukšto (Vytauto Didžiojo universitetas).

Renginys vyks lenkų kalba su sinchroniniu vertimu į lietuvių kalbą.

Įėjimas laisvas. Kviečiame dalyvauti!

Renginį organizuoja: Lenkijos institutas Vilniuje, Vilniaus žydų viešoji biblioteka, Pileckio institutas Varšuvoje.

Trumpai apie renginį

Data
spalio 17 d.
Laikas
17.30 val.
Vieta
Vilniaus žydų viešoji biblioteka (Gedimino pr. 24, įėjimas iš Mažojo teatro kiemo)
Trukmė
2 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatoriai
Lenkijos institutas Vilniuje, Vilniaus žydų viešoji biblioteka, Pileckio institutas Varšuvoje
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“