Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Elektroninio leidinio ir išskirtinės vertės dokumentinio paveldo objektų pristatymas

2022 m. rugsėjo 23 d. 15.00 val. – 16.15 val.

Šiais metais minint UNESCO programos „Pasaulio atmintis” 30 metų sukaktį, parengtas specialus leidinys, pristatantis išskirtinės vertės dokumentinio paveldo objektus, įrašytus į šios programos tarptautinį ir nacionalinį registrus. Tarptautiniame registre įrašyti trys pasaulinės reikšmės objektai, saugomi Lietuvoje ir kaimyninėse valstybėse. Visi jie liudija istorijos įvykius ir reiškinius, turėjusius ne tik valstybinę, bet ir pasaulinę reikšmę: „Baltijos kelio – žmonių grandinės“ dokumentų kompleksas, Radvilų archyvų ir Nesvyžiaus bibliotekos kolekcija ir Liublino unijos aktas.

Į kas dvejus metus papildomą Lietuvos nacionalinį registrą įtraukti 82 dokumentai ar jų rinkiniai, dokumentuojantys valstybės istorijos įvykius ar raidos etapus. 42 iš jų yra pripažinti regioninės ir 40 – nacionalinės reikšmės dokumentais. Pirmi 12 objektų buvo įrašyti 2006 m. Pirmas numeris simboliškai suteiktas Martyno Mažvydo „Katekizmui“ – pirmai spausdintai knygai lietuvių kalba, vieninteliam išlikusiam egzemplioriui Lietuvoje.

Renginio dalyviai bus pakviesti susipažinti su keliais įdomiais ir labai skirtingais dokumentinio paveldo objektais: XX a. pradžios lietuviškų šelako plokštelių kolekcija, Vilijos–Neries aukštupio žemėlapiu, sudarytu 1857 m. per grafo Konstantino Tiškevičiaus surengtą ekspediciją, ir Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Jogailos privilegija Vilniaus katedrai.

Leidinį „Fiksuoti istoriją. Lietuvos dokumentinis paveldas, įrašytas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ tarptautinį ir nacionalinį registrus“ pristatys jo sudarytoja Miglė Mašanauskienė.

Dokumentinio paveldo objektus pristatys:

  • Asta Bielinskienė, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkė;
  • Nijolė Klingaitė-Dasevičienė, Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinių tyrimų ir paveldo rinkinių departamento direktorė;
  • Agnė Zemkajutė, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Knygos muziejaus skyriaus darbuotoja.

Renginys vyks Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Renginių erdvėje, III a. Jį taip pat bus galima stebėti per nuotolį.

Ši diskusija yra Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos rugsėjo 19–23 d. organizuojamos „UNESCO savaitės“ dalis. Renginių ciklo tikslas – bendroje susitikimų, pokalbių ir diskusijų platformoje suburti skirtingų sektorių ir organizacijų atstovus, Lietuvos ir užsienio šalių ekspertus ir aptarti aktualias UNESCO temas bei veiksmus švietimo, mokslo, kultūros, informacijos ir komunikacijos srityse.

Daugiau informacijos rasite www.unesco.lt ir www.facebook.com/UNESCO

Teirautis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.  

Trumpai apie renginį

Data
rugsėjo 23 d.
Laikas
15 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Trukmė
1,15 val.
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“