Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Naujienos iliustracija

Balandžio 1-ajai – diskusija „Ar užkliuvę už ironijos gebame pagauti kampą?“

2023 m. balandžio 3 d. 18.30 val. – 20.00 val.

Balandžio 3 d. (pirmadienį) 18.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo centras organizuoja diskusiją „Ar užkliuvę už ironijos gebame pagauti kampą?“.

Balandžio 1-osios proga susitikime pasikalbėti apie humorą, tiksliau, jo neatsiejamą palydovę ironiją. Kasdienis gyvenimas dėl jame slypinčių paradoksų neišvengiamai persmelktas ironijos. Jos spektras gana platus, tad ironija tuo pat metu gali kelti susižavėjimą ir nepasitenkinimą. Viena vertus, ji siejama su kritiniu mąstymu, kai gebama į dalykus pažvelgti iš distancijos, ir šioji pasitelkiama kaip tam tikra teisėta bei plačiai naudojama pasipriešinimo, nesusitaikymo, protesto forma prieš įvairias nusistovėjusias normas, galios žaidimus ar egzistencinę neišvengiamybę. Kita vertus, ironija turi stiprią galią atkreipti į save dėmesį ir peržengti į sarkazmo sferą, sukelti stiprias emocijas, bet nepasiūlyti realios išeities.

Įtampa labiausiai išryškėja, kai kalbame apie viešąjį valstybės gyvenimą, kuriame veikiantys piliečiai ne visada perpranta politikų, žiniasklaidos, reklamos agentūrų ar kitų žaidėjų ironijos kalbą. Taip susidaro puikios sąlygos nesusikalbėti, mintims iškraipyti, aštrioms emocijoms ir galiausiai konfliktui lygioje vietoje. Ar lietuviams trūksta saviironijos, ironijos ir apskritai abstraktaus humoro suvokimo? Ar yra ribos, kai ironijos geriau vengti? O gal mes jai keliame per didelius reikalavimus? Kaip prisijaukinti, įvaldyti ir gebėti perskaityti ironiją?

Diskusijoje į šiuos ir kitus klausimus padės atsakyti dr. Viktoras Bachmetjevas (filosofas, Vytauto Didžiojo universiteto docentas ir leidyklos „Hubris“ įkūrėjas), Šarūnas Černiauskas (žurnalistas, redaktorius, tiriamosios žurnalistikos centro „Siena“ bendraįkūrėjas), Dovilė Filmanavičiūtė (reklamos specialistė, socialinė aktyvistė, dainininkė, UAB „Cgates“ marketingo vadovė), Titas Laucius (kino režisierius, scenaristas, filmo „Paradas“ autorius).

Diskusiją moderuos Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centro vyriausioji tyrėja Ieva Šimanauskaitė.

Diskusija vyks Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje II a.

Trumpai apie renginį

Data
balandžio 3 d.
Laikas
18.30 val.
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook