Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2021 m. balandžio 20 d.

Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė

Kasmet balandžio pabaigoje vykstanti Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė – svarbiausia metuose visoms šalies bibliotekoms. Šiųmetės, 21-osios, savaitės, vyksiančios balandžio 23–29 d., šūkis „Nauja realybė – naujos formos“ atliepia šio meto aktualijas. Jau daugiau kaip metus gyvename naujoje realybėje, daugelis nuotoliniu būdu mokomės ir dirbame, virtualiai dalyvaujame renginiuose, tad ir savaitės iniciatyvos vyks daugiausia nuotoliniu būdu.

Pasak Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės organizatorės – Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkės Jolitos Steponaitienės, net ir naujomis sąlygomis bibliotekos prisidėjo prie namuose leidžiamo laiko kokybės gerinimo, siūlydamos vertingą skaitmeninį turinį ir dovanodamos skaitymo džiaugsmą. Pandemijos metu jos greitai persiorientavo, atrado naujas veiklos formas ir nuolat ieško būdų, kaip gerinti savo paslaugas, vykdyti tradicines ir naujas iniciatyvas, prisitaikant prie skaitytojų poreikių. Ši Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė bus jau antroji, organizuojama virtualiai.

Daugiau informacijos apie Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę galima rasti Lietuvos bibliotekininkų draugijos interneto svetainėje lbd.lt.

Nacionalinės bibliotekos renginių programa

Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės atidarymas ir geriausių bibliotekininkų apdovanojimai
Balandžio 23 d. 10 val.

Šventinėje transliacijoje bibliotekų bendruomenę sveikins LR kultūros ministras Simonas Kairys, Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Jolita Steponaitienė, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas. Bus pristatytos bibliotekų veiklos, vykdomos naujomis formomis, apdovanoti geriausi metų bibliotekininkai.

Atidarymas bus transliuojamas tiesiogiai Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanale.

Renginių ciklas „Asmeninė biblioteka pro rakto skylutę“
Balandžio 23, 27, 28 ir 29 d. 10 val.

Renginių ciklo susitikimuose vaikams bei jaunimui kviesime patekti į žinomų knygų kūrėjų, literatūrologų namų bibliotekas. Dalyviai virtualiu būdu keliaus į su knygomis ir literatūra susijusių skirtingų profesijų žmonių – rašytojo, vertėjo, iliustruotojo ir kt. – namų bibliotekas. Pakviestų knygos pasaulio žmonių prašysime ne tik pasidalinti savo namų bibliotekos vaizdais, bet ir parodyti keletą jiems svarbesnių, įdomesnių knygų, papasakoti jų istorijas.

Susitikimai vyks 10 val. per „Zoom“ platformą. Dalyvių skaičius ribotas, būtina registracija.

Kūrybinės dirbtuvės „Iššūkio dėžė: nauja realybė – naujos formos!“
Balandžio 24 d. 13 val.

Nuotolinėse kūrybinėse dirbtuvėse kartu ne tik atidarysime iššūkio dėžutę, bet ir bandysime ką nors sukurti, dalinsimės idėjomis ir šiaip smagiai leisime laiką.

Kas yra iššūkio dėžutė? Tai – dirbtuvių PATS SAU pasiūlymas savaitgalio dalį praleisti kūrybiškai šeimos rate arba savarankiškai. Dėžutėje rasite medžiagų, iš kurių šį kartą kviečiame sukurti rankdarbį tam tikra tema. Dalyvių amžius nėra ribojamas, mažiausiems galbūt reikės vyresniųjų pagalbos. Tai – puiki proga turiningai praleisti laiką visai šeimai.

Dėl registracijos kreipkitės el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Registruodamiesi rezervuojate ir vieną iššūkio dėžutę. Jei esate iš Vilniaus miesto, elektroniniu paštu informuosime apie dėžutės atsiėmimą Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje. Jei esate iš kito Lietuvos miesto, dėžutę jums išsiųsime nurodytu adresu.

Dirbtuvės vyks nuotoliniu būdu „Zoom“ platformoje. Nuorodą atsiųsime elektroniniu paštu.

„Knygų starto“ startas visoje Lietuvoje
Balandžio 26 d. 14 val.

Šiais metais projekto „Knygų startas“ lauknešėlius su pirmąja knyga mažyliams ir metodine medžiaga apie ankstyvąjį skaitymą jų tėvams turi gauti visos 2021 m. naujagimių susilaukusios šeimos. Pernai eksperimentiniu buvęs projektas tampa nacionalinis ir apims visą Lietuvos teritoriją. Renginyje bus pristatomos projekto atveriamos galimybės bibliotekoms įsitraukti į ankstyvojo skaitymo skatinimą ir integruoti „Knygų startą“ į savo veiklas. Renginio metu bus galima užduoti rūpimus klausimus.

Tiesioginė renginio transliacija vyks Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanale.

Leidinio „Skaitymas kaip tikslas. Apie skaitymo skatinimo metodus ir tyrimus“ pristatymas
Balandžio 27 d. 14 val.

Kaip pristatomame leidinyje rašo Švedijos kultūros taryba, šiuo metu turime puikių galimybių stiprinti skaitymo kultūrą. Tikrai galime teigti, kad Lietuva – ne išimtis. 2006 m. buvo patvirtinta Skaitymo skatinimo programa penkeriems metams, kurios vykdytoja tapo Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Nuo to laiko skaitymo skatinimo politika nuosekliai tęsiama, o nuo 2019 m. įgavo dar didesnį mastą. Vis dėlto itin trūksta naujų tyrimų, leidžiančių įvertinti realią skaitybos situaciją, o tie, kurie atlikti seniau, nėra itin gerai nuteikiantys.

Tiesa, galime pasidžiaugti, kad tokios skaitymą skatinančios veiklos kaip knygų klubai, vasaros skaitymo akcijos, garsiniai skaitymai ir daugelis kitų aktyviai organizuojamos daugelyje mūsų kultūros įstaigų, ir ne išimtis čia – bibliotekos. Tačiau turime dar labai daug ko pasimokyti, daug ką sužinoti, o perimta vertinga patirtis gali pagelbėti galimybes paverčiant realiais veiksmais. Tad verta atsigręžti į Švedijos, garsėjančios vaikystės kultūros puoselėjimu, gerąją patirtį skaitymo skatinimo srityje.

Reikšmingų tyrimų rezultatai, įžvalgos, skaitymo skatinimo veiklos pavyzdžiai – visai tai galima rasti pagal Skaitymo skatinimo programą parengtame ir Nacionalinės bibliotekos išleistame leidinyje „Skaitymas kaip tikslas. Apie skaitymo skatinimo metodus ir tyrimus“. Tikimės, kad knyga bus naudinga visiems su vaikų ir jaunimo skaityba dirbantiems specialistams.

Tiesioginė renginio transliacija vyks Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanale.

Nuotoliniai mokymai „Informacinis raštingumas: el. valdžios paslaugos“
Balandžio 27 d. 14 val.

Mokymuose pristatomos valdžios institucijų teikiamos elektroninės paslaugos. Pasakosime, kas yra elektroninės paslaugos, kaip jomis naudotis, kokiomis interneto svetainėmis rekomenduojama naudotis. Mokymai vyks per „Microsoft Teams“ programą, trukmė – 1 val. Mokymai vedami lietuvių kalba.

Registracija į mokymus. 

Virtualus parodos „The Glass Room“ pristatymas
Balandžio 28 d. 18 val.

Paroda apie klaidinančią informaciją „The Glass Room“ (The Glass Room: Misinformation Edition) suteikia galimybę panagrinėti, kaip socialiniai tinklai ir internetas pakeitė mūsų įpročius skaityti informaciją, kaip į ją reaguojame. Parodoje sužinosite apie naujo tipo nuomonės formuotojus, jų naudojamą naują ir seną taktiką, apie tai, kokį vaidmenį mes, informacijos naudotojai ir vartotojai, vaidiname ją skleidžiant, kaip sklisdama informacija kinta. Bus galima virtualiai pasivaikščioti ir susipažinti su parodos eksponatais.

Registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Užsiregistravusiems dalyviams bus atsiųsta prisijungimo prie nuotolinio susitikimo „Microsoft Teams“ programoje nuoroda.

Knygos „Sausio 13-oji: tarp atminties ir istorijos“ pristatymas
Balandžio 29 d.

Ši knyga – tai bandymas ieškoti atsakymo į klausimą, kas šiandien mums yra Sausio 13-oji? Istorinio įvykio prasmė ir reikšmė nuolat kinta, istorikų bei visuomenės akims ji neatsiskleidžia kaip baigtinė realybė. 1991 m. sausio 13-oji neabejotinai priskiriama prie svarbiausių Naujausiosios Lietuvos istorijos datų, lėmusių Lietuvos visuomenės ir valstybės likimą. 1991 m. sausį buvo pasiekta didžiausia XX a. Lietuvos visuomenės pergalė ginant laisvės idėją, žmogaus orumą ir kitas europines vertybes. Dėl šios pergalės pavyko įtvirtinti teisę kurti laisvą, demokratišką gyvenimą ne tik Vilniuje, bet ir Rygoje, Taline, taip pat kitose byrančios Sovietų Sąjungos vietose. Jeigu beginkliai Laisvės gynėjai Lietuvoje būtų pralaimėję, Europos žemyną galėjo padalinti nauja geležinė uždanga.

Apie šiuos ir kitus svarbius dalykus mums byloja knygoje sutelkti mokslininkų, politikų, žurnalistų, 1991-ųjų sausio įvykių dalyvių ir liudininkų tekstai, padedantys iš naujo apmąstyti netolimą praeitį bei mūsų santykį su ja.

Knygos sudarytoją istoriką doc. Aurimą Švedą ir Konstitucinio Teismo pirmininką prof. Dainių Žalimą kalbins Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio studijų centro vadovė dr. Ilona Strumickienė.

Renginio vaizdo įrašas bus prieinamas Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanale.

Amerikos bibliotekininkų asociacijos pristatymas „JAV viešųjų bibliotekų patirtys ir iššūkiai COVID-19 ligos pandemijos laikotarpiu“
Balandžio 29 d.

Viso pasaulio bibliotekos COVID-19 ligos pandemijos laikotarpiu susidūrė su nemažais iššūkiais.  Maria McCauley, Kembridžo viešųjų bibliotekų Masačusetso valstijoje direktorė, Amerikos bibliotekininkų asociacijos vykdomosios valdybos narė ir viena iš JAV viešųjų bibliotekų lyderių, savo pranešime atskleis JAV viešųjų bibliotekų patirtis šiuo visiems sudėtingu laikotarpiu.

Renginio vaizdo įrašas bus prieinamas Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanale.

Nuotoliniai mokymai „Elektroninės knygos portale ibiblioteka.lt“
Balandžio 29 d. 10 val.

Mokymuose sužinosite, kur galima rasti ir skaityti lietuvių autorių ir į lietuvių kalbą išverstas el. knygas. Pasakosime, kaip portale ibiblioteka.lt naudotis visomis paslaugomis, kaip pasiskolinti el. knygas ir kt. Mokymai vyks per „Microsoft Teams“ programą, trukmė – 1 val. Mokymai vedami lietuvių kalba.

Registracija į mokymus. 

Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę organizuoja Lietuvos bibliotekininkų draugija. Globoja Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda. Partneriai: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija, Apskričių viešųjų bibliotekų asociacija. Rėmėjas – UAB „Asseco Lietuva“. Patronažą suteikia Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.