Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio knyga – Ginos Viliūnės „Išgelbėti mešką. Nuotykiai Renesanso Vilniuje“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, padėsianti nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Kas mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduoja po vieną naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Ginos Viliūnės „Išgelbėti mešką. Nuotykiai Renesanso Vilniuje“

Šiemet Lietuvos sostinė Vilnius švenčia 700 metų jubiliejų. Tad puiki proga išsamiau pasidomėti sudėtinga šio įvairaus, įdomaus ir daugiataučio miesto istorija.

Bandėte įsivaizduoti, koks buvo gyvenimas šiame mieste prieš kelis šimtus metų, ką jame veikė, dirbo, valgė miestiečiai bei svečiai ir kaip jums viskas atrodytų, jei netikėtai ten papultumėt? Jei taip – tai Ginos Viliūnės knyga „Išgelbėti mešką. Nuotykiai Renesanso Vilniuje“ kaip tik jums. Tai pirmoji rašytojos (ji yra ir Vilniaus gidė, dešimties knygų suaugusiesiems, pasakojančių Vilniaus istorijas, autorė) ir dailininko Simono Kvinto (jis yra ir smagios knygelės „Sveikas, Vilniau!“ autorius) drauge sukurta knyga.

Joje nuotaikinga ir net šiek tiek įtempta istorija iliustruota smagiais, šmaikščiais piešiniais, žaismingai ir neįkyriai pateikiama istorinė medžiaga. Pažaisti ir savarankiškai pakeliauti po miestą kviečia užduotėlės.

Keturi draugai Ignius, Berta, Andrius ir Mikas gyvena XVI amžiaus Vilniuje. Jis tikrai gerokai skiriasi nuo mūsiškio: Ignius yra Vilniaus budelio sūnus, Andrius lanko jėzuitų kolegiją, rotušės aikštėje gali pamatyti dresuotą šokančią mešką...

Vieną dieną keturi draugai susipažįsta su meškute Baisa ir jos skriaudiku šeimininku. Vaikai nutaria išgelbėti mešką, o jiems į pagalbą atskuba ir keturkojis bičiulis šuo Draugelis. Taip prasideda ne tik nuotykių kupina istorija, bet ir labai turininga pažintinė kelionė po senąjį Vilnių.

Perskaitę šią knygą, sužinosite, kur buvo meškų akademija, kokius mokslus krimto to meto vaikai, ką žaidė, kokiomis miesto gatvėmis ir kiemų užkaboriais bėgiojo, kokiomis kalbomis bendravo su miestiečiais, pro kokius vartus buvo galima patekti į miestą. Gal net susigundysite pagal pateiktus senovinius receptus pasigaminti lydeką su roputėmis arba išsivirti gardžios giros?

Vaikams nuo 6 metų ir jaunimui. 120 p.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.