Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio tema – paštas ir laiškai

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Kiekvieną mėnesį mūsų svetainėje bei feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniesiems ar vyresniesiems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Spalio mėnesio tema – paštas ir laiškai

Emma Yarlett „Drakono paštas“

Aleksas savo namuose aptiko drakoną ir nežino, ką daryti. Tačiau berniukas nepasimeta ir nusprendžia parašyti laiškus skirtingiems žmonėms. Gal jie patars? Netrukus Aleksas gauna atsakymus – tikrus laiškus! Atidaryk vokus ir perskaityk, ką daryti berniukui.

Nuostabi spalvinga knyga, kurioje atsiskleidžia tikroji draugystė tarp berniuko ir drakono. Istorija moko atsakomybės, empatijos ir atsisakyti savo norų vardan kito laimės.

Vaikams nuo 4 m. 32 p. Vertėjas nenurodytas. Išleido „Apkabink mėnulį“.

Ignė Zarambaitė „Emilio laiškas“

Vieno mažo miestelio paštas veikia geriau nei visi kiti. Jame nedingsta siuntiniai, o laiškai visuomet laiku pasiekia adresatus. Jei kas pasakytų, kad tas paštas stebuklingas, būtų beveik teisus. Čia darbuojasi slapti paštininkai – Berta Ilgauodegė ir Liudvikas Šlaputis. Kasnakt jie išlenda iš savo urvelio ir kimba į darbus: rūšiuoja laiškus, dėlioja juos į tvarkingas krūveles, užklijuoja atplyšusius vokus...

Pala, sakysit, o kodėl jie dirba tik naktį ir gyvena urve?

Paštininkai Berta ir Liudvikas yra... pelės! Ir netgi labai smalsios pelės – kartais nesusituri, ima ir perskaito vieną kitą laišką. Taip sužino, kad Emilis jaučiasi vienišas, jau ne pirmus metus rašo Kalėdų Seneliui prašydamas draugo. Kalėdų Senelis tokio didelio noro išpildyti negali, tad peliukai nusprendžia patys padėti berniukui.

Juk visiems reikia draugų. Ne tik prieš Kalėdas!

Emilis labiau už viską nori draugo, kuris visada būtų šalia – kasmet siunčia laišką į Šiaurę prašydamas būtent tokios dovanos. Deja, net Kalėdų Senelis negali išpildyti jo troškimo. Kai slaptos pašto darbuotojos – pelės Berta ir Liudvikas – perskaito laišką, nusprendžia pagelbėti berniukui. Bet iki švenčių liko visai nedaug laiko...

Vaikams nuo 7 m. 64 p. Iliustravo Greta Alice. Išleido „Nieko rimto“.

Stephen Chbosky „Atsaklūno laiškai“

Tai jaudinanti istorija apie vienus paauglio gyvenimo metus, apie tai, kaip sunku augti ir suaugti net, regis, draugiškoje šeimoje ir turint gerų draugų.

Romano veikėjas, šešiolikmetis Čarlis, bando suvokti, kaip galima vienu metu būti ir laimingam, ir liūdnam. Bėda, kad jis nori ir gyventi savo gyvenimą, ir nuo jo pabėgti.

Šis romanas - tai Čarlio laiškai (siunčiami ne elektroniniu, o tikru paštu!) visai nepažįstamam žmogui, atviresni ir už dienoraštį, leidžiantys pažvelgti į nematomąją paauglystės pusę.

Jaunimui nuo 14 m. 208 p. Iš anglų k. vertė Zita Marienė. Išleido „Alma littera“.

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.