Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio tema – Islandijos vaikų literatūra

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Kiekvieną mėnesį mūsų svetainėje ir feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniems ar vyresniems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Lapkričio 13–19 švenčiama Šiaurės šalių literatūros savaitė. Ta proga mėnesio temoje siūlome susipažinti su knygomis iš mažiau mums žinomos tolimosios Islandijos.  

Kviečiame skaityti.

Fridrik Erlingsson. „Benjaminas Balandis“

Islandų rašytojas savo knygoje pasakoja apie vieną įvykių turtingą vasarą mažame Reikjaviko kvartale. Kai padauža ir kiemo vaikų siaubas Juodasis Helgis įvykdo dar vieną piktadarystę, keturi bičiuliai nusprendžia veikti išvien ir įkuria Raudonojo Drakono riterių ordiną, kurio tikslas – ginti tiesą ir kovoti su blogiu. Atlikę įsimintiną žygį, Rolandas Drakonas, Benjaminas Balandis, Andresas Erelis ir Balduras Baltasis tampa kvartalo herojais, ir gyvenimas atrodo smagus bei kupinas neįprastų nuotykių. Tačiau greit draugystę ima temdyti nesantaika, vienas riterių pasitraukia iš draugijos ir įsteigia priešišką Juodosios Plunksnos ordiną, kuris ketina sunaikinti Raudonojo Drakono riterius. Netrukus berniukų žaidimus nužvarbina šaltas ir žiaurus tikrovės gūsis...

Vaikams ir jaunimui nuo 8 metų. 112 p., vertė Rasa Ruseckienė.

Kristin Steinsdóttir. „Spurgos ir karis“

Knyga pateikia įdomią, spalvingą ir įsimenančią personažų galeriją.

Ketvirtokas svajoklis Bjosis, vis dar turintis draugą vaiduokliuką, nors, regis, jau išaugo iš to amžiaus, kai reikėjo magiškos apsaugos nuo bauginančio siurblio, smuikuoja jūros paukščiams ir šitaip pabėga nuo netekties skausmo žuvus mamai; nuolat pavyzdžiu rodoma trupučiuką jaunesnė jo pusseserė Ulfhilda, laikoma tikra vikinge, ji jau spėjo susikurti tradicinį šeimos ir gerovės idealą, nors jos pačios tėvai nesugyvena, mergaitė labiausiai trokšta, kad visi elgtųsi ir kalbėtų „kaip pridera“; senelis, turintis motorlaivį ir per žvejybą, į kurią daug lengviau keltis nei į mokyklą, pasakojantis apie trolę; kitas senelis Matis – užkietėjęs vienišius radijo mėgėjas; vyresnio amžiaus pilietės statusu besidžiaugianti senolė lošia bridžą, lanko šokių pamokas, o pas ją taip smagu ne vien dėl spurgų; ir, žinoma, pusrūsyje apsigyvenusi atvykėlių indų šeima, savo išvaizda ir papročiais vienų knygos veikėjų pasaulio vaizdą sujaukusi, o kitiems atskleidusi įdomių dalykų apie gyvenimą...

Vaikams ir jaunimui nuo 8 metų. 126 p., vertė Rasa Baranauskienė.

Andri Snær Magnason. „Laiko skrynia“ 

Knygos „Laiko skrynia“ veikėjai gyvena neįsivaizduojamai sunkiais laikais. To neleidžia pamiršti visais informacijos kanalais be perstojo transliuojama žinia: dabar yra LABAI BLOGAI, o kada bus geriau – nežinia. Nenorėdami girdėti blogų naujienų, žmonės užsidaro laiko dėžėse – naujausiuose technologijos išradimuose, kad sulauktų geresnių laikų.

„Laiko skrynioje“ plėtojamos dvi siužeto linijos: į siaubingą dabarties pasaulį įterpiami mitiniai pasakojimai, kurie veikėjams turi padėti išsiaiškinti, kas yra blogai dabar ir ką reikia daryti, kad pasaulis pasikeistų.

Knygos „Laiko skrynia“ siunčiama žinia paprasta ir aktuali: jei nespręsite problemų, neprisiimsite atsakomybės už savo veiksmus, gyvensite nuolat pasislėpę nuo tikrojo pasaulio – geresni laikai gali ir neateiti. Nors pagrindiniai knygos veikėjai yra jaunieji paaugliai, istorija – universali, tinkama ir suaugusiesiems.

„Laiko skrynia“ – nuostabi alegorinė pasaka apie globalius iššūkius, su kuriais mes susiduriame, taip pat čia įdomi ir ryški gamtos linija. Autoriui rūpi gamtosaugos, klimato atšilimo klausimai, jie keliami ne tik šioje, bet ir kitose rašytojo knygose vaikams.

Vaikams ir jaunimui nuo 10 metų. 320 p., vertė Vaida Jankūnaitė

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.