Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio knyga – Selemonas Paltanavičius. „Tadukas, Tadas ir svajonių paukštė“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, kuri padės nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Kiekvieną mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduoja po vieną naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Selemonas Paltanavičius. „Tadukas, Tadas ir svajonių paukštė“

Tadas Ivanauskas – vienas iškiliausių Lietuvos gamtininkų. Apie jo gyvenimą jauniausi skaitytojai gali sužinoti iš vaikų rašytojo gamtininko Selemono Paltanavičiaus naujausios knygos „Tadukas, Tadas ir svajonių paukštė“. Patrauklus, beletrizuotas pasakojimas nukelia į XIX a. pabaigą ir XX a.

Ar žinojote, kad būsimojo gamtininko vaikystė prabėgo šeimos dvare Lebiodkoje, (Tadas turėjo net tris brolius ir vieną seserį), o pirmieji mokslo metai – Varšuvoje. Kad mažas T. Ivanauskas net nekalbėjo lietuviškai, šios kalbos pramoko tik tapęs Peterburgo universiteto studentu, susipažinęs su kitais studentais lietuviais. Knygoje taip pat pasakojama apie mokslininko ekspedicijas, jų būta net dvylikos – didelių kelionių po visą Europą, Aziją, Braziliją, Azerbaidžaną, Sibirą... Iš šių kelionių dovanų sulaukdavo jo įsteigtas Zoologijos muziejus. Ir apie Obelynę, tapusią profesoriaus namais. Į ją ir dabar galima užsukti ir paragauti garsiųjų jos obuolių.

Kiek daug darbų nuveikė T. Ivanauskas: įsteigė Žuvinto rezervatą, paukščių žiedavimo stotį Ventės rage... Viską sužinosite perskaitę šią knygą. Tai puikus pažintinis pasakojimas ne tik vaikams, bet ir visai šeimai, ieškančiai turiningo laisvalaikio su įtraukiančia, įdomių žinių apie Lietuvos istoriją kupina knyga.

Knygą iliustravo dailininkė Agnė Nananai, jos iliustracijos skaitytoją supažindins su T. Ivanausko gyvenimo realijomis, taip pat gamta. Knygoje paaiškinami sudėtingesni žodžiai, terminai ir t. t.

Selemonas Paltanavičius – garsus Lietuvos gamtininkas, fotografas, laidų vedėjas ir rašytojas, per savo karjerą parašęs apie 100 knygų: pasakų bei pažintinių istorijų. Už savo kūrybą yra pelnęs daug įvairių apdovanojimų, tarp jų ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos skiriamą Vaikų literatūros premiją.

Agnė Nananai – knygų iliustruotoja, papuošusi nuostabiomis iliustracijomis ne tik šią, bet ir daugybę kitų knygų: Mariaus Marcinkevičiaus „Kaip pelėdžiukas iš namų pabėgo“, Evelinos Daciūtės „Paslapčiausia paslaptis“, „Ševeliūra“, Justino Marcinkevičiaus „Vaikų žemė“ ir daug kitų.

Knyga parengta bendradarbiaujant su Kauno rajono muziejumi.

Vaikams ir jaunimui nuo metų 6 metų. 120 p.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.