Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio knyga – Mariajo Ilustrajo „Apsemti“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, padėsianti nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias. Kas mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduoja po naują aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Mariajo Ilustrajo „Apsemti“

2021 m. vos pasirodžiusi paveikslėlių knyga „Apsemti“ sulaukė pripažinimo, o netrukus ir tarptautinės sėkmės.

Knygos svarbiausios temos yra problemų ignoravimas ir sprendimas, taip pat kaip svarbu išgirsti kitą ir atsižvelgti ne tik į savo poreikius. Skamba kiek suaugėliškai, tiesa? Tačiau knyga nupiešta ir parašyta taip žaismingai, įdomiai ir nestokojant humoro, kad ją bus įdomu skaityti ir išmokti svarbių pamokų tiek vaikui, tiek suaugusiajam.

Kartą gyvūnų mieste nutinka keistas dalykas – gatves užlieja vanduo. Jo ne tiek ir daug, tad savo reikalais užsiėmusiems miestiečiams tai ne itin rūpi. Be to, juk tai visai smagu – galima imti ir pasitaškyti balose! Bet vanduo vis kyla, patiems mažiausiems tai jau kelia nemažai rūpesčių, o didieji ir toliau nekreipia dėmesio. Tik vienintelis tamarinas nuo pat pradžių nerimsta – jis žino, kas čia dedasi ir kaip išspręsti problemą, deja, niekas nė minutėlei nesiteikia sustoti ir jį išklausyti... Kada pagaliau miestiečiai atkreips dėmesį į tamariną? Ar problema turės tapti tokia didelė, kad bus tiesiog nebeįmanoma į ją nekreipti dėmesio?

„Apsemti“ – paveikslėlių knyga, taigi joje labai daug paveikslėlių ir labai mažai žodžių, o tarp vizualinio ir žodinio pasakojimo vyksta sinergija, šie du lygmenys vienas kitą papildo, praplečia. Tėvams skaitant, vaikai turės galybę erdvės tyrinėti paveikslėlius, suprasti sąryšį su išgirstu tekstu ir atrasti netikėtų tik paveikslėliuose pavaizduotų situacijų.

Vaikams nuo 3 m. 40 p. Iš anglų k. išvertė ir išleido „Apkabink mėnulį“.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.