Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio knyga – Rimanto Kmitos, Povilo Vincento Jankūno „Keliuonė“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, kuri padės nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Kiekvieną mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduoja po vieną naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Rimantas Kmita, Povilas Vincentas Jankūnas. „Keliuonė. Įmink Šiaulius“

Naujausia R. Kmitos ir P. V. Jankūno knyga „Keliuonė“ – tai komiksas apie Šiaulius, skirtas ne tik paaugliams ar šiauliečiams. Tai – knyga visiems, kurie turi bent kruopelę smalsumo ir domisi istorija, fantastika, mitologija bei miestais. Visiems, kurie kažkada buvo jauni ir įsimylėję. Visiems, kurie nori atrasti kažką naujo ir nematyto savame kieme. Visiems, kurie yra jauni širdy ir nebijo į rankas paimti knygos, pasakojančios Šiaulių istoriją pasitelkiant tūkstantį ir vieną paveikslėlį.

Komikso turinį galima skaityti dvejopai: kaip nuotykių romaną, pasakojimą apie tris moksleivius, kurie leidžiasi į kelionę laiku, vietomis, susitinka su čia gyvenusiais ir kūrusiais asmenimis, tokiais kaip Povilas Višinskis, Algirdas Julius Greimas, aiškinasi miesto istoriją, bando įminti įvairiausias minkles ir ištrūkti iš mitologinio laiko, ir kartu komiksą galima skaityti labai atidžiai, gilinantis, papildant ir apmąstant žinias apie miestą.

Trys bendraklasiai leidžiasi į įspūdingą, nuotykių ir mįslių kupiną kelionę po Šiaulius, kad patirtų miesto praeitį ir dabartį. Su kuriais kunigaikščiais siejamas Šiaulių atsiradimas? Kokie žymūs žmonės kūrė Šiaulius? Kas mieste platino draudžiamą spaudą? Kur gyventojai karo metais slėpė žydus? Kokios nenusisekusios meilės vienijo čia gyvenusius vyrus? Kodėl regbis Šiauliuose toks populiarus? Nuotaikingame komikse atgyja ir prabyla Šiaulių pastatai, meno kūriniai, legendinės asmenybės ir netgi būtybės – čia viskas įmanoma ir viskas tikra, nes laikas teka įvairiomis kryptimis.

Sukurti komiksą apie Šiaulius autoriams pasiūlė Šiaulių dailės galerija.

„Keliuonė“ – pirma Rimanto Kmitos, „Pietinia kronikų“ autoriaus knyga, skirta paauglių auditorijai.

Povilas Vincentas Jankūnas yra iliustravęs Justino Žilinsko knygą „Mano Vilnius mano“ ir pagal ją sukūręs komiksą „Atgal į Vilnių!“.

Vaikams ir jaunimui nuo 12 metų. 176 p.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.