Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio tema – šunys

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Kiekvieną mėnesį mūsų svetainėje bei feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniesiems ar vyresniesiems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Kviečiame skaityti.

Aušra Kiudulaitė. „Maksas ir 92 musės“

Kaip ir visi šunys, Maksas mėgsta lakstyti, stebėti praeivius ir loti. Jis – paprastas šuo. Vieną dieną Maksas susidraugauja su muse. Paskui su dar viena ir dar kita, ir dar… Atspėkite, ką nuo šiol Maksas skaičiuoja prieš miegą ir kodėl jis zyzia.

Aušra Kiudulaitė – tarptautiniuose ir nacionaliniuose konkursuose įvertinta iliustruotoja ir paveikslėlių knygų autorė. Jos iliustruotos knygos „Laimė yra lapė“ (teksto autorė E. Daciūtė) ir „Draugystė ant straublio galo“ (teksto autorius M. Marcinkevičius) išverstos daugiau nei į dešimtį kalbų, mylimos mažųjų skaitytojų ir jų tėvelių.

Vaikams ir jaunimui nuo 3 metų. 40 p.

Michael Morpurgo. „Gimęs bėgti“

„Gimęs bėgti“ – istorija apie lenktynių čempiono kurto gyvenimo kelionę nuo vieno šeimininko pas kitą verčia ir džiaugtis, ir liūdėti. Jam lemta patirti daug skaudžių ir malonių nuotykių, kol pavykta rasti tikruosius  namus.

Kas rytą parku keliaudamas į mokyklą Patrikas žvalgosi, gal pamatys pelėsakalį, sklandantį ore ar įsitaisiusį ant kamino. Bet šįkart berniuko dėmesį patraukia keistai plūduriuojantis maišas. Jame kažkas cypsi ir juda!

Nusimetęs nuo pečių kuprinę Patrikas šoka į vandenį. Iš kanalo ištraukęs permirkusį maišą, jame randa penkis nuostabius šunyčius. Vieną jų, auksaspalvį mažylį, Patrikas iškart be galo pamilsta. Patrikas nieku gyvu nenori atiduoti jo Karališkosios žiauraus elgesio su gyvūnais prevencijos draugijai. Maldauja tėvų, kad šie jam paliktų nors vieną šuniuką. Iš pradžių tėvai nesileidžia į kalbas, ir Patrikas apsiašarojęs užmiega, o rytą jį pažadina mažylis kurtas, laižantis veidą! Berniukas pavadina šunelį Bičiuliu – pačiu geriausiu draugu.

Išties nuo tos dienos juodu beveik nebesiskiria. Patrikas gali valandų valandas gėrėtis, kaip Bičiulis skuodžia parko takais ar vaikosi voveres. Kurtų greihaundų veislės šuo pakeičia baugštaus berniuko gyvenimą, bet vieną dieną staiga pradingsta...

Šunį pavagia lenktyninių kurtų treneris, prasideda naujas lenktynių čempiono gyvenimas. Trenerio podukra Bekė pamilsta Bičiulį iš pirmo žvilgsnio ir duoda jam naują Skaistakio vardą. Bet kas bus, kai šuo nebegalės lenktyniauti?

„Karo žirgo“ autorius Michaelis Morpurgo’as parašė jaudinančią knygą apie ištikimą ir drąsų kurtų greihaundų veislės šunį.

M. Morpurgo’as yra vienas skaitomiausių Britanijos vaikų rašytojų, gavęs daugybę prizų, tarp jų „Nestlé Smarties Book Prize“, Rašytojų gildijos, „Blue Peter Book“ apdovanojimus. 2003–2005 m. jam buvo patikėta misija, kurios tikslas – skatinti raštingumą ir skaitymą visoje Jungtinėje Karalystėje. 2005 m. Knygų pardavėjų asociacija šį rašytoją paskelbė metų autoriumi.

Vaikams ir jaunimui nuo 10 metų. 248 p., vertė Nijolė Regina Chijenienė.

Andy Mulligan. „Šuo“

Tą dieną, kai Tomas, pravėręs krepšį, pirmą kartą išvysta mažą gauruotą šuniuką, jo gyvenime įsižiebia viltis. Pagaliau jis turi tikrą draugą, su kuriuo gali vaikščioti po parką, nuo ryto iki vakaro mėtyti kamuoliuką ir tvirtai apsikabinti prieš užmigdamas!

Tačiau smalsiam ir energingam šuneliui vardu Voras apsiprasti su naujų namų taisyklėmis nėra taip paprasta. Atrodo, kad jo pastangos lyg tyčia pridaro bėdų ir viską apverčia aukštyn kojomis. Tad ilgainiui maža Voro širdelė ima abejoti: gal visgi jis nėra pats geriausias pasaulio šuo, gal Tomas jo visai nemyli, gal Vorui laikas palikti šiuos namus?

Voro ir Tomo laukia daugybė išbandymų, išsiskyrimų ir paieškų, tačiau jiems abiem teks įveikti šį ilgą ir sudėtingą kelią, kad pagaliau suprastų, jog nieko nėra brangiau už tikrą draugystę, meilę ir pasitikėjimą vienas kitu.

Andy Mulliganas (g. 1966 m.) – jauniesiems Lietuvos skaitytojams žinomas kaip romano „Šiukšlės“ („Baltos lankos“, 2016) autorius, dienraščio „Guardian“ vaikų literatūros kūrėjams skiriamos premijos laureatas.

„Šuo“ – antroji lietuviškai pasirodžiusi A. Mulligano knyga.

Vaikams ir jaunimui nuo 10 metų. 256 p., vertė Kamilė Vaupšaitė.

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.