Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Amerikiečių rašytoja Kate DiCamillo švenčia 60-ąjį gimtadienį

Itin populiari ir gausybę apdovanojimų pelniusi amerikiečių vaikų knygų rašytoja Kate DiCamillo (g. 1964 m. kovo 25 d.) skaityti mėgo nuo vaikystės, o užaugusi baigė anglų filologijos studijas Floridos universitete ir panoro tapti rašytoja.

Šis kelias nebuvo lengvas. Dirbama knygų sandėlyje ji atrado vaikų literatūrą, kuri iki tol buvo praėjęs vaikystės etapas, ypač susidomėjo tekstinėmis knygomis vaikams ir jaunesniems paaugliams. Nusiteikusi rimtai rašyti, jau buvo sulaukusi beveik 30 metų, tuomet ėmė keltis anksti ryte prieš darbą ir rašyti. Per šešerius metus gavo net 473 atmetimo laiškus, kol galiausiai viena leidykla priėmė jos knygos „Jei ne Vinis Diksis“ rankraštį.[1]

Knyga „Jei ne Vinis Diksis“, išleista 2000 m., rašytoją kone iškart užkėlė ant Jungtinių Amerikos Valstijų vaikų literatūros kūrėjų pjedestalo. Knyga pateko į Newbery’io medalio garbės sąrašą, į kurį kasmet atrenkamos vos kelios knygos, per metus išleistos Jungtinėse Amerikos Valstijose, o vėliau ne kartą buvo įtraukta į geriausių ir populiariausių vaikų knygų sąrašus, sulaukė vertimų į įvairias pasaulio kalbas, taip pat ir į lietuvių kalbą.

Vėlesnės jos knygos „Pasaka apie Desperą“ (2003, lietuviškai 2005) bei „Flora & Ulysses“ (2013, į lietuvių kalbą neversta) pelnė Newbery’io medalį, taigi Kate Dicamillo tapo viena iš nedaugelio Jungtinių Amerikos Valstijų rašytojų, pelniusių šį itin reikšmingą apdovanojimą daugiau nei kartą.

2014–2015 m. rašytoja buvo išrinkta tapti nacionaline Amerikos jaunųjų skaitytojų ambasadore. Tai skaitymo skatinimo programa, o ambasadoriais tapę kūrėjai per dvejų metų kadenciją daug keliauja po šalį, bendrauja su skaitytojais, kalba apie skaitymo naudą ir prasmę.

Autorė yra išleidusi per 30 knygų vaikams: paveikslėlių knygų, serijų pradedantiems skaitytojams ir ilgesnių knygų vyresniems pradinukams bei jaunesniesiems paaugliams. Vienos jų realistinės („Jei ne Vinis Diksis“, „Reikmė“ ir kt.), kitos pasakinės („Pasaka apie Desperą“, „Nepaprasta Edvardo Tiuleino kelionė“ ir kt.), trečios, retesnės, – sinkretinio žanro, jose susilieja realizmas ir pasaka ar atsiranda magiškojo realizmo elementų (pavyzdžiui, „Flora & Ulysses“).

Pagal autorės knygas pastatyti penki kino filmai: „Jei ne Vinis Diksis“ (2005), „Pasaka apie Desperą“ (2008), „Flora & Ulysses“ (2021), „Tigro šuolis“ (2022), „Fokusininko dramblys“ (2023).

Į lietuvių kalbą išverstos devynios autorės knygos, ne viena jų išleista pakartotinai, o „Jei ne Vinis Diksis“ verstas netgi du kartus – iš pradžių tai padarė Violeta Palčinskaitė, o vėliau Nijolė Regina Chijenienė.

Nereta DiCamillo knygų tema yra vienatvė, namų ilgesys ir viltis, o veikėjams tenka ištverti daug išbandymų, kad patirtų bent sąlyginę laimę, atrastų prarastus namus, šeimą. Dažnai jos knygų veikėjai vaikai auga nedarniose šeimose, yra atskirti nuo tėvų ar jų visai neturi, bet labai trokšta turėti šiltus šeiminius ryšius. Jos veikėjai paprastai atsitiktinai sutinka žmonių – tiek suaugusių, tiek vaikų, – kurie pakeičia jų gyvenimą, suteikia vilties, grožio ir šilumos, padeda įveikti skaudulius, liūdesį, vienatvę.

Autorė savo veikėjams mėgsta duoti keistus, neįprastus vardus, netgi yra minėjusi, kad tai jai vienintelė lengva rašymo dalis.[2] Imdamasi naujos istorijos ji nežino, kas įvyks, nežino, kokie bus jos veikėjai. Pirmiausia jai į galvą ateina vardas, o tada stebi, ar tas vardas įžiebs kokią nors istoriją.[3] Tačiau nors rašytoja ir leidžia istorijai tekėti sava vaga, vėliau daug laiko praleidžia redaguodama, perrašinėdama rankraščius.[4]

Rašytojos pasakojimo stilius pasižymi lengvumu, pastraipos dažniausiai trumpos, aiškios. Ji tarsi šoka žodžiais, neretai iš dalies pakartodama tai, kas jau pasakyta, pamažėle veda pasakojimą į priekį, o tai kuria ritmingo pasakojimo įspūdį. Jai labai svarbi kūrinio kalba, todėl neretai parašiusi garsiai skaito ir tikrina, kaip kūrinys skamba.

Rekomenduojame paskaityti

Parengė Eglė Baliutavičiūtė, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistė

[1] Lina Morris. Kate DiCamillo: How she became a bestseller after 473 rejection letters. The Sydney Morning Herald, 2017 m. gegužės 10 d. Prieiga per internetą: https://www.smh.com.au/entertainment/books/kate-dicamillo-how-she-became-a-bestseller-after-473-rejection-letters-20170310-guv3e7.html (žiūrėta 2024 03 20)

[2] https://www.katedicamillo.com/faqs/

[3] Jana Hoops. Author Q&A: Kate DiCamillo. Clarion-Ledger. 2016 m. rugpjūčio 21 d. Prieiga per internetą: https://eu.clarionledger.com/story/magnolia/books/2016/08/21/author-interview-kate-dicamillo/88749176/ (žiūrėta 2024 03 21).

[4] Ten pat.