Telefonas Klaustukas Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio tema – „Prie jūros!“

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug ir išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Kiekvieną mėnesį mūsų interneto svetainėje bei feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijų tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniems ar vyresniems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Kviečiame skaityti.

Gina Viliūnė. „Smiltės ir Vėjaus kelionė po Baltijos jūrą“

Tai pirmoji populiarių istorinių romanų rašytojos Ginos Viliūnės knyga vaikams. Jos herojai – ruoniukai Smiltė ir Vėjus – gimė Jūrų muziejuje, o kiek paūgėję buvo paleisti į laisvę – Baltijos jūrą. Smiltė ir Vėjus, kaip ir vaikai, yra linksmi, draugiški ir smalsūs, tačiau ne visada klauso mamos, todėl pasimeta ir turi įveikti ilgą kelią, kol vėl randa savo šeimą. Keliaudami jie patiria daugybę nuotykių, susiduria su pavojais, susipažįsta su jūros gyventojais.

Ar žinai, kad Baltijos jūroje gyvena net trijų rūšių ruoniai ir mažiausi pasaulyje banginiai, vadinami jūrų kiaulėmis? Knygoje rasi ir daugiau įdomybių apie jūrą ir jos gyventojus.

Drauge su ruoniukais Smilte ir Vėjumi pažink Baltijos jūrą!

Vaikams ir jaunimui nuo 9 metų. 144 p. 

Astrid Lindgren. „Mes Varnų saloje“

„Mes Varnų saloje“ – linksma, romantiška, kartais iki ašarų juokinga Astridos Lindgren knyga apie tai, kaip gausi Melkersonų šeima išplaukia į Varnų salą praleisti vasaros atostogų, bet, pakerėta jūros pakrančių grožio, saloje sutiktų draugų, nusprendžia čia pasilikti. Padaužiški nuotykiai, nesibaigiančios maudynės, iškylos valtimis, linksmi pokštai su gyvūnais, kurių pasakojime tikrai netrūksta, pirmiausia, žinoma, patiks mažajam knygos skaitytojui, tačiau nepaliks abejingų ir vyresnio amžiaus rašytojos talento gerbėjų.

„Mes Varnų saloje“ – didelio dėmesio sulaukęs Astridos Lindgren literatūrinis šedevras, pelnęs pripažinimą visame pasaulyje. Knyga iliustruota klasikinėmis Ilunos Vikland iliustracijomis ir skiriama tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.

Vaikams ir jaunimui nuo 7 metų. 374 p. Vertė Eugenija Stravinskienė.

Tove Jansson. „Tėtis ir jūra“

„Tėtis ir jūra“ (parašyta 1965 m.) skiriasi nuo kitų mums taip gerai pažįstamų rašytojos Tove’ės Jansson knygų apie mažuosius muminukus. Šį kartą trolių šeimyna palieka gimtąjį mumių slėnį ir išvyksta gyventi į tolimą salą, tad sumažėja veikėjų ratas ir susiaurėja veiksmo erdvė, atsiranda daugiau vietos filosofiniams apmąstymams ir veikėjų dvasinio pasaulio analizei.

Ši knyga yra puikus pavyzdys mažajam skaitytojui, kad žmonės nėra tobuli ir ne visados jaučiasi laimingi. Muminukai bendrauja visai kaip žmonės ir, pasinaudojant jų magišku žavesiu, o kartu ir paprastumu, vaikui suprantama kalba atskleidžiamos bendravimo, šeimos santykių peripetijos. Tačiau tai nėra knyga vien tik vaikams. Tai – meistriška šeimos santykių, dvasinių problemų, tarpusavio supratimo analizė. Atskleidžiamas kiekvieno veikėjo vidinis pasaulis, jo asmeninės problemos. Kiekvienas naujoje saloje stengiasi susikurti sau artimą erdvę, tik ne visiems tai lengvai pavyksta.

Vaikams ir jaunimui nuo 8 metų. 156 p. Vertė Laima Bareišienė.

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.