Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio knyga – Kristin Roskifte „Vienas ir kiekvienas“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, kuri padės nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Nuo šiol kiekvieną mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduos po vieną naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Kristin Roskifte. „Vienas ir kiekvienas“

„7,8 milijardo žmonių vienoje planetoje.

Kiekvienas jų turi savo ypatingą istoriją.

Visi iki vieno svarbūs. Vienas jų esi tu!“

Tai – knyga-žaidimas, kviečiantis jaunuosius skaitytojus ieškoti, atrasti, svajoti ir fantazuoti, pagalvoti apie juos supančius žmones: ką jie jaučia? kaip jie elgiasi? apie ką svajoja ir ko trokšta? kokia jų istorija?

Knygos pradžioje susipažįstame su berniuku, jo tėvais ir sesute, o tuomet su jais keliaujame po įvairiausias miesto vietas – kiekviename puslapyje žmonių vis daugėja ir daugėja, o skaitytojas vis raginamas sustoti, įsižiūrėti į iliustracijas ir atrasti tam tikrus dalykus jaučiančius ar darančius žmones: perkančius maistą, pamokoje galvojančius apie futbolo treniruotę ar besimokančius stovėti ant rankų. Įdomiausia, kad galutinių ar baigtinių atsakymų šioje knygoje nėra – kai kurie žmonių jausmai ar poelgiai yra gana aiškūs, bet tikrai ne visi. O kartais kviečiama spėlioti apie tai, kas dar tik nutiks ateityje, pavyzdžiui, kuris iš klasės mokinių taps ministru pirmininku, todėl skaitant ir vartant knygą svarbiausia tampa vaiko vaizduotė, intuicija ir gebėjimas argumentuoti. Be to, skaitytojui duodamos tam tikros užuominos vos apie du tris puslapyje minimus žmones. O nupiešta jų gerokai daugiau, todėl vaikas gali kurti istorijas apie kiekvieną iš jų.

Ši interaktyvi knyga skatina vaiką suprasti, kiek daug žmonių yra pasaulyje, kiek daug žmonių mus supa, nors nebūtinai juos pažįstame. Kad kiekvienas turi savas mintis, gyvenimą, kad visi esame kažkuo panašūs ir kažkuo skiriamės, kad kiekvienas esame vertingas, svarbus ir kiekvienas turime savo istoriją.

Vaikams ir jaunimui nuo 5 metų. 64 p. Iš norvegų k. vertė Agnė Petrauskaitė.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.