Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio knyga – Lyndos Mullay Hunt „Žuvelė medyje“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, kuri padės nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Nuo šiol kiekvieną mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduos po vieną naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Lynda Mullay Hunt. „Žuvelė medyje“

„Kiekvienas esame protingas savaip. Bet jei apie žuvį spręsi pagal jos gebėjimą įlipti į medį, ji visą gyvenimą manys, kad yra kvaila.“

Šeštokei Alei kiekviena diena mokykloje yra tikra kančia – kad ir kaip stengiasi, jai visiškai nesiseka: nuolat sulaukia mokytojos pastabų ir jau spėjo praminti kelią į mokyklos direktorės kabinetą.

Alės mokytojai išėjus motinystės atostogų, ją pakeičia naujas mokytojas. Jis labai entuziastingas ir pasiryžęs padaryti taip, kad kiekvienas mokinys ne tik išmoktų tai, ką reikia, bet ir jaustųsi gerai, turėtų galimybę mokykloje atskleisti savo stiprybes ir talentus. Pastebėjęs sunkumus, su kuriais susiduria Alė, jis greitai supranta tai, ko iki šiol nesuprato nė vienas mokytojas, – Alė turi skaitymo sutrikimą, t. y. disleksiją.

Mokytojas su didžiule empatija ir psichologiniu išmanymu imasi megzti glaudesnį ryšį su mergaite, siekdamas padėti jai įveikti skaitymo sunkumus.

Tai šviesi ir įkvepianti istorija Ji yra ne tik apie vaiką, turintį skaitymo sutrikimą, bet ir draugystę, mokyklos gyvenimą, o svarbiausia apie tai, kad į kiekvieną žmogų turėtume žiūrėti kaip į atskirą asmenybę, kad mūsų skirtybės daro mus įdomius, kad reikia nebijoti būti savimi.

Knyga akcentuoja suaugusiųjų, ypač pedagogų, vaidmenį vaikų gyvenime. Geras pedagogas, sugebantis pastebėti kiekvieną mokinį ir nuoširdžiai norintis padėti, gali nuversti kalnus. Arba kaip pasakojama šioje istorijoje – padėti jaunai mergaitei patikėti savimi, padėti pasijusti protinga ir lygiaverte savo bendraklasiams, galiausiai suteikti jai galimybę padėti sau pačiai.

Vaikams ir jaunimui nuo 9 m. 272 p. Iš anglų k. vertė Marija Bogušytė.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.