Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“. Perskaityk Baltijos šalių autoriaus knygą

Birželio 1-ąją startavo akcijos „Vasara su knyga“ skaitymo iššūkis. Jame užsiregistravę ir iki rugpjūčio 31 d. penkias iššūkio sąlygas atitinkančias knygas perskaitę knygų gerbėjai dalyvaus bendroje loterijoje ir galės laimėti pagrindinio akcijos rėmėjo – išmaniųjų technologijų bendrovės „Xiaomi“ – įsteigtus prizus.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai skuba į pagalbą pasirengusiems įveikti iššūkį ir rekomenduoja populiariausias, skaitytojų geriausiai įvertintas knygas vaikams ir paaugliams. Šį kartą parengėme rekomenduojamų knygų sąrašą antrai užduočiai įveikti, t. y. perskaityti Baltijos šalių autoriaus knygą.

Rekomendacijos vaikams 

1. Juris Zvirgzdiņš. „Liūto riaumojimas“. Penkiametė Rasa gyvena su mama, kuri yra darbais užsivertusi dailininkė. Vieninteliai Rasos draugai – pliušinis meškiukas Tobijas ir šuo Zoro. Trijulės nuotykiai prasideda, kai zoologijos sode gyvenantį liūtą Leo netikėtai ištinka nelaimė: jis netenka savo riaumojimo. O koks gi liūtas, kuris negali riaumoti? Ar padės liūtui Rasos ir draugų pagal gydytojos išrašytą receptą kepti mėtiniai keksiukai? O gal yra kitokių riaumojimą skatinančių medžiagų? O kas, jei Leo nebeatgaus riaumojimo? 

2. Aino Pervik. „Paula baigia vaikų darželį“. Šilta ir paprasta vyresniosios kartos estų rašytojos knygelė apie mergaitę Paulą ir jos draugus, kurie ruošiasi darželio baigimo šventei. Iliustruota jaukiais, tarsi vaiko rankele išvedžiotais, rašytojos dukters Piretos Raud piešinėliais. 

3. Edgar Walter. „Puokiai“. Ilgai stebeilijęs į miško pelkynėse kyšojusius sausų žolių kupstus, Edgaras Valteris išvysta... puokius. Tai – nepaprasti, mistiniai laukų ir miškų gyventojai. Kad juos įžiūrėtumei, reikia vaikščioti labai tyliai, nieko nelaužyti, nešiukšlinti. Tik pamačius iš vandens kyšančius žolių kuokštus, reikia atsargiai prisėsti, sustingti ir kantriai laukti. Mat tik patiems atkakliausiems ir drausmingiausiems pavyksta sutikti puokius. „Puokiai“ – šilta estų rašytojo ir iliustruotojo knygelė, kuri patiems mažiausiems gali padėti atrasti ramybę gamtos prieglobstyje. 

4. Piter Raud. „Šiek tiek paikos istorijos“. „Paikose istorijose“ mažieji skaitytojai atras dar negirdėtų ir nematytų veikėjų: kiaušinį, kuriam patinka stovėti ant galvos, obelį, ant kurios šakų auga medaliai, morką, kuri pati nežino, kas iš tikrųjų yra, megztinį, kuriam be galo patinka glėbesčiuotis, žuvis, mėgstančias gerti arbatą, ir daug kitų kiek paikų, tačiau labai mielų personažų. 

5. Māris Putniņš. „Laukiniai pyragai“. Pasiutusiai smagi kulinarinė odisėja, kurioje kraujinės dešros susikauna su česnakų karavanu, sūrio dešra Alalija įsimyli Kvietinio Batono sūnų Ragelį, o nuožmieji lašinių pyragai pagrobia aguoninę bandelę Eloizą, kurios išvaduoti į jūros platybes leidžiasi Ekleras drauge su savo bičiuliu Koldūnu... Tai šmaikšti ir egzotiška latvių rašytojo, kompozitoriaus ir animacinių filmų kūrėjo knygelė mažiesiems literatūros mylėtojams ir smaližiams. 

Taip pat rekomenduojame Antano Šimkaus „Vaizdai iš gyvenimo bobulytės ir kt.“, Liisos Sein „Silvija ieško spalvų“, Neringos Vaitkutės „Neišduosiu tavęs“, Jurio Zvirgzdinio „Tobijo paistalai“.

Rekomendacijos paaugliams 

1. Maira Dobele. „Neteisingo gyvenimo mokykla“. Iš pirmo žvilgsnio knygos herojė Mėta atrodo normali paauglė, tačiau už geros mergaitės statuso mokykloje slepiasi sudėtingas vidinis pasaulis... Po tėčio mirties pasikeitę santykiai su mama, pirmosios jausmų audros, siekis pritapti, baimės ir nauji atradimai – visa tai jaunieji skaitytojai ras devyniose latvių rašytojos istorijose apie Mėtos gyvenimą. 

2. Aidi Vallik. „Kaip laikaisi, Ana?“. Keturiolikmetė Ana, radusi mamos dienoraštį, sužino daug dalykų: kokia mama buvo jaunystėje, kodėl dabar ji tokia griežta, kas buvo Anos tėtis ir kodėl jis jas paliko. Jausdama pyktį ir nusivylimą, mergaitė pabėga iš namų ir apsistoja pas draugę. Ten ji pradeda naują gyvenimą, tik, deja, labai jau panašų į mamos jaunystėje... Naujai užgimusi Ana – tikra maištininkė: jai rūpi berniukai, alkoholis, cigaretės ir narkotikai. Ar pavyks Anai suprasti mamą? Gal judviejų santykiai dar gali pasitaisyti? 

3. Māris Rungulis. „Širdelių salos“. Penkiolikmetė Lyva labiau už viską trokšta būti savarankiška. Visos mamos pastangos apsaugoti dukrą nuo pavojų baigiasi tuo, kad mergaitė pabėga iš namų. Tuščia valčių būda Lyvai tampa laikinu prieglobsčiu. Bet ten taip pat prisiglaudusi ir trijų keistuolių kompanija... Ir kas tas paslaptingas vaikinas, kuris papuošė Lyvos valtį romantišku pavadinimu „Širdelių salos“?  

4. Rasa Bugavičute-Pēce. „Berniukas, kuris matė tamsoje“. Jokūbas yra kitoks, jis gimė neregių šeimoje. Vaikino pečius gerokai per anksti užgula daugybė rūpesčių ir atsakomybių, nei reginčiųjų, nei nereginčiųjų bendruomenėse jis nesijaučia savas. Nors empatiškam Jokūbui vis tiek kyla paaugliškas noras maištauti, prieštaravimų kupina tikrovė kelia nelengvų iššūkių. Jokūbo istorija – gražus ir jautrus pasakojimas apie tai, kad svarbiausi dalykai gyvenime įžvelgiami ne akimis. 

Taip pat rekomenduojame Akvilinos Cicėnaitės „Viskas apie mano šeimą“, Neringos Vaikutės. „Tamsa, kuri prabudo“, Ilonos Ežerinytės „Verksnių klubas“, Unės Kaunaitės „Žmonės iš Alkapės“, Kristinos Gudonytės „Blogos mergaitės dienoraštis“.

Visa informacija apie skaitymo iššūkį, taisykles, taip pat registracijos forma ir karščiausios naujienos – portale www.vasarasuknyga.lt, „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose.

Kviečiame skaityti rekomenduojamas knygas ir dalyvauti „Vasaros su knyga“ skaitymo iššūkyje!