Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio knyga – Marianne Gretteberg Engedal „Dešrelių vagis“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, padėsianti nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Nuo šiol kas mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduos po naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Daugelis savęs ar artimųjų paklausiame: „Kodėl mūsų šeimoje tiek daug gydytojų, kodėl visi šeimos vyrai vairuoja autobusą (sunkvežimį, kombainą ir pan.), kodėl visos tetos mokytojos?“ ar panašiai. M. G. Engedal knygos „Dešrelių vagis“ pagrindinį veikėją Egilį taip pat kamuoja panašus, tik kiek keistesnis klausimas: „Kodėl visa mano šeima vagia?“ Į jį giminaičiai atsako labai paprastai: „Todėl, kad mes vagys, Egili, neturim pinigų. Mūsų darbas vogti.“

Egilio šeimos gyvenimas tarsi apverstas aukštyn kojomis, iš pirmo žvilgsnio labai juokingas ir kupinas nuotykių – ar ne smagu nakčia, kai visi dori piliečiai miega, susitepus sumuštinių su šeima eiti vogti. Gyventi nedirbant jokio rimto darbo? Egiliui devyneri, tat atėjo laikas perimti šeimos tradicijas ir tapti vagimi. Tačiau jis nenori. Kad ir gimęs vagimi, Egilis slapčia svajoja tapti laukinių arklių tramdytoju. Arba vairuoti sniego valymo mašiną. Arba auginti daržoves. Ir taip užsidirbti pinigų.

Dar sunkiau pasidaro, kai vieną naktį šeima susiruošia apiplėšti geriausio Egilio draugo namus. Nuo šios „pareigos“ Egilis išsisukinėja, kaip bet kuris vaikas, nenorintis eiti į mokyklą: tai skauda galvą, tai pilvą, tai, atrodo, kyla temperatūra.

Ar pavyks Egiliui gyventi, kaip nori jis, ir nesusipykti su visa plačia vagių gimine? Ir ką naktį miške veikia besislapstantys mėsininkas, miesto merė ir kiti kažko gyvenime nenorintys paslaptingi veikėjai?

„Dešrelių vagis“ – labai smagi ir kartu filosofinė istorija apie situacijas, kai turi daryti, ko nenori, arba būti, kuo verčia kiti. Tai pasakojimas apie tikrojo pašaukimo, savojo aš paieškas ir drąsą gyventi taip, kaip iš tikrųjų nori. Ši komikso elementų turinti knyga skirta ne tik vos pradėjusiems skaityti mažiausiems. Ji tiks visiems, net suaugusiesiems, klausiantiems savęs, kodėl jie vienokie, o ne kitokie, apie tai, kad kartais labai baisu būti, kuo nori. Ir apie drąsą pasikeisti.

Smagias iliustracijas šiai knygai sukūrė pati autorė. 2019 m. ji pelnė Norvegijos kultūros ministerijos apdovanojimą už geriausią paveikslėlių knygą vaikams.

Vaikams ir jaunimui nuo 5 metų. 48 p., vertė Justė Nepaitė.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.